Fedor Malík:
Jahody v ružovom víne

Fedor Malík, 5. júna 2012     2 minúty čítania

Jahodám rastúcim po okrajoch našej záhrady sme sa tohto roku mimoriadne venovali...


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Fedor Malík


Poctivo sme ich okopávali a zalievali odstátou dažďovou vodou. Kvitli odušu a koncom mesiaca mája sa vyfarbovali do dráždivej červenej.

Plody boli veľké, šťavnaté a voňali deťom i dospelým. Vnuci ich zbierali a so slinkami na perách poctivo likvidovali. Až potom, keď ich bolo nadostač, príležitosť dostali i dospelí. Pozri recepty na tému Jarné koláče Tí sa akosi čerstvým plodom vyhýbali a dávali prednosť ich kulinárskemu spracovaniu... Hľadal som iné recepty ako v minulých rokoch. Jahodová bublanina či jahodové rizoto neboli tentoraz v pláne. Hostí som prekvapil jahodami v ružovom víne...

Jahody som riadne opláchol a odstopkoval. Zo dve hrste som naložil na panvicu, zasypal ich kryštálovým cukrom, poprášil škoricou a zalial pohárom ružového kabernetu. Zmes som priviedol opatrne do varu a nechal na panvici zo desať minút.

Zmäknuté jahody som potom vybral na tanier a sirup na plameni poriadne zahustil. Keď vychladol, polieval som ním voňavé plody a jednotlivé porcie podával so šľahačkou. Alena a Juraj boli nadšení.

Dali si „dupľu“, zdvihli sa, poďakovali a odmašírovali domov. Ráno mi volali. Také magické afrodiziakum vraj v živote ešte nikdy nemali v papuľke...




Diskusia k článku

hubata
Dobre a vtipne píšete p. Malík, aj sa poučíme, poznačíme si nový recept a aj sa zasmejeme.






 



TOPlist