Foto: Pravda - Robert Hüttner
Fedor Malík
Zrazu zazvonil debil – mobil. A bolo po pohode. Volali svatovci. Že vraj o hodinu prídu na debatu. Bolo im treba niečo pripraviť. Manželka zavelila. Stihol som to. Pozri recepty na tému Hydinové hody Desať minút pred zatvorením nášho obchodíka na rohu som mal v košíku dve chladené lístkové cestá, štyri črievka topeného syra a štvrť kila nakrájanej šunky. Hydinovej. Inú už nemali.
Moje druhé ja nebolo nadšené. Hydinu nenávidí... Inak všetko už bolo premyslené a pripravené. Budú slané kolieska Martušky Ružekovej! Vyvaľkané lístkové cesto som potrel syrom rozmiešaným s drveným cesnakom.
Cesto som pokryl plátkami šunky, posypal nastrúhaným eidamom a zavinul do rolky. Tú som potom nakrájal na polcentimetrové kolieska a položil na vymastený plech, potrel rozmixovaným vajcom a vložil do rozpálenej rúry.
Po desiatich minútach kuchyňa rozvoniavala. Zazvonil zvonec a receptu je koniec... Elenka s Milanom si kolieska pochvaľovali. Milanovi akurát prekážalo, že boli slané. Ani víno mu nechutilo. Celý rok robí vo vinici ako kôň a vína sa nedotkne.
My ostatní traja sme však fľašku bieleho pinotu z našej novej vinice v Šnaudách statočne dopili. A po kolieskach sa len tak „zaprášilo“...
Diskusia k článku