Dobré trávenie:
Kačacie fašírky

Fedor Malík, 28. novembra 2017     2 minúty čítania

Sedemdesiatka nie je bohvieaký vek. Musíte sa jej však dožiť. Nie každému sa to podarí.



Môj priateľ Peter Cpin to však zvládol v plnom zdraví. Ďalej tvorí a výtvarne má rozrobené ďalšie dve knihy. Treba si však aj vydýchnuť a stretnúť sa s priateľmi. Pri dobrom jedle, pri dobrom víne. U vás, ale aj u nás. U nás v čarovnej Modre...

Minulý štvrtok v minivýstavných priestoroch Štúrovho múzea bolo tesno, pretesno. Stovka Petrových priateľov sa nevedela nasýtiť farbami majstrových ilustrácií z kníh Jula Satinského, Jožka Pavloviča, Jaroslava Reznika i Kamila Peteraja. Obrázky spaľovali dušu a v žalúdku začalo škvŕkať. Našťastie tu boli prestreté stoly.

Obložené misy, šunkové chlebíky, pagáče, scískanice, šaláty. To najlepšie som si nechal na koniec. Kačacie fašírky pani učiteľky Božky Soldánovej. Také chutné, šťavnaté a pikantné dvojhubky. Už dávno som takú dobrotu nemal na jazyku. Božka sa len usmievala, recept prezradiť však nechcela. Pri tretej čaši skvelého cyrifandla zo Starých hôr sa však preriekla. Zmes mletého pečeného kačacieho mäska i s kožou, za dve naberačky mletej teľaciny, cibuľka, cesnak, lyžica bavorskej horčice, čierne korenie, sušený zelerový list. Fašírky boli pečené na kačacej masti a pojedané so šenkvickým „friškým“ chlebíkom. Modranská gastronomická paráda. Vy to ani neskúšajte, pretože sa vám to nepodarí. Taký dobrý zelený silván nemajú totiž ani Limbašania...



Diskusia k článku

rulik
môžu byť chutné, ale mne to pripadá ako barbarstvo, z kačice robiť fašírky, možno preto, že v detstve bola kačka pre nás vzácnosť, narobila sa často, skôr na jeseň v čase hodov a oberačiek
jujoska
@Rulik (28.11.2017 08:20)

neviem preco by to malo byt barbarstvo, ved dobra fasirka nie je zla. Napriklad ak su na kacku doma len dvaja, dost zostane, tak preco nie? Musim si to niekam zapisat, keby nahodou...
radox1
ruku na srdce.kto robil fasirku z kacky.a ak mi zostane,urobim pastetu.netvrdim ze je to zle.
haji
Jistě se paní učitelka ráda pochlubila něčím neobyčejným a zároveň klasickým. K vínu jako stvorené - fašírka sa dobre je rukou a kačica s mletým telacím musí chutit excelentně. S láskou urobené pre miých hostí. Co víc si přát?!
marsis
@Radox1 (28.11.2017 11:29)

Nuž v päťdesiatych rokoch sme veru v nedeľu mávali kačacie fašírky. S mamčkou sme išli do tržnice, tam sme od tetiek kúpili väčšiu domácu kačaciu alebo aj husiu štvrť a nejaké droby. Mamička mäso vykostila, pomlela z kostí a drobov uvarila polievku, z mäsa urobila fašírku a ako lahôdkovo sme sa štyria dobre naobedovali. V pondelok sme mali rizoto z drobov alebo ich inak spracovala a v utorok bol nejaký prívarok ešte s kúskom fašírky. Maminka ju pekávala v celku.
Pravda, kto by sa s tým dnes toľko babral a takú štvrť v pečenom stave zbodne jeden chlap, nanajvýš sa podelí s partnerkou, ktorej stačí menší kus...
tiginko
zase nejaká novinka tuším: klikám na srdiečko a nič :-)
tiginko
chcela som zareagovať na komentár od @marsis aspoň srdiečkom. Lebo dnes si už málokto uvedomí, že veru voľakedy tí "majetnejší" si mohli dovoliť kúpiť časť kačenky a urobiť z nej niekoľko chutných, až výnimočných obedov. Dnes to mnoho ľudí nechápe, ale odhadujem, že @radox by si tiež vedel zaspomínať :-)
haji
@Zolik (28.11.2017 22:58)
U článků se nesrdíčkuje - snad od začátku Varechy. Krabička je Pekný komentár je v tomto případě pouze soliter.
zolik
@Haji , aha, dakujem. Som nevedela. Cize funkcia bez funkcie.
haji
@Zolik (28.11.2017 23:03)
Ano, něco jako ministr bez portfeje.
babuca
Súhlasím s Rulikom. Ja si na päťdesiate roky spomínam na lístkový prídel a problém s potravinami. A potajme sa chodilo na dediny zohnať nejakú stravu.
mitzy
Nestastne povojnove roky, urcite nebol dostatok, pocuvala som tie pribehy. Comu sa i cudovat po vojne. Ale pridel bol iste na nieco dobry. Vsetci tak ako tak mali, neboli tak katastrofalne rozdiely, aj ked urcite mohol niekto viac niekto menej. Teraz mate taky prebytok, ze jedlo sa vyhadzuje pokazene do smeti, pokial ho ludia nekupia, ze si nevsimli pod obalom hnijuce ovocie a zeleninu, pomarance plesniveju na pultoch. Vpodstate zdrazie maslo o par centov a v Cesku sa idu potrhat a biju sa tam on, ked je v akcii, potom koluju videa, aki su ludia vlci. Tu sa pre maslo dopicha zas SBS-kar. Pokial ludia nie su ludmi, ten pridel bol asi len dobre riesenie. Kacku si dnes nemoze dovolit vela ludi, vpodstate aj tak su ludia radi, ked maju nieco z dediny (hlavne vajcia a maso) a nie z hypermarketu, kde kupite brojlerov napichanych antibiotikami a hormonmi... A kacaci priemysel? Nuz.. Nechcela by som byt kacka, ktorej nasilu zavedu do zobaka a hrdla kukuricu, bolestivo bez moznosti sebaobrany iba kvoli vykrmu a naslednej fasirke.
haji
@Mitzy (29.11.2017 06:20)
Z babiččina a maminčina vyprávění vím hodně věcí z let šedesátých a sranda to nebyla - to už jsem rostla. Příběhy z válečných let a následných padesátých znám také, jak od babiček, dědečků, maminky a otce. Dnes je hodně věcí jinak a těžko se vysvětluje či popisuje něco, co už je zaváté prachem. Zdravý selský rozum, otevřené srdce a trocha pokory je cesta, která mě zatím nezklamala. Dav lidí se chová stádově a nejde z něj usuzovat na to, že všichni jsou omezení a bijí se kvůli máslu. Největší problém je, že do stádovosti nás dnešní doba vede hlavní bránou - branou manipulací a lží. A lidé si vůbec neuvědumují, jak moc si nechávají ukrojit ze své svobody a jak moc se vzdalují přírodě - přirozenosti. To jsem se od kačací fašírky hodně odklonila.
redakcia
@Zolik (28.11.2017 22:58)

Server sa nezasekol :) Pri komentároch pod článkami sa doteraz nedalo srdiečkovať a ani sa nedá. Zatiaľ. Sfunkčnenie tlačítka máme na zozname úloh.
afataga
@Mitzy (29.11.2017 06:20)

Suhlas, babka vykrmovala takto odporne hus a ja som sa vzdy preto s nou vadila, tak ked som tam bola, nerobila to a predpokladam, ze len co som vytiahla paty, pokracovala v tom dalej :-(.
mitzy
@Haji (29.11.2017 12:37)

Súhlas, ono sa dosť zle niekedy niečo píše čo lieta hlavou a zle sa sformuje do jedného komentu. Toho je tak veľa, čo chce básnik povedať naraz.

@Afi chápem ťa, muselo to byť zlé na pohľad. Ja som napríklad ako decko bojkotovala zabitého kapra. Prišlo mi strašné, že pláva vo vani a zrazu nemá hlavu a všade je krv... Potom už bolo len filé a bol v rodine kľud. Čo oči nevidia srdce nebolí, alebo šťastný, kto je slepý.






 



TOPlist