Foto: archív Miloša Mikuša
Uvedomujem si, že dobré varenie je umenie a každý nový recept je originálne umelecké dielo. Umenie spočíva v zachovaní charakteristických vlastností a chutí surovín, v ich dokonalom skĺbení s koreninami a taktiež v atraktívnom servírovaní - veď jeme aj očami. Gurmánskou nadstavbou je umenie vhodného párovania s vínom, čo si vyžaduje prítomnosť kvalitného someliera. Aj preto som si urobil skúšky „somelier profesionál“. Z môjho vedeckého pohľadu je skutočným kuchárskym umením aj zachovanie zdraviu prospešných látok v jednotlivých surovinách. Na to som sa snažil zamerať aj vo svojich kuchárskych knihách.
Bolo by ideálne, keby sme rešpektovali tradície a aj vďaka tomu varili zdravo. Veď nezdravé jedlo neexistuje – je len nezdravé množstvo! Každá miestna surovina a potravina má svoje miesto v našom jedálnom lístku. Je ideálne, ak používame sezónne suroviny a obmedzujeme tie, čo k nám precestovali celý svet. Aj tým chránime svoje zdravie, ako aj našu planétu.
Súhlasím!....len celkom poslednú časť, zásteru ako darček pre môjho muža by som zmenila - na mäso pre môjho muža :-))
Pozdravujem Majstra pána Mikuša!!!