Lepšie a lacnejšie:
Dajte stopku predraženým rastlinným mliekam. Takto jednoducho si ich urobíte doma

Jarmila Horváthová, 29. júla 2023     4 minúty čítania

Rastlinné alternatívy mlieka za menej peňazí a bez ďalších prídavných látok si bez väčších problémov dokážete pripraviť doma. Stačí vám na to obyčajný mixér.



Foto: Shutterstock

Rastlinné mlieka, či správne by sa malo povedať nápoje, sú pre jedných zo zdravotného hľadiska nevyhnutnosťou, pre iných sú súčasťou alternatívneho stravovania, a niekto ich pije a používa jednoducho preto, lebo mu chutia.

V obchodoch je síce slušný výber rastlinných alternatív mlieka, ale nie sú práve najlacnejšie a mnohé obsahujú aj rôzne prídavné látky. Dobrou správou je, že vyrobiť si domáce nie je žiadna veľká veda.

Či už sa rozhodnete pre ovsené, mandľové, sójové či orieškové, postup ich prípravy je podobný. Ak chcete, môžete do nich okrem základnej suroviny a vody pridať aj 1-3 PL agávového či javorového sirupu alebo medu. Čerstvo pripravené domáce nápoje vydržia v chladničke 3-5 dní.

Ovsené mlieko

Najjednoduchšia a najrýchlejšia je príprava ovseného mlieka. Potrebujete naň 70 g ovsených vločiek, štipku soli a vodu. Ovsené vločky namočte na 20 minút do studenej vody. Potom ich sceďte a prepláchnite čerstvou vodou.



Foto: Shutterstock

Namočené vločky vložte do výkonného mixéra, pridajte štipku soli, liter vody a mixujte, kým nezískate krémovú tekutinu bez kúskov vločiek. Do veľkej misy dajte sitko, doň vložte čistú bavlnenú utierku a nalejte krémovú ovsenú zmes. Nechajte stiecť a tuhé zvyšky v utierke dobre vyžmýkajte. Tekutinu prelejte z misy do fľaše s uzáverom a uchovávajte v chladničke.

Sójové mlieko

Na sójové mlieko potrebujete 100 g sušených sójových bôbov, štipku soli a vodu. Sójové bôby namočte na noc do vody. Na druhý deň ich sceďte a prepláchnite čerstvou vodou. Namočenú sóju zbavte šupiek, nie je to zložité a sójový nápoj bude mať vďaka tomu jemnú chuť.

Vložte do mixéra a rozmixujte s litrom vody na homogénnu zmes. Pre lepšiu chuť pridajte štipku soli. Do veľkej misy dajte sitko a doň vložte čistú bavlnenú utierku a nalejte krémovú sójovú zmes.



Foto: Shutterstock

Nechajte stiecť a tuhé zvyšky v utierke dobre vyžmýkajte. Tekutinu z misy prelejte do hrnca. Nechajte zovrieť, plameň stíšte a nechajte 15 minút variť. Tým sa nápoj stane stráviteľnejším. Nechajte vychladnúť, prelejte z hrnca do fľaše s uzáverom a uchovávajte v chladničke.

Orieškové a mandľové mlieko

Na orieškové mlieko potrebujete 150 g lieskových orieškov a vodu. Oriešky namočte na noc do vody. Potom vodu zlejte, oriešky prepláchnite v sitku a vložte s do mixéra, oriešky netreba šúpať. Prilejte liter vody a rozmixujte do kašovitej konzistencie.

Do veľkej misy dajte sitko, vložte doň čistú bavlnenú utierku a nalejte krémovú orieškovú zmes. Sceďte, tuhé zvyšky v utierke dobre vyžmýkajte a nápoj z misy prelejte do fľaše s uzáverom a uchovávajte v chladničke.

Rovnako si viete urobiť aj mandľové mlieko, naň potrebujete 75 g blanšírovaných olúpaných mandlí a liter vody.



Foto: Shutterstock

Vyžmýkanú zmes, ktorá z orieškov alebo mandlí zostala, nevyhadzujte. Keď ju dobre vyžmýkate, rozložte ju na plech a nechajte ju vysušiť. Potom ju môžete použiť na pečenie ako náhradu klasickej múky.



ANKETA: Pijete a používate pri varení a pečení rastlinné mlieka?

36,4%



63,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist