Foto: Pravda - Ivan Majerský
Fedor Malík
Dlhé roky pestujeme len jednu osvedčenú sortu. Tekvicu obyčajnú. Má bujný rast, je plazivá a jej veľké päťlaločné listy nedovolia rásť burine. Len deti sa jej vyhýbajú. Pozri recepty na tému Grilujeme Jej hrubé duté stonky i listiská sú porastené tvrdými chĺpkami. Dužinaté plody tekvice však v našej rodine milujú všetci. Pripravujeme ju na desiatky spôsobov. Ten, ktorý vám teraz prinášam, je nový.
Mám ho z nedávnej návštevy v Slovinsku. Stanka, manželka môjho priateľa Julija z Metliky, holduje mladým tekvičkám. Tie majú mliečno–voskovú zrelosť a chuťou pripomínajú špargľu.
Stanka napred povarí mladučké tekvičky v zmesi vody, bieleho vína, čierneho korenia a tymianu. Po 10 minútach ich vyberie, osuší a nakrája na kolieska (po slovinsky „kolobarje“).
Potom ich krátko osmaží na platni elektrického grilu, rozloží na tanier a poleje „sósom“ pripraveným z olivového oleja, jablčného octu, cesnakovej pasty, mladej cibuľky a posekaných píniových orieškov.
Ak sa vám to zdá príliš diétne a „hladové“, na vrch tekvičkových koliesok môžete uložiť zopár grilovaných kreviet...
Diskusia k článku