Foto: Shutterstock
Nie sú to, samozrejme, medy v pravom slova zmysle, aké kúpite od včelára, ale sú takisto plné prospešných látok. Ich príprava nie je náročná, potrebujete len zopár surovín a trochu času.
Púpavový med
Chuť púpavového medu je mierne horkastá. Lyžička denne vám pomôže pri problémoch s obličkami a močovými cestami, tiež pri črevných problémoch a nechutenstve. Je užitočný aj v prípade chrípky či prechladnutia, pomôže aj pri kašli. Je tiež vynikajúci do čaju, na maslový chlebík aj do pečenia.Foto: Shutterstock
Budete naň potrebovať citróny, vodu, cukor a, samozrejme, kvety púpav. Zbierajte ich napoludnie - mimo ciest a na miestach, kde sa nepohybujú zvieratá. Tiež v suchých dňoch, pretože dážď zmyje z kvetov cenný peľ.
Pripravte si púpavový med podľa najlepších receptov z Varechy:
Žihľavový med
Potrebujeme:Foto: Shutterstock
Umytú žihľavu zalejeme prevarenou vodou, pridáme kyselinu citrónovú a necháme lúhovať 24 hodín zakryté utierkou. Potom tekutinu scedíme, pridáme cukor a zohrejeme tak, aby sa cukor rozpustil. Penu vytvorenú na povrchu zozbierame.
Sirup nalejeme do pohárov, ešte horúce uzavrieme a otočíme hore dnom. Po vychladnutí skladujeme na tmavom mieste.
Med z jabĺčok a zázvoru
Jabĺčka v pivnici už majú svoje najlepšie časy za sebou. A hoci sú scvrknuté a vráskavé, dajú sa použiť na “med”, čo je vlastne zmes jabĺk, dochutená citrónom a zázvorom.Foto: Shutterstock
Potrebujeme:
Umyté jablká ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Spolu s ananásom ich dáme do hrnca a krátko povaríme až do zmäknutia. Zmes rozmixujeme tyčovým mixérom, pridáme očistený nastrúhaný zázvor, citrónovú šťavu a cukor.
Povaríme na miernom stupni približne hodinu a pol, pokiaľ zmes nezhustne. Ešte teplý jabĺčkový med nalejeme do pripravených pohárov, uzatvoríme viečkom a otočíme dnom nahor, kým nevychladnú.
Diskusia k článku