Majstri varešky:
Miloš Mikuš - Nezdravé jedlo neexistuje

Doc. RNDr. Miloš Mikuš, CSc., vedec „s vareškou a kalichom vína“, autor niekoľkých kuchárskych kníh, 10. decembra 2020     3 minúty čítania

Postaviť sa do šíku kuchárskych majstrov, ktorí sa prezentujú na týchto stránkach, je výzva! Prijal som ju, hoci som len zástupcom variacej verejnosti, a tak ako vy varím pre radosť z nových chutí a hlavne z potešenia konzumentov.



Foto: archív Miloša Mikuša

Uvedomujem si, že dobré varenie je umenie a každý nový recept je originálne umelecké dielo. Umenie spočíva v zachovaní charakteristických vlastností a chutí surovín, v ich dokonalom skĺbení s koreninami a taktiež v atraktívnom servírovaní - veď jeme aj očami. Gurmánskou nadstavbou je umenie vhodného párovania s vínom, čo si vyžaduje prítomnosť kvalitného someliera. Aj preto som si urobil skúšky „somelier profesionál“. Z môjho vedeckého pohľadu je skutočným kuchárskym umením aj zachovanie zdraviu prospešných látok v jednotlivých surovinách. Na to som sa snažil zamerať aj vo svojich kuchárskych knihách.

Bolo by ideálne, keby sme rešpektovali tradície a aj vďaka tomu varili zdravo. Veď nezdravé jedlo neexistuje – je len nezdravé množstvo! Každá miestna surovina a potravina má svoje miesto v našom jedálnom lístku. Je ideálne, ak používame sezónne suroviny a obmedzujeme tie, čo k nám precestovali celý svet. Aj tým chránime svoje zdravie, ako aj našu planétu.

Chutné recepty pre blaho tela podľa Miloša Mikuša:











Diskusia k článku

evusik
súhlasím s tým, že nezdravé jedlo neexistuje, len sa nesmieme prežierať... ale tá zástera je úžasná, to by bol darček pre môjho muža :)
garanco
@evusik (10.12.2020 08:40)

Súhlasím!....len celkom poslednú časť, zásteru ako darček pre môjho muža by som zmenila - na mäso pre môjho muža :-))
Pozdravujem Majstra pána Mikuša!!!






 



TOPlist