Foto: Shutterstock
Obľúbená orieškovo-kakaová nátierka je síce veľkým pokušením pre jazýčky malých aj veľkých lakotníkov, ale jej zloženie veru nepoteší. Keď sa na etiketu priemyselne vyrábanej Nutelly pozriete bližšie, v jej zložení na prvých miestach nájdete cukor a palmový olej.
My vám teraz ukážeme, ako si môžete spraviť lepšiu a zdravšiu verziu tejto maškrty doma. Nebude mať možno úplne takú vláčnu konzistenciu ako originál, ale chuťovo za ním nijako nezaostáva. Navyše presne viete, čo jete.
V zoznam ingrediencií nenájdete nič, čo by sa nedalo bežne kúpiť a okrem nich potrebujete len výkonný mixér (food processor).
Foto: Shutterstock
Čo potrebujete na domácu nutelu?
Na jeden pohár:200 g lieskových orieškov
3,5 PL rozpusteného kokosového oleja
3 PL kakaa
1/4 ČL vanilkového extraktu
4 PL tekutého medu alebo agávového sirupu
štipku soli
Ako postupovať pri príprave domácej nutely?
1. Rúru predhrejte na 170 stupňov, lieskové oriešky rozložte na plech s papierom na pečenie a vložte ich do rúry asi na 10 minút. Dávajte pozor aby sa nepripálili.2. Potom oriešky nasypte na čistú utierku a vyšúchajte ich, časť šupiek by sa mala dať odstrániť - netreba úplne, občasné šupky neprekážajú.
3. Oriešky vložte oriešky do mixéra - najlepšie v niekoľkých dávkach - a rozsekajte ich najemno. Ideálne je sekať, ich dovtedy, kým z nich nebude krémová hmota. To môže nejaký čas trvať. Potom lyžicou zmes vždy vyberte a odložte bokom. A rovnako spracujte ďalšiu dávku.
Foto: Shutterstock
4. Pastu z lieskových orieškov zmiešajte s ostatnými prísadami, najprv v miske a potom ešte spolu všetko dobre rozmixujte – až kým nevznikne roztierateľný krém.
5. Hotový krém naplňte do pohára a skladujte v chladničke. Krém treba z času na čas dobre premiešať lyžičkou. Ak máte väčšiu spotrebu, pokojne pripravte hneď dvojitú dávku.
Foto: Shutterstock
Krém si môžete pripraviť v rôznych obmenách – napríklad všetky suroviny sa dajú kúpiť aj v biokvalite, akurát náklady na jeho prípravu potom dosť narastú.
Namiesto lieskových orieškov môžete použiť lúpané mandle a kokosový olej nahradiť slnečnicovým. Ďalšiou variáciou môže byť použitie mletej škorice namiesto vanilky, ale nič sa nestane, ak do nátierky nedáte ani jedno z toho.
Diskusia k článku