Moja perníková chalúpka fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 15. decembra 2016

Dlhšiu dobu som uvažovala nad tým, či nájdem v sebe toľko trpezlivosti, aby som zvládla také dielo. Inšpiráciou bola naša Varecháčka z Chorvátska, ktorá Zobraziť celý popisDlhšiu dobu som uvažovala nad tým, či nájdem v sebe toľko trpezlivosti, aby som zvládla také dielo. Inšpiráciou bola naša Varecháčka z Chorvátska, ktorá ma prosila o recept na kvaple z cukru. Keďže som také ešte nerobila, musela som poprosiť priateľku z FB Eriku. Tak mi napadla myšlienka, dokázala by som niečo také milé vyrobiť. Posúďte, čo sa mi to podarilo.

1
porcia
240 minút
príprava
9 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
170 g
50 g
2 ks
1 PL
3 PL
1 KL
1 KL
Cukrová poleva:
250 g
1
z 1/2 citróna




Postup

  1. 1

    Ani som nepátrala po recepte na chalúpku. Použila som svoj recept na medovníky, že ak sa mi nepodarí z tohto cesta vytvoriť niečo pekné, tak napokon to budú medovníky. Z uvedených surovín som vytvorila cesto a nechala som ho 1 hod. odpočívať v chlade. Kým cesto odpočívalo, urobila som si nákres, asi ako by to malo vyzerať. Až keď som mala cesto upečené, našla som na internete podrobný popis. Čo už.

    Moja perníková chalúpka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z oddýchnutého cesta som si vyrobila kusy domčeka tak, že som priložila papier na cesto a nožom som odrezala časti.Uložila som na plech a dala upiecť na 180 st. 9 min. Upečené som nechala stáť do druhého dňa. Susedka sa na to pozerala a iba utrúsila poznámku: "Som ja len zvedavá, čo z tohto bude," no na to som i ja bola sama zvedavá. Moc sa mi to nepáčilo.

    Moja perníková chalúpka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takže som ďalej moje trápenie ani nefotila, lebo som neverila, že to zvládnem. Najprv som vyrobila cukrovú polevu. Do misy som preosiala práškový cukor 2 x a pridala som za kávovú lyžičku citrónovej šťavy. Bielok som vyšľahala, pridala som citrónovú šťavu a po lyžici som pridávala cukor. Vložila som do sáčku so špičkou na zdobenie medovníkov a začala som zdobiť. Aj som mala predlohu, no robila som celkom niečo iné. Aj keď to ešte nie je dokonalé, ale aspoň som sa pokúsila o to.

    Moja perníková chalúpka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podklad na ktorom som stavala domček som si vyrobila tiež z medového cesta podľa svojho vkusu. Ešte ukážem i strechu a domček z boku. Cencúľe nie sú vydarené, ale aspoň troška sa podobajú. Ba bočnú stenu som napísala LÁSKA, no trošku ju prekryli kvaple.

    Moja perníková chalúpka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Veľmi nerada pečiem vianočné pečivo, je to ako by ma ťahali za vlasy. Jednoducho ma to nebaví, ale aj napriek tomu som vyrobila niečo.T ak sa chválim, lebo pre mňa je to ako trest vykrajovať ozdobovať drobotinu. Košíčky a plnila som ich orechovou plnkou.

    Moja perníková chalúpka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Linecké a potom som to zlepovala.

    Moja perníková chalúpka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A robila som i také milé kvaple. Ešte dobre, že Vianoce nie sú každý deň. Prajem vám všetkým nádherné predvianočné pečenie.

    Moja perníková chalúpka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

klukodvody
Děvče, děvče. Tobě se daří všechno a všechno je krásně upravené. Je radost se podívat. Přejeme krásné svátky a určitě budou s krásně nazdobenou chaloupkou. Oba moc srdečně pozdravujeme a na nebíčko úspěchů přidáváme hvězdičky.
haji
Perníková chaloupka jako z pohádky! Jsi šikulka a k tomu skromná, cukrovíčko ti také jde krásně od ruky, prostě voňavé Vánoce s Izi jsou tu!
torticka
Izabelka, nadherna chalupka. Ako vzdy, si sikulka. Ach, co by som za to dala, keby som bola tala ako Ty. Ja viem, povies, ze treba len chciet. Mas pravdu. Ja si aj odpoviem.
izabella929
@salinka , aby boli rovné cencúliky, mala som pridať ešte viac cukru vraj, už to bolo i tak moc husté, tak som si s tým nevedela dať rady..mrzí ma, že nie sú rovné, ale čo už..) vďaka za komentáre všetkým.-)
mares
Hoci nerada pečieš vianočné pečivo, predčila si samu seba, pretože aj na chalúpku treba trpezlivosť. Je to pekné naprvykrát. Šikulka si. Prajem pekné a pokojné vianočné sviatky v rodinnom kruhu.
mares
Hoci nerada pečieš vianočné pečivo, predčila si samu seba, pretože aj na chalúpku treba trpezlivosť. Je to pekné naprvykrát. Šikulka si. Prajem pekné a pokojné vianočné sviatky v rodinnom kruhu.
mares
No zamrzol mi počítač od tej zimy, stlačila som komentár dvakrát a takto to vyzerá. Ďakujem.
siisa
Veľmi pekná chalúpka, obdivujem kto má na toto nervy. Pečivko máš tiež krásne :)
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@Torticka (15.12.2016 20:48)

pecenie je dost rychle ale ta vyzdoba mi dala zabrat.ozdobovala som ju asi jednu hodinu.Ale stoji to zato :)
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Tak Izabelka, ty taká veľká šikovnica na varenie. U Teba vždy hľadám inšpiráciu čo variť . Chalúpka, ak je prvá, je neskutočne krásna. Môžeš byť pyšná, hlavne za Tvoju trpezlivosť.


izabella929
@torticka , áno máš pravdu, na chalúpku som naozaj napísala LÁSKA, lebo v každom domčeku by mala prebývať láska..z lásky stavené pre lásku zdobené..aj keď moja maličká susedka večer pozrela na chalúpku a povedala: vieš, že v tej chalúpke je ježibaba,,sa pýtam ježibaba? áno, nechala si otvorené okienka a ona tam vletela na metle..)))@PN , moja milá no nesprávne,,,že si na vine,,, práve od tvojej prosby o recept som dostala impulz a som si povedala,,,však napokon to vyskúšať môžem i ja..-)no a tvoja chalúpka je nádherná.-)vďaka za foto..@esi , na tvoje zdobenie ja nemám...chýba mi jemnosť s akou si zdobila svoje chalúpky..moje ruky ťažko pracovali na záhrade a vo vinohrade, chýba mi jemný cit...ale robila som to s veľkou láskou pre lásku.-) no a tí čo ma roky tu sledujú a poznajú ma z mojej tvorby už vedia, že každý zákusok pečiem iba raz..takže moja prvá chalúpka je aj v poradí posledná..ja som zdobila chalúpku 2 hodiny a bola som celé zapatlaná od cukru...takže stačilo...máš môj obdiv aj aj všetci, ktorí túto prácu robia profesionálne..-)rada varím, pečiem, zaváram, ale to je tak asi všetko..-) Všetkým vám, ktorí ste nakukli do môjho albumu a páči sa vám moje dielo aj napriek chybám z celého srdca ďakujem..Prajem vám všetkým prekrásne Vianoce v kruhu tých, ktorých milujete.-)Požehnané Vianoce.
monty469
Mila Izka krasnu chalupku si upiekla a aj ozdobila. Ked boli deti male tak sme spolocne piekli a ozdobovali medovnicky. Obcas mi je za tym luto. No pockam si na vnucata ;-) Teraz pecieme spolu s dcerou. A samozrejme aj tvoje ostatne pecivo je fajnove. Na Vianoce sa chystam upiect niektory z tvojich medovych kolacov. Je to zaruka kvality ;-) Prajem ti pozehnane a pokojne sviatky
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@Esi (16.12.2016 07:29)

Prekrasne!!!Dufam,ze sa aj mne raz tak podari ozdobit chalupky ako ich ty ozdobujes.Naozaj su nadherne!!!!!!!
jack
Krásna chalúpka.Po prvý krát super.
torticka
To ja by som ju asi zdobila mesiac. Dnes sme so sestrou zdobili perniky. Tak sme sa nasmiali, ale na Varechu by som nedala ani jeden výtvor. Museli by sme sa hanbit.@Pn (15.12.2016 20:58)

haji
@Torticka (17.12.2016 21:25)
Toto podepisuji. Když jsem poprvé začala zdobit perníčky, byla jsem ne na jednu, ale deset mrtvic. Já blázen tenkrát zdobila barevně - neskutečné, bo když jsem dělala jeden perníček nahotovo, barvy v kornoutcích zasychaly. Když jsem dělala postupně barvu za barvou na všech - nestačilo mi místo v kuchyni a představivost. Postupem času jsem ubírala barev a skončila na bílé. Problém s cukrem ani nepopisuji, co mělo téct se ucpávalo, co mělo být ucpané, teklo. Místo čar jsem přešla na puntíky. Oh, moje nervy. Každému kritikovi doporučuji si to jednou vyzkoušet, optika se změní raz dva. A chaloupku, tu bych nedala ani po létech tréninku s vykrajovanými "mrcky". Ale co by člověk neudělal pro klasický stromeček s perníčky, vizovickými figurkami, ořechy, jablíčky, sněhovými řetězy made in doma a klasickými voskovými svíčkami. Bavilo mě to a těšilo, tytam jsou krásné časy, kdy mi babička dělávala pomocnici, protože ji moje tvořivost přitahovala. Držela se mnou partu, sice někdy brblala, že si přidělávám práci, ale výdrž měla, moje zlatá babi, obdivuhodnou. Pán Bůh jí dej odpočinutí věčné! Největším obdivovatelem vánočního stromku byl náš jezevčík. Nechával se položit na stůl pod stromeček, kde nehnutě ležel někdy i hodinu, oči obrácené nahoru a tiše brumlal blahem. Požehnané Vánoce přeji všemu a všem!
sracz
No vidíš, milá @izabella929 a toto Tvoje dielo ušlo mojej pozornosti. To asi preto, že do kategórie perníkových chalúpok Ťa nemám zatriedenú. Mne sa, bez vtierania, páči a zmenil by som azda iba názov na "Perníková chalúpka v zime" a ostatné už ostáva len a iba na fantázii! Dokonca aj v nápise "LÁSKA" som sa zmýlil, aj keď som ho zbadal na prvý šup, len som tam, namyslený egoista, čítal prostredné tri písmená mojeho priezviska (... AŠK ...) - he-he! Tak si uži Izka tohotoročné sviatky Vianočné v láske a pohode, len si nezabudni v tej Tvojej perníkovej chalúpke zakúriť brezovým suchým drevom!
izabella929
Všetkým vám ďakujem pekne za milé komentáre a prejem vám prekrásne požehnané Vianoce..
1x haji
izabella929
@zolik , po minuloročnom fiasku, neviem, či budem mať odvahu znovu na ten masaker s práškovým cukrom a peníkom..vtedy sa @buchtabuchta vyjadrila, že je to gýč.-)nuž nehodlám sa tu zosmiešňovať..( ale doporučujem všetkým chytrákom a chytráčkam nech si to vyskúšajú...ľahko sa o práci rozpráva a píše, prácu treba vedieť aj urobiť..takže veľa úspechov všetkým a hor´ sa do pečenia perníkových chalúpok.-) vďaka za komentár...)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia