![](/uploady/velky-shutterstock_2554076303.jpg)
Foto: Shutterstock
Doslovný preklad pojmu comfort food je komfortné jedlo, alebo jedlo pre pohodlie. Ide o pokrmy, ktoré nám poskytujú emocionálnu pohodu, často spojenú so spomienkami na detstvo, rodinu či významné udalosti. Tieto jedlá nás upokojujú nielen svojou chuťou, ale aj tým, že nám pripomínajú chvíle, keď bol život akýsi jednoduchší a krajší.
Často sú to sýte, teplé a výdatné pokrmy, no nemusia byť vždy zdravé. Ide skôr o duševnú potravu, ktorá napĺňa naše srdcia rovnako ako žalúdky.
Spomienky na šťastie
Pojem comfort food sa prvýkrát objavil v amerických médiách v 60. rokoch minulého storočia. Hoci sa vtedy spomínal skôr v súvislosti s emocionálnym jedením (napríklad v stresových situáciách), rýchlo sa uchytil ako univerzálny termín pre jedlá, ktoré nás robia šťastnými.![](/uploady/velky-shutterstock_2498777567.jpg)
Foto: Shutterstock
Avšak koncept jedál pre pohodlie je oveľa starší. Ľudia odjakživa nachádzali útechu v potrave. Už v antike si Rimania dopriali výdatné hostiny, aby zabudli na starosti. V stredoveku sa sedliaci vracali k jednoduchým, no sýtym pokrmom po dni plnom práce na poli. Jedlo bolo vždy spôsobom, ako sa cítiť lepšie, bez ohľadu na dobu či kultúru.
Comfort food nie je len o chuti, ale aj o emóciách. Pri jeho konzumácii sa v našom mozgu uvoľňuje dopamín – látka, ktorá nás robí šťastnými. Navyše, takéto jedlá sú často spojené s rituálmi: nedeľné obedy, rodinné oslavy alebo sviatky. Kúsok takéhoto jedla sa neraz stáva časovou kapsulou, ktorá nás vráti do konkrétneho momentu nášho života.
Slovenské jedlá, ktoré liečia dušu
Na Slovensku sú to hlavne tradičné pokrmy, ktoré v nás vyvolávajú nostalgiu. Mnohí z nás si asi pri pojme comfort food vybavíme hovädzí alebo slepačí vývar – polievku, ktorá nás postaví na nohy, keď nás zloží chrípka alebo prebdená noc.![](/uploady/velky-shutterstock_1921788164.jpg)
Foto: Shutterstock
Ďalším typickým príkladom sú bryndzové halušky. Tento jednoduchý pokrm so zemiakového cesta s bryndzou a oškvarkami je nielen chutný, ale je aj symbolom slovenského dedičstva.
A čo také zemiakové placky? Ich vôňa nás okamžite prenesie do kuchyne našich mám, kde sme čakali, kedy sa prvé placky s chrumkavými okrajmi ocitnú na tanieri.
Nemôžeme zabudnúť ani na sladké jedlá, ako sú napríklad šúľance s makom, štrúdľa alebo kysnutý slivkový koláč. Sladké chute majú magickú schopnosť spríjemniť aj ten najhorší deň.
Domáca pohoda v Európe
Každá krajina má svoje jedlá, ktoré spĺňajú definíciu comfort food. V Taliansku sú to špagety s mäsovými guľôčkami v paradajkovej omáčke a lasagne - sýte jedlá voňajúce domácou pohodou.![](/uploady/velky-shutterstock_576257308.jpg)
Foto: Shutterstock
Francúzi nedajú dopustiť na svoju cibuľačku, Britov vráti do detstva pastiersky koláč, Rakúšania sa nezaobídu bez viedenského teľacieho rezňa so zemiakovým šalátom.
V Maďarsku je to guláš, ktorý, podobne ako slovenský vývar, dokáže zahriať telo aj dušu. A na severe Európy, napríklad vo Švédsku, sú symbolom domácej pohody mäsové guľky.
Diskusia k článku