Katka Brychtová:
Najradšej varím nedeľný obed pre rodinu

Nora Krchňáková, TV Varecha, 1. apríla 2021     5 minút čítania

Úspešná herečka a moderátorka Katka Brychtová je skvelá kuchárka a pekárka. Na konte má aj dve kuchárske knihy.



Sympatická Katka napečie na Veľkú noc aj tento mandarínkový koláč, ktorý nám pripravila v TV Varecha.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Katka, ste vyhlásená pekárka. Kedy a ako vznikla táto vaša vášeň?

Inšpiráciou mi bola moja stará mama, ktorá bola vynikajúca kuchárka i pekárka. S ňou som vždy cez víkendy a najmä pred Vianocami piekla domáce koláče. Musím sa priznať, že ma bavilo nielen ich pečenie, ale najmä ich jedenie. Milovala som jej bublaninu, orechovú tortu, žltý koláč, vanilkové rožky. Dnes tieto dobroty pečiem ja a už aj moja dcéra.

Na konte máte dve kuchárske knihy, kde čerpáte inšpiráciu na recepty?

Prvá knižka Moje sladké radosti je plná tradičných overených receptov od spomínanej starej mamy, od mojej svokry Adelky aj od mojich kamarátok a známych. V druhej knižke Napečme si šťastie nájdu čitatelia okrem slovenských koláčov aj viac zahraničných receptov, napríklad na crème brûlée, sacherku, tortu Pavlova či cheesecake. Inšpiráciu čerpám všade, keď mi niečo chutí, vypýtam si recept, zbieram kuchárske knihy a sledujem stránky šikovných kuchárov.

Aké sú vaše obľúbené jedlá a čo najradšej varíte a pečiete?

Milujem koláče a sladké, všetky recepty z mojich knižiek patria medzi moje obľúbené. No najradšej mám gaštanové pyré, jazýčky, cheesecake, skrátka všetko, čo obsahuje gaštany. A slané? Kedysi to boli rezne, mávali sme ich každú nedeľu, francúzske zemiaky, segedínsky guláš. Dnes som už presedlala na zdravšie jedlá, milujem šalát z červenej repy, pečenú cuketu, karfiol, brokolicu, zemiaky. Veľmi rada mám aj ázijské špeciality môjho syna, varí skvele. A suši by som mohla jesť každý deň.

Ako úspešná žena máte čas na varenie a pečenie? Pre koho varíte a pečiete najradšej?

Pečenie je pre mňa radosť a relax, čas si vždy nájdem. Aj na varenie. Keďže mám dvoch vnukov, ktorým chutí papať, varím často. Ale najviac oceňujú moje koláče, momentálne vedú madlenky a truffle. Najradšej varím pre našu rodinu nedeľné obedy, verím, že po tomto ťažkom koronovom období si spoločné návštevy a tradície opäť vychutnáme.

Ako strávite Veľkú noc a čo napečiete?

My sme zvykli Veľkú noc tráviť na chalupe, kde sme sa zišli celá rodina. Tento rok to asi bude inak, ale nevadí, vynahradíme si to nabudúce. Na Veľkú noc upečiem môj vychýrený žltý orechový koláč, ktorý sa volá jarný. Našou tradíciou je pudingová misa, ktorú robievala ešte moja mama. A určite upečiem aj mandarínkový koláč, ktorý som vám pripravila aj v TV Varecha.

Aké máte ďalšie plány a kedy bude ďalšia kuchárska kniha?

Som veľmi vďačná, že mám stále dosť práce, dopriala by som to všetkým. S plánmi som opatrná. Ale veľmi sa teším na obdobie, keď sa budeme môcť opäť stretávať, objímať, cestovať. Držme si palce. Všetkým želám hlavne zdravie.


Pozrite si videorecept, ktorý Katka Brychtová nakrútila v štúdiu TV Varecha:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:










Diskusia k článku







 



TOPlist