Krok za krokom:
Medovníkový domček

Redakcia Varecha.sk, 2. decembra 2018     7 minút čítania

Urobte radosť sebe i deťom! Adventné predvianočné víkendy sú ako stvorené na spoločné vypekanie a zdobenie. S naším fotopostupom hravo zvládnete vyrobiť aj takýto perníkový domček.


Základom prípravy tohto krásneho domčeka, alebo ak chcete, perníkovej chalúpky, je cesto. Môžete použiť vlastné overené, alebo vyskúšajte toto: V malom hrnci zahrejte 100 g tekutého medu s 50 g práškového cukru, ½ bal. vanilkového cukru a 35 g masla. Zmes vymiešajte dohladka a nechajte vychladnúť. V mise zmiešajte 170 g hladkej múky s 1 zarovnanou KL kypriaceho prášku do pečiva, ½ KL perníkového korenia a ½ bal. citrónovej kôry. Pridajte vychladnutú medovú zmes a ručne vymiešajte hladké cesto. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a odložte na 30 minút do chladničky.




Za ten čas vystrihnite z tvrdšieho papiera šablóny – dva rovnako veľké štvorce na boky domčeka, dve časti so špicatým ukončením na prednú a zadnú časť domčeka a dva obdĺžniky na strechu.




Odležané cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na plát hrubý približne 5 mm. Pomocou šablón z plátu cesta povykrajujte jednotlivé časti domčeka.




Do dvoch dielov so špicom vyrežte malé okienka. Do jedného štvorcového dielu určeného na bok domčeka vyrežte dvere. Do oboch dielikov určených na strechu spravte do rohov na dlhšej časti dva okrúhle otvory, ktorými budete potom prevliekať stužku.




Takto pripravené dieliky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte asi 8 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Upečené dieliky nechajte vychladnúť. Zvyšné cesto spracujte spolu s odrezkami, vyvaľkajte na plát, na ktorom bude stáť váš domček a upečte ho. Pokiaľ vám zostalo viac cesta, môžete z neho povykrajovať rôzne tvary, ktorými potom hotový domček dodekorujete.




Z čerstvého bielka, 130 g niekoľkokrát preosiateho práškového cukru a pár kvapiek citrónovej šťavy ručne vymiešajte bielkovú polevu. Najprv bielok vymiešajte s ¾ cukru, zvyšný cukor pridávajte postupne podľa potreby. Ak je vajce veľké, nemusí predpísaná dávka cukru stačiť, ak je malé, je poleva zase príliš hustá. Citrónovú šťavu pridajte nakoniec. Polevu miešajte aspoň 20 minút, musí byť hladká, vláčna a lesklá.




Upečené vychladnuté dieliky ozdobte bielkovou polevou. Nanášajte ju pomocou zdobiaceho vrecka, mikroténového vreckúška alebo kornútika z papiera na pečenie s odstrihnutou špičkou. Pomôcť si môžete aj štetcom.




Na vychladnutú upečenú základňu pomocou polevy prilepte jednu stranu domčeka. Počkajte, kým poleva zaschne.




Pokračujte druhou stenou domčeka, ktorú spojíte polevou so základňou ale aj s bokom už stojacej steny. Podobne "postavte" celý domček.




Pomocou dvoch stužiek zviažte striešky k sebe.




Striešku prilepte polevou navrch domčeka. Na spoje strán domčeka môžete na záver prilepiť kúsky celej škorice. No a sneh nesmie chýbať, takže svoj výtvor celý pocukrujte.



Foto: Shutterstock

Inšpirujte sa návodmi na prípravu medovníkového domčeka od našich Varecháčov:

























Zaujal vás tento článok?

Všetky nové články a recepty môžete dostávať každé ráno do vašej e-mailovej schránky.








ANKETA: Pustíte sa do prípravy medovníkového domčeka?

94,1%



5,9%







Diskusia k článku

sonulienka
Krásne a výborný fotopostup aj ja robievam ba aj tu na vareche mám chalúpku ale ja ešte do bielkovej polevy pridávam 1 ČL solamilu.
bubaya
@Sonulienka (1.12.2018 12:13)

Solamyl odporúčam aj ja, ale nedávajte mazienu - tá je žltkastá a poleva bude tmavá. A nešľahajte bielka, len miešajte. Na obrázku je metlička, ale lepšia je varecha, alebo plastová stierka. Našľahaná poleva je krásna, hladká a lesklá, výborne sa s ňou pracuje......ale za pár dní popraskajú vzduchové bublinky a poleva opadá. Vlastná skúsenosť. Ja pečiem perníky cca 40 rokov, a urobiť chalúpku ma ešte nikdy nenapadlo. Hádam sa raz spučím a podľa tohto návodu urobím :))))))

haji
Krásné chalúpky, medové, voňavé. Naše ženy - mamičky, babičky, tety jsou moc a moc šikovné! Klobouk dolů!! a možná i dva!






 



TOPlist