Majstri varešky:
Vojto Artz a jeho júnové recepty

Vojto Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár METRO, 10. júna 2021     3 minúty čítania

Máj sa počasím teda nevyznamenal, dúfam, že jún to napraví a dočkáme sa konečne ovocia a zeleniny, nielen zo skleníkov, ale aj z vlastných záhrad.



Foto: Dušan Křístek

Do dnešného výberu receptov som preto zaradil napríklad tvarohové knedličky s jahodami, lebo tie nikdy neomrzia. Hoci jahody dostať v obchodoch veľkú časť roka, najlepšie sú, samozrejme, z vlastnej záhrady alebo od overeného pestovateľa z okolia.

K zelenine, ktorú môžeme mať konečne čerstvú, nie z dovozu, patrí v tomto období aj karfiol. Tu som ho pripravil vo forme karfiolovej polievky. Ale nie klasickej, so zeleninou, ako ju väčšinou poznáme, ale pripravil som ju ako krémovú. Výborne sa do nej hodia lososové halušky, ktoré skvele doplnia a podčiarknu menej výraznú chuť tejto zeleniny.

Rybám patrí aj tretí recept – zaúdený pstruh s hubovou praženicou a lokšami. Že nemáte udiareň (kto ju dnes už má...), resp. bývate v paneláku a na údenie čohokoľvek nemáte podmienky? Nijaký problém, ponúkam návod, ako na to – a nepotrebujete na to nič, len hrniec, piliny a alobal.

Štvrtý recept je z kategórie exotických. Keďže možnosti cestovania do vzdialených krajín sú stále dosť obmedzené, tak si ich môžete pripomenúť aspoň na tanieri. Rebrá na čínsky spôsob môžu byť inšpiráciou.

Júnové chute podľa Vojta Artza:











Diskusia k článku







 



TOPlist