Fedor Malík:
Kurča v marináde

Fedor Malík, 21. mája 2013     2 minúty čítania

Opäť sa máme venovať hydinovému mäsu. Nie húske, nie kačke, ale, akože inak, tomu najbežnejšiemu. Kurča takým polotovarom určite je.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Sú ľudia, ktorí sa ho nevedia dojesť. A sú aj takí, ktorí naň v živote nesiahli. Mám teda ťažkú úlohu ku kurčaťu sa nielen vracať, ale nájsť i čosi nové, čosi objavné. Nuž teda pokúsme sa o to.

Kurča je pokrm, s prípravou ktorého nie je „babračka“. Šupnete ho do rúry a o chvíľu ho môžete konzumovať. So šalátom, ryžou, chrumkavým chlebíkom. Sú však aj hydinové recepty, ktoré vás trochu potrápia. Na prípravu takého kurčaťa v marináde potrebujete napríklad dva dni. Stojí to však za to.

Bude to z iného „hrnca“ a určite vám to bude chutiť. Francúzsky básnik René Char kedysi napísal: „zmena poteší“ ...ideme teda na to. Potrebujeme menšie kurča, olej, soľ, mleté korenie, 100 g koreňovej zeleniny, jednu veľkú cibuľu, 2 deci bieleho vína i kyslej smotany, menší pohár majonézy, jeden citrón, za lyžicu kvapalného korenia, štipku cukru.

Kurča naporciujeme, osmažíme na oleji a premiestni-me ho do väčšieho kastróla. Osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a vínom. Po pol hodine pridáme do hrnca zeleninu i cibuľu. Varíme ďalšiu polhodinu. Potom mäso vyberieme a horúcu „polievku“ zašľaháme smotanou, majonézou a ochutíme citrónovou šťavou a „maggi“ korením.

Hydinové mäso potom oberieme z kostí a necháme ho v marináde odležať do druhého dňa. Podávame ho s plátkom citróna a chrumkavými slanými rožkami. Pečú ich ešte aj vo vašej pekárni?



Diskusia k článku







 



TOPlist