Fedor Malík:
Ľvovská fašírka

Fedor Malík, 17. septembra 2013     2 minúty čítania

Milan vyštudoval v osemdesiatych rokoch chemické inžinierstvo v Sovietskom zväze. V tom čase bol haličský Ľvov sovietsky, predtým i rakúsko–uhorský či poľský. Milan spomína a nespomína v zlom.


Foto: Pravda - Robert Hüttner
Štúdium ho bavilo, dievčatá boli vzhľadné, ľudia dobrí a aj stravy bolo napokon nadostač. Popri chémii, matematike a fyzike bolo treba študovať i marxizmus–leninizmus. Ten Milan zdolal ľavou zadnou. Mal dar reči, výborne hovoril po rusky a bol i dobrý fi lozof. Nebol konfl iktný, so spolužiakmi si rozumel a svoje malé bolesti si nechával pre seba. Prvé mesiace, keď sa minuli zásoby z domu, takmer trpel hladom. V internáte varili mizerne, peňazí nebolo nazvyš a regály v potravinách boli poloprázdne. Sem–tam Milan nakukol i do reštaurácie a viac ako sem–tam začal si vyvárať v internátnej kuchynke. Jeho spolužiak Sergej pochádzal z Baku a vypracoval sa na dobrého študentského kuchára. Preferoval azerbajdžanskú a tureckú kuchyňu. Nebola taká vzdialená našej a Milan si ju obľúbil. Niektoré jedlá si pripravuje takto podnes.

Napríklad taký „mjasnoj farš s jajcami“. V kastróliku na rozpálenom oleji opražíte cibuľu a mleté mäso. Do masy potom pridáte pokrájané paradajky, dve lyžice smotany, soľ, rascu, čierne korenie, štipku tymianu. Všetko necháte 20 minút pod pokrievkou dobre podusiť. Potom v rukách vyformujete zopár menších fašírok, dopražíte ich na oleji a na každú z nich „šupnete“ jedno malé vajíčko.

Podávajte s pohánkovou kašou a pohárom vychladeného piva. Najlepšie ľvovského. To, dušuje sa Milan, nemalo v bývalom „sójuze“ konkurenta..



Diskusia k článku

mishut
Čo to znamená "šupnete" jedno malé vajíčko?






 



TOPlist