Fedor Malík:
Kolieska pani Marty

Fedor Malík, 17. januára 2012     2 minúty čítania

Bol Silvester, posledný deň roka.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


Po snehu ani stopy, trávnik bol zelený a slnko na modrej oblohe. „Dnes nevaríme, dnes oddychujeme“, vyhlásila manželka. Sadli sme si vo vetrovkách v záhrade a pochlipkávali čaj a kávu.

Zrazu zazvonil debil – mobil. A bolo po pohode. Volali svatovci. Že vraj o hodinu prídu na debatu. Bolo im treba niečo pripraviť. Manželka zavelila. Stihol som to. Pozri recepty na tému Hydinové hody Desať minút pred zatvorením nášho obchodíka na rohu som mal v košíku dve chladené lístkové cestá, štyri črievka topeného syra a štvrť kila nakrájanej šunky. Hydinovej. Inú už nemali.

Moje druhé ja nebolo nadšené. Hydinu nenávidí... Inak všetko už bolo premyslené a pripravené. Budú slané kolieska Martušky Ružekovej! Vyvaľkané lístkové cesto som potrel syrom rozmiešaným s drveným cesnakom.

Cesto som pokryl plátkami šunky, posypal nastrúhaným eidamom a zavinul do rolky. Tú som potom nakrájal na polcentimetrové kolieska a položil na vymastený plech, potrel rozmixovaným vajcom a vložil do rozpálenej rúry.

Po desiatich minútach kuchyňa rozvoniavala. Zazvonil zvonec a receptu je koniec... Elenka s Milanom si kolieska pochvaľovali. Milanovi akurát prekážalo, že boli slané. Ani víno mu nechutilo. Celý rok robí vo vinici ako kôň a vína sa nedotkne.

My ostatní traja sme však fľašku bieleho pinotu z našej novej vinice v Šnaudách statočne dopili. A po kolieskach sa len tak „zaprášilo“...




Diskusia k článku

ankad
Zaujimavy recept, moze byt dobry. Vyskusam. Neni cudo, ze Milanovi nesli slane rolky, ved neboli sladke! Nabuduce na druhu polovicu cesta natri tvarohovu plnku, ale sladku; alebo na platky nakrajane jablcka zmiesane s cukrom, skoricou a hrozienkami, zatocit, potriet vajickom a upiect. Milan bude v siedmom nebi.
arasidka
Pán Málik, he he hi........... Statočne dopili .......... he he hi ....... šak ale jaký hrdina , ale ja - kýýýýý?!?! :)))))))
mariadra
Vy ste teda ohromne šikovný, mňa by to nenapadlo. Asi by som rýchlo robila nejaké jednohubky, alebo syrovú misu. Musím to vyskúšať, lebo mi to priam zavoňalo, musí to byť výborné !
dadka2912
Ja robím podobné kolieska,ale len poukladám na rozvaľkané cesto šunku a poukladám na ňu platky syra,alebo posypem postrúhaným a zrolujem,nakrájam na kolieska,poukladám ich ležato na suchý plech a v horúcej rúr upečiem.Sú naozaj veľmi chutné.
mracik9
Pán Malik,aj v Prešove sa to bude skúšať a to vínko,bez toho to nejde






 



TOPlist