Foto: Pravda - Ivan Majerský
Kurča je pokrm, s prípravou ktorého nie je „babračka“. Šupnete ho do rúry a o chvíľu ho môžete konzumovať. So šalátom, ryžou, chrumkavým chlebíkom. Sú však aj hydinové recepty, ktoré vás trochu potrápia. Na prípravu takého kurčaťa v marináde potrebujete napríklad dva dni. Stojí to však za to.
Bude to z iného „hrnca“ a určite vám to bude chutiť. Francúzsky básnik René Char kedysi napísal: „zmena poteší“ ...ideme teda na to. Potrebujeme menšie kurča, olej, soľ, mleté korenie, 100 g koreňovej zeleniny, jednu veľkú cibuľu, 2 deci bieleho vína i kyslej smotany, menší pohár majonézy, jeden citrón, za lyžicu kvapalného korenia, štipku cukru.
Kurča naporciujeme, osmažíme na oleji a premiestni-me ho do väčšieho kastróla. Osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a vínom. Po pol hodine pridáme do hrnca zeleninu i cibuľu. Varíme ďalšiu polhodinu. Potom mäso vyberieme a horúcu „polievku“ zašľaháme smotanou, majonézou a ochutíme citrónovou šťavou a „maggi“ korením.
Hydinové mäso potom oberieme z kostí a necháme ho v marináde odležať do druhého dňa. Podávame ho s plátkom citróna a chrumkavými slanými rožkami. Pečú ich ešte aj vo vašej pekárni?
Diskusia k článku