Fedor Malík:
Kačací guláš

Fedor Malík, 29. mája 2012     2 minúty čítania

Dlhé roky sa pod Malými Karpatmi tradovalo, že kačka i húska by sa mali konzumovať až na jeseň.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


K burčiaku, rampášu či ostrému mladému rizlingu. Museli byť vypečené, chrumkavé a boli k nim lokše a červená dusená kapusta. Časy sa však menia.

Ľudia si už môžu dopriať viac a napokon i husí i kačíc je v ponuke habadej. Kačice i husi poľské, maďarské, francúzske... Vždy je to však lotéria. Nikdy neviete, na akú „narazíte“. Pozri recepty na tému Mäso a iné dobroty k vínu Pred rokmi som kúpil v našom supermarkete poľského mŕtveho vodného vtáka, na ktorom som si dolámal zuby. Potešil sa môj stomatológ... Od tých čias dávam prednosť vzduchom chladeným mŕtvym tvorom.

Každú stredu ich k nám vozia zo Szegedu. Ak zo Szegedu, tak potom fajn. Pripravíme si segedínsky kačací guláš. Poďme na to...

Potrebujeme tri štvrte kila kačacieho mäsa bez kostí, tri nakrájané cibule, tri lyžice kačacej masti, sladkú papriku a pohár kvasenej kapusty. Ďalej hladkú múku, kečup, rascu, soľ, mleté čierne korenie, kačací vývar a dve deci skutočne dobrého Rizlingu rýnskeho.

Pokrájané mäso dobre podusíme, okoreníme a „per partes“ podlievame vývarom. Po polhodine pridáme do hrnca kapustu, lyžičku hladkej múky a krátko pred záverom i kečup a víno.

Ku gulášu podávame varenú knedľu a v pohári máme naliaty ten načatý „ryňák“...




Diskusia k článku

gourmand
toto je čistá katastrofa, kečup, múka víno a k tomu kačka, tu nepomôže ani dobrý ryzling. navyše silno pochybujem, že by niekto súdny varil z kačky guláš, zrejme ani v szegede nie. tie vaše príspevky sa v posledných mesiacoch už nedajú čítať možno by ste si mali trochu oddýchnuť, vyprodukovať každý týždeň niečo iste nie je ľahká vec a najhoršie je keď sa z toho stane rutina.
oldlady
Veru, veru. Veď prestárlá kačička sa dá chutne upraviť aj dusením alebo povarením a následným opečením, pričom nemusí stratiť svoju charakteristickú chuť, pre ktorú kačičku práve milujeme. Tie uvádzané ingrediencie - no, to je hrôza ! -
michele1978
Mili, vsimli ste si nazov receptu? Madarsky segedinsky gulas s kacacim masom. Jedine kecup by som nahradil paradajkovym pyre, lebo v kecupe je cukor a zbytocne veci. Inak to je regurelny recept. Lyzicka muky na zahustenie, ziadne kilo.
tico
Najprv som bol zhrozeny - ale potom som si povedal: Preco nie ? Nebudme taki konzervativni - Treba experimentovat a vyskusat nove veci...ved tak zacala pred par rokmi aj "Nouvelle Cuisine"...a dnes je to uz skoro "Passe"...Nuz teda ked dostanem kupit lacnu kacku, tak to vyskusam...Milujem szegedinsky gulas...a tak tento recept nemoze by az tak zly...
starykuchar
Absolútne súhlasím s príspevkom pod značkou gourmand. To,čo sa tu občas vyprodukuje ma od kulinárstva a dobrej kuchyne dosť ďaleko.
12807_1309211098 - profilový obrázok
zlb
zlb
@gourmand a @starykuchar - čo takto prestať frflať a priložit nejaký alternatívny recept, ktorý by ste pripravili namiesto ponúknutého szegedínu z kačaciny? Podľa množtva vašich príspevkov sa zdá, že máte čo doháňať pokiaľ ide o pozitívne vylepšenie stavu slovenskej kuchyne...
gourmand
zlb prosím ťa povedz nám, čo je to slovenská kuchyňa - rezeň, guláš, szegedín, halászle, langoše ? ja som z bratislavy a tu sa o slovenskej kuchyni dá sotva hovoriť, tu sme súčasťou regiónu, kde nájdeš viacmenej rovnaké jedlá.
veď daj nejaký recept, čo varíš v kalifornii, ked snívaš o slovenskej kuchyni? myslím, že si zatiaľ na toto fórum nijakým neprispela, akurát šmíruješ diskusie.
vylepšovať slovenskú kuchyňu môžeš vtedy, ked si tu ľudia budú môcť dovoliť preferovať kvalitu pred kvantitou, keď už nedajú prednosť lacnému kuraťu z poľska pred domácim, ktoré je dvakrát tak drahé. see you later alligator !
irenaw
@gourmand len jeden malý postreh k predposlednej vete, väčšinou to nie je o peňaženke ale o hlave, ale to je na inú a veľmi dlhú diskusiu...
2010
Neviem v com je problem? no a co v azijskej sa bezne pouzivaju omacky z flasky, sojova, ustricova atd. aky problem?Osobne do kazdeho slovenskeho receptu davame Thajsku chilli sladku , ( aj do kapustnice ) super to ulahci postup a trochu cukru zlepsi chut kazdej Slovenskej omacky o 100% a este ked sa prida umami lepsiu nikdo neuvari ....cheers.
sjuz
ak, tak bez toho kečupu...radšej pretlak.






 



TOPlist