Fedor Malík:
Mačanka s dubákmi

Fedor Malík, 31. októbra 2012     2 minúty čítania

Len kúsok za Prešovom, na výpadovke do Poľska postavil Anton obdivuhodný turistický park.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Skvelá reštaurácia, ubytovanie v zruboch, sauna, bazén, príjemný a ochotný personál. Bol som tam už tretí raz a cítil som sa opäť ako vo vatičke.

Sadnete si za čistý stôl a listujete v jedálnom i nápojovom lístku. Ste v rozpakoch, neviete, čo si objednať. Stovky jedál, desiatky šarišských špecialít. Pozri recepty na tému Slovensko na tanieri (3) Slinky sa vám zbiehajú a vy sa musíte rozhodnúť. Nebudem vám radiť. I tak si dáte čosi tunajšie... zabíjačkový tanier, šovdru s chrenom, zeleninový boršč, halušky, strapačky, pirohy, sladké i slané, palacinky také i onaké...

So zdravím som približne tak ako Anton. Papkáme dnes už viac–menej diétne. Dávam na jeho slová. Napred si dávame mačanku. Je horúca a voňavá. Nie sú v nej ani šampiňóny z konzervy, ani hliva zo supermarketu.

Je to bezchybná kyslo–sladká „jušková“ polievka so sušenými dubákmi zo Slánskych vrchov. Tak som ju hltal až som si jazyk opálil... Dva hlty dobrého šarišského piva ma však napravili. Ideme ďalej.

Tentoraz prísne zdravo a diétne. Hovädzie varené s koreňovou zeleninou, varenými zemiakmi a cviklou s chrenom. Tú Anton nadovšetko miluje. A mám ju rád i ja. Bola však trochu iná, ako som zvyknutý. Nebola to cvikla s chrenom, ale chren s cviklou. Opäť mi to neprekážalo. Pohár veľkého Šariša som „dorazil“ do dna...




Diskusia k článku

hubata
Taký dobrý jedovatý chren ........ to musí byť s cviklou pochúťka!
Páči sa mi p. Malík že propagujete nielen svetovú, ale aj našu kvalitnú slovenskú kuchyňu. Aspoň vieme kde sa máme zastaviť keď pôjdeme okolo.
jandalog
Poznám jedlá opísané pánom Malíkom a je to naozaj pochúťka.Mačanka,to je niečo,na čo sa nedá zabudnuť.






 



TOPlist