Medovníková chalúpka pre deti - postup ( fotorecept )

diabambulka - fotkadiabambulka, 5. decembra 2011

K čaru Vianoc patrí aj medovníková chalúpka pre deti. U nás doma to bola kolektívna práca, so zdobením pomáhal najmenší Filipko, ktorý lepil cukríky Zobraziť celý popisK čaru Vianoc patrí aj medovníková chalúpka pre deti. U nás doma to bola kolektívna práca, so zdobením pomáhal najmenší Filipko, ktorý lepil cukríky a ozdoby na medovníkoví domček a tatino pomáhal s výstavbou domčeka :-)

3 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
250 g
150 g
125 ml chladná
1 ks
1/2 PL
2 čajové lyžičky
1 a 1/2 čajovej lyžičky
biela poleva :
1 ks
200 g
1 čajová lyžička
pár kvapiek
ďalej na ozdobu potrebujeme :
 rôzne
 , guličky, farebnú ryžu...




Postup

  1. 1

    Cesto : Med, cukor a vodu prevaríme. Horúce spracujeme s múkou, mletou škoricou a perníkovým korením . Do takmer vychladnutého cesta pridáme vajce, sódu bicarbónu zmiešanú s trochou múky. Cesto vypracujeme a necháme celú noc odpočinúť v chladničke. Potom po častiach rozvaľkáme na hrúbku 5 mm a vykrojíme rôzne tvary. Kladieme na slabo vymastený plech a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme veľmi krátko, len čo sa medovníčky nafúknu približne 3 minúty ( musia mať svetlo hnedú farbu ) a hneď nevyberáme z plechu, pretože sú veľmi mäkké a poškodil by sa nám tvar. Necháme ich chvíľku na ešte horúcom plechu, zatiaľ si na stôl dáme papier na pečenie a až po chvíli, keď sa dajú zobrať ich prekladáme na rovný povrch a necháme vychladnúť. Medovníky natrieme za horúca rozšľahaným vajíčkom. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Biela poleva na medovníky : Bielok, práškový cukor 2-krát preosiaty, solamyl a pár kvapiek citrónovej šťavy spolu vyšľaháme, kým nebude poleva lesklá. Tu je papierová šablóna, STRECHA : 11 X 12 cm - 2 x , BOČNÁ STENA : 11 x 5 cm - 2 x , STENA PREDNÁ : 10 x 13 cm - 1 x s otvorom pre dvere , STENA ZADNÁ : 10 x 13 cm - 1 x bez otvoru pre dvere , PODLAHA : 21 x 30 cm ( veľkosť kancelárskeho papiera ) ,

    Medovníková chalúpka pre deti - postup ( fotorecept ) - obrázok 1
  2. 2

    podľa ktorej sme si vyrezali domček a upiekli. Po vychladnutí sme ozdobili všetky časti domčeka. Zostalo nám nejaké cesto a náš synček je zaťažený na všetky dinosaury, tak som mu upiekla aj tie a dostane ich v mikulášskom balíčku :-) A začneme s domčekom, troška sme si pomohli kúskami špáratka, aby všetko dobre držalo.

    Medovníková chalúpka pre deti - postup ( fotorecept ) - obrázok 2
  3. 3

    Postupne sme pripevnili na sponú časť ( podlahu ) všetky strany už ozdobeného domčeka.

    Medovníková chalúpka pre deti - postup ( fotorecept ) - obrázok 3
  4. 4

    Spojili sme bočné steny a strechu.

    Medovníková chalúpka pre deti - postup ( fotorecept ) - obrázok 4
  5. 5

    Takto vyzerá iba pospájaný a tak si už len dozdobíme. Snehom z bielka spojíme všetky strany,

    Medovníková chalúpka pre deti - postup ( fotorecept ) - obrázok 5
  6. 6

    strechu a urobíme si cencúle. Potom posypeme troška práškovým cukrom aby to vyzeralo že u nás už aj snežilo :-) Z trubičiek, ktoré si nakrájame na požadovanú veľkosť si urobíme budúci plot a pripevníme ho našim super lepidlom - snehom z bielka...

    Medovníková chalúpka pre deti - postup ( fotorecept ) - obrázok 6
  7. 7

    Vrchnú časť trubičiek opäť prilepímme snehom. A už dozdobíme okolie chalúpky podľa vlastnej fantázie. V našom prípade sme dozdobili stromčekami, mikulášom, snehuliakom a čo nám zostali trubičky, tie sme si nakrájali a poukladali vedľa domčeka ako drevo na zimu.

    Medovníková chalúpka pre deti - postup ( fotorecept ) - obrázok 7
  8. 8

    A hotovo ...

    Medovníková chalúpka pre deti - postup ( fotorecept ) - obrázok 8

Diskusia k receptu

lia66
Waw, krásne, prenádhernééé!!!...dinosaury-tak to aj u nás frčí, máme ich doma snáď aj sto kusov.
tinca
zlaté, veľmi podrobný a vierihodný fotopostup


danculka
Chalúpka vyzerá dobre,ale ste sa vyhrali s ním,super...
orchidea
Nádherná chalúpka... sa ti pečie keď máš takú šikovnú pomocníčku, super.
ppokia
Veľmi pekná chalúpka isto deti potešila. Ste šikovná.
ancicka
Paráda.Je to dobrá piplačka,ale ked to detičky poteší,tak to stojí za to!
kovamo
tak to už hej. klobúk dolu pred takou prácičkou:) veľmi pekné
hubarka35
krásne-piplačka to teda je-viem to,robila som raz chalupku a teraz sánky...
pivonka
Krásna chalúpka, prispeje k vianočnej atmosfére. Ty máš ale aj zdatných pomocníkov :-))
sneica
krasna chalupka...:) syncek,sikovny pomocnik...:)
cica2
to je umelecké dielo, takáto krásna spolupráca rodinky je velmi vzácna! Medovníková chalúpka je ako z rozprávky, nádherne sa vám vydarila :-)) Filipko je zlatunký, krásny chlapček a ako sa snaží :-)) Detičky takéto aktivity zbožňujú, tak nech sa vám stále tak krásne darí aj tebe a tvojej rodinke, prajem pekný a pohodový predvianočný čas v tomto adventnom období a rovnako pekné sviatky:-).....nádherné fotky, ako vždy!
luciabal
....diabambulka, Ďakujem za krásny popis a foto, takú istú chalúpku máme už doma vďaka tvojmu krásnemu rozpisu, ďakujem za inšpiráciu, syn sa z nej veľmi teší....pa
diabambulka
luciabal, super teším sa, že sa všetko podarilo a máte doma krásnu chalúpku tak troška aj vďaka nám a že sa podarila a máte z nej radosť :-)
pekné sviatky...
anaska
@diabambulka , pekný rozprávkový domček si urobila pre svoju rodinku... Prajem radostné Vianoce a potom aj P.f. 2012...
smejkad
:-) toto je moje overene medovnikove cesto, mam ho este od spoluziacky zo strednej, uz som bola nasmerovana dat sem recept a ono ake nadherne je tu :-)
tiginko
nádherná chalúpka, precízny postup, to si zaslúži aj po čase veľkú pochvalu
eviana
Krása... máš môj obdiv :) Moje dieťa si raz zmyslelo - mal asi 12-13 rokov, že spraví takúto chalúpku, aj projekt si spravil... surovín do neho išlo kopec, vajec, medu, muky... a platy sa mu pečením nafukli, zdeformovali... tak sme ten rok mali kokosové gulôčky s príchuťou medovníkov, nič sa nevyhodilo, všetko sa zužitkovalo... takže viem, že to nie je jednoduchá práca, máš u mňa jasných 5*
voyager
Vďaka. Recept je super, chalúpka, plot a stromček už postavené a ozdobené a ešte asi polovica cesta v chladničke na perníky mi ostala, čo je super. Nevenovala som dostatočnú pozornosť schéme, takže bola sranda, keď mi to nepasovalo pri stavbe chalúpky, ale troška som zaimprovizovala a celá rodina sa z nej teraz teší. Ďaaakujem ešte raz a tento recept budem len odporúčať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia