Fedor Malík:
Kolieska mladej tekvičky

Fedor Malík, 4. júla 2012     2 minúty čítania

Ten čas na prelome jari a leta v našej zeleninovej záhrade mám najradšej.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Fedor Malík


Kvitnú vzorne opleté a vyviazané paradajky. Poprší a vňať koreňovej zeleniny rozvoniava až k susedom. I papriky sa majú k svetu. Najkrajší je však pohľad na tekvicu.

Dlhé roky pestujeme len jednu osvedčenú sortu. Tekvicu obyčajnú. Má bujný rast, je plazivá a jej veľké päťlaločné listy nedovolia rásť burine. Len deti sa jej vyhýbajú. Pozri recepty na tému Grilujeme Jej hrubé duté stonky i listiská sú porastené tvrdými chĺpkami. Dužinaté plody tekvice však v našej rodine milujú všetci. Pripravujeme ju na desiatky spôsobov. Ten, ktorý vám teraz prinášam, je nový.

Mám ho z nedávnej návštevy v Slovinsku. Stanka, manželka môjho priateľa Julija z Metliky, holduje mladým tekvičkám. Tie majú mliečno–voskovú zrelosť a chuťou pripomínajú špargľu.

Stanka napred povarí mladučké tekvičky v zmesi vody, bieleho vína, čierneho korenia a tymianu. Po 10 minútach ich vyberie, osuší a nakrája na kolieska (po slovinsky „kolobarje“).

Potom ich krátko osmaží na platni elektrického grilu, rozloží na tanier a poleje „sósom“ pripraveným z olivového oleja, jablčného octu, cesnakovej pasty, mladej cibuľky a posekaných píniových orieškov.

Ak sa vám to zdá príliš diétne a „hladové“, na vrch tekvičkových koliesok môžete uložiť zopár grilovaných kreviet...




Diskusia k článku

kuchticka
ja bych si pochutnala i bez tych kreviet, stacilo by mi polozit na kazde kolecko platok syra, trebars kozieho a bola bych syta do vecere.
arasidka
kuchtička, mne by stačilo, keby som si do toho Slovinska urobila výlet a tam by ma pohostili - zásadne bez kreviet, to by som si pochutnalaaaaaaa... :)))
mijaita
tak tohle jeste v moji databazi tekvicovych receptu nemam !!
mijaita
Tak mi to nedalo a uz jsem tykvicky povarila.Musim trochu recept pozmenit, tymian nemam a take ho moc nemusim. Ale vim, ze se tykvicky dobre snoubi se salveji. Dala jsem hrst a bile vino a sul a pepr a uz ted je to moc dobre. Zitra pokrajim na kolecka, opecu a dodelam. S dovolenim autora, ktereho samozrejme uvedu, pridam tento recept v moji uprave na Varechu, aby bylo mozne ho ukladat.






 



TOPlist