Ľubomír Šmindák:
Šéfkuchár z lesa

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 21. júla 2022     6 minút čítania

Vybehnite s deťmi alebo s kamarátmi do prírody s batohom plným chutných surovín, nazbierajte huby či lesné plody a uvarte si spolu s profesionálnym kuchárom Ľubomírom Šmindákom neodolateľné špeciality.



Ľubomír Šmindák sa v prírode cíti ako doma.
Foto: archív Ľubomíra Šmindáka


Originálneho influencera spoznáte na sociálnych sieťach ako @chef_from_thewoods, kde pre vás navaril, odfotil a nakrútil už viac ako 150 receptov pripravených v divokej prírode. V rozhovore nám prezradil, ako prepadol tejto svojej neobyčajnej vášni, ale aj to, ako mu nachodené kilometre vrátili životný optimizmus.

Od koho ste doma odkukávali kuchárske umenie?

Láska k vareniu sa u nás dedí, sme rodina kuchárov, čašníkov, cukrárov. Moja babka bola mäsiarka a aj ja mám k tomuto remeslu veľmi blízko, rád vyrábam klobásky, slaninu, šunky tradičným spôsobom, tak ako sa to kedysi robilo na dedine. V kuchyni som ako doma od útleho detstva, prvé seriózne jedlo som pripravil, keď som nemal ešte ani šesť rokov, bolo to vyprážané rybie filé so zemiakovou kašou. Vždy som veľmi rád v kuchyni pomáhal babke, ktorá bola dokonca so mnou na zápise na strednú hotelovú školu v Hornom Smokovci. Tam som sa rozhodol, že sa mojím pracovným nástrojom stane vareška.



Jeho varenie v prírode má množstvo fanúšikov.
Foto: archív Ľubomíra Šmindáka


Boli ste veľmi odvážny, pretože vlastnú reštauráciu ste si otvorili, keď ste mali 21 rokov. Bolo to náročné?

Podnikanie bola najväčšia škola môjho života. V reštaurácii som bol zároveň kuchárom aj manažérom, musel som byť obrazne naraz na niekoľkých miestach. Krásne chvíle striedali hektické, musel som riešiť logistiku, ekonomiku a popri tom zostať kreatívny. A po rokoch podnikania som sa dostal do slepej uličky. V čase, keď bola firma v najlepšej kondícii, prišli zdravotné problémy a práca ma prestala duševne napĺňať. Mal som vtedy 27 rokov, bol som otcom ročného syna a cítil som sa vyhorený. Preto som si povedal, že musím niečo zmeniť. Ukončil som podnikanie a vydal sa usporiadať si myšlienky na púť do Santiaga de Compostela v Španielsku. Keď som prišiel domov, mal som v nohách nachodené stovky kilometrov, a tak som sa začal prechádzať po našich lesoch v okolí. Na jednu prechádzku som si vzal so sebou trochu zeleniny, kúsok krkovičky a panvičku. Pripravil som jednoduché jedlo, zavesil ho na blog a ľuďom sa zapáčilo.



Najradšej varí podľa sezóny. Niečo si nazbiera, niečo prinesie.
Foto: archív Ľubomíra Šmindáka


A tak sa zrodil ďalší váš zaujímavý projekt, ktorý poznáme ako @chef_from_thewoods?

Áno, ešte párkrát som navaril v prírode, publikoval to na blogu a projekt začal naberať na obrátkach. Dnes má môj instablog takmer 20 000 fanúšikov varenia v prírode, ďalší ma sledujú na youtube a facebooku. Rastúce čísla mojich fanúšikov ma motivujú, inšpirujú pri vymýšľaní nových receptov, ktoré pre nich pripravím v prírode.


150 jedál uvarených na lúkach a v lesoch




Jeho varenie v prírode má množstvo fanúšikov.
Foto: archív Ľubomíra Šmindáka


Instablog mám už pár rokov a v lese som uvaril až viac ako 150 jedál. Donedávna bolo pre mňa výzvou upiecť skvelú chrumkavú pizzu, potom mi zišlo na um dokonale rozpáliť liatinový hrniec a problém bol vyriešený. Teraz sa chystám na sviečkovicu na smotane s knedľou. Mäso, omáčku aj knedľu pripravím, samozrejme, v lese.

Ako si vyberáte jedlá a miesta na svoje produkcie? Chodievate do lesa sám alebo s kamarátmi?

Niekedy idem s kamarátmi na opekačku a popritom si nakrútim aj recept. Väčšinou chodím s kamarátom, je nám veselšie a má mi kto sekundovať, keď je potrebné niečo odfotiť či nakrútiť. Problém s krásnymi lokalitami nemám, pretože žijem v podtatranskej oblasti, kde sa mi priam núka mnoho nádherných prírodných scenérií. Najradšej varím sezónne jedlá, no často pripravím jedlo aj na želanie mojich fanúšikov.

Aj tieto jedlá Ľubomír Šmindák uvaril na ohníku v prírode. Vyskúšajte to aj vy, je to zážitok.






ANKETA: Radi si aj vy uvaríte niečo v prírode?

60,0%



40,0%







Diskusia k článku

kimlo
Obdivujem takých ľudí čo dokážu takto bez vybavenej kuchyne navariť v prírode. Kedysi som pozerával na TV paprika seriál Nahoře na hoře, tiež tam chalanisko chodil po okolí a uvaril vonku pre celý TV štáb. A na všetko mal jeden zatvárací nožík.






 



TOPlist