Majstri varešky:
Škola varenia indickej kuchyne u vás doma

Akshay Kumar Dixit, lektor Školy varenia pre gurmánov a majiteľ indickej reštaurácie Ashoka v Bratislave, 30. júna 2021     3 minúty čítania

Chute regiónov Indie sú naozaj rozmanité a naša kuchyňa môže pripadať cudzincovi komplikovaná, ale opak je pravda. „Indiu“ si môžete pomerne jednoducho pripraviť a napodobniť ju aj sami doma.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Výhodou je, že príprava jedál nie je prácna a komplikovaná a netrvá dlho. Oveľa dôležitejšia je predpríprava - správne napríklad zeleninu a mäso namarinovať v tých pravých koreninách. India je známa svojimi koreninami, ich sortiment je naozaj obrovský. Nie je problém mnohé z nich zohnať aj tu, v obchodoch s orientálnymi potravinami alebo cez e-shopy.

Tentoraz som vybral recepty, ktoré učím variť aj v Škole varenia pre gurmánov – typické a obľúbené jedlá, ktoré sa s rôznymi obmenami varia v domácnostiach naprieč mnohými regiónmi indického subkontinentu. Napríklad Pakora, čo je vlastne vyprážaná zelenina v cestíčku, je obľúbená ako predjedlo, ale slúži aj ako príloha k jedlám. Toto jedlo predávajú často aj ako snack v pouličných stánkoch, podobne ako baraní Kebab. Saag s jahňacím mäsom je zase obľúbený v južných oblastiach Indie. Kuracie mäso Kadai patrí tiež k základným jedlám, ktoré sa v indických domácnostiach pripravujú – teda spôsob prípravy kadai, čo v preklade znamená wok.

Takže – aj keď s možnosťou dať si exotické jedlá v autentickom prostredí to stále nevyzerá dobre, exotické chute si môžete pripraviť aj doma.

Indické recepty od Akshaya Kumara Dixita, ktoré si môžete spraviť doma:








Diskusia k článku










TOPlist