Foto: Pravda
Fedor Malík
Sadnete si za čistý stôl a listujete v jedálnom i nápojovom lístku. Ste v rozpakoch, neviete, čo si objednať. Stovky jedál, desiatky šarišských špecialít. Pozri recepty na tému Slovensko na tanieri (3) Slinky sa vám zbiehajú a vy sa musíte rozhodnúť. Nebudem vám radiť. I tak si dáte čosi tunajšie... zabíjačkový tanier, šovdru s chrenom, zeleninový boršč, halušky, strapačky, pirohy, sladké i slané, palacinky také i onaké...
So zdravím som približne tak ako Anton. Papkáme dnes už viac–menej diétne. Dávam na jeho slová. Napred si dávame mačanku. Je horúca a voňavá. Nie sú v nej ani šampiňóny z konzervy, ani hliva zo supermarketu.
Je to bezchybná kyslo–sladká „jušková“ polievka so sušenými dubákmi zo Slánskych vrchov. Tak som ju hltal až som si jazyk opálil... Dva hlty dobrého šarišského piva ma však napravili. Ideme ďalej.
Tentoraz prísne zdravo a diétne. Hovädzie varené s koreňovou zeleninou, varenými zemiakmi a cviklou s chrenom. Tú Anton nadovšetko miluje. A mám ju rád i ja. Bola však trochu iná, ako som zvyknutý. Nebola to cvikla s chrenom, ale chren s cviklou. Opäť mi to neprekážalo. Pohár veľkého Šariša som „dorazil“ do dna...
Páči sa mi p. Malík že propagujete nielen svetovú, ale aj našu kvalitnú slovenskú kuchyňu. Aspoň vieme kde sa máme zastaviť keď pôjdeme okolo.