Kuchár a návrhár Pavel Berky:
Na dezerty nemám veľkú trpezlivosť

Nora Krchňáková, TV Varecha, 13. októbra 2022     5 minút čítania

Varenie a móda Pavla Berkyho bavili už od detstva. Obom svojim vášňam zostal verný a tak dnes žije dva zaujímavé profesionálne životy.



Pavel vie recept podať tak pútavo, že budete mať chuť variť spolu s ním.
Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Finalista MasterChef Česko a módny návrhár Pavel Berky pôsobí v Prahe, kde už je doslova gastronomickým pojmom. Rodený Slovák vyštudoval pražskú vysokú umeleckú školu a je držiteľom ceny Roma spirit za umenie pre rok 2021. Charizmatický Pavel bol jednou z najvýraznejších a najkreatívnejších osobností v kuchárskej súťaži a svoje kuchárske majstrovstvo nám ukázal aj TV Varecha.

Ste výraznou osobnosťou MasterChef Česko. Ako vám táto šou zmenila život?

Súťaž mi zmenila život dosť výrazne. Vôbec by mi v minulosti nenapadlo, že varenie sa stane mojou ďalšou prácou a bude ma aj živiť. Otvorilo mi to veľa nových možností. Postupne si začínam zvykať na to, že ľudia začínajú spoznávať Pavla Berkyho ako kuchára.

Kedy ste zistili, že vás baví varenie? Kto vás naučil variť?

Varenie ma baví už od detstva. Stále som sa motal mame v kuchyni a keď rodičia neboli doma, tak sme so sestrou radi pripravovali nejaké dobroty. Bavilo ma aj piecť, dnes však už viem, že na dezerty nemám veľkú trpezlivosť. Variť som sa naučil ako od mamy aj od otca, obaja sú výborní kuchári.

Ktoré jedlá varíte najradšej a pre koho?

Mám rád slovenské a české tradičné jedlá, v poslednom čase ma však dosť baví ázijská kuchyňa. Niekedy je však dosť náročné zohnať potrebné suroviny. Ale nemám vyložene obľúbené jedlo. Bavia ma recepty, ktoré nepoznám, s ktorými sa môžem hrať a skúšať. A najmä som rád, keď môžem variť pre hocikoho. Je to krásny pocit, keď vidíte úsmevy ľudí, ktorí sa už nevedia dočkať jedla, ktoré im práve servírujete. To ma vždy poteší.

Ako sa stravujete vy? Čo nesmie chýbať na vašom stole?

Za deň doma skúšam dva až tri recepty, takže jeme najmä tieto jedlá. Ale z každého pripravujem maximálne dve porcie, takže toho nie je až tak veľa. Keď mám voľno, tak si rád pochutnám na granadíre, ten zbožňujem.

Vaše varenie ste zhrnuli aj do kuchárskej knihy. Čo v nej vaši fanúšikovia nájdu?

Knihu sme pripravovali rok a dali sme si naozaj záležať na všetkých detailoch. Je to podľa mňa taký dizajnový kúsok do kuchyne. V knihe je vyše 100 mojich obľúbených receptov. Kuchárku som si aj sám ilustroval a kamarátka Hanka nám nafotila nádherné obrázky. Na výsledok som pyšný.

Okrem skvelého kuchára ste aj módnym návrhárom. Je to nezvyčajná kombinácia. Ako to funguje?

Zdá sa to trochu nezvyčajné, ale to som jednoducho ja. Varenie a móda boli vždy veci, ktoré ma bavili už od detstva. V školskom období zvíťazila móda, ale som rád, že dnes som si znovu našiel cestu i k mojej druhej vášni – vareniu. Navrhovanie a celkovú tvorbu odevu milujem. Je to odbor, ktorý som si na začiatku svojej cesty vysnil. Niekedy je ťažké to skoordinovať, v móde totiž platia iné pravidlá a módny priemysel je inak nastavený. Ale všetko sa dá, keď človek chce. Pomáha mi veľmi priateľ Matej, bez neho by to bolo oveľa ťažšie. Dnes už beriem módu aj varenie ako súčasť mňa a veľmi ma to baví.

Čo aktuálne pripravujete a na čo sa najviac tešíte?

Pripravujem nový kalendár s receptami, ten predchádzajúci mal veľký úspech. Okrem toho som vytvoril nové tričká, ktoré vychádzajú z dizajnu mojej kuchárky. Pracujem na kolekcii fitnes oblečenia a nakrúcam novú televíznu kuchársku šou.

Pripravte si karfiol s hráškovým krémom a špargľou podľa Pavla Berkyho:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:






Diskusia k článku







 



TOPlist