Foto: Pravda - Ivan Majerský
Fedor Malík
Plody boli veľké, šťavnaté a voňali deťom i dospelým. Vnuci ich zbierali a so slinkami na perách poctivo likvidovali. Až potom, keď ich bolo nadostač, príležitosť dostali i dospelí. Pozri recepty na tému Jarné koláče Tí sa akosi čerstvým plodom vyhýbali a dávali prednosť ich kulinárskemu spracovaniu... Hľadal som iné recepty ako v minulých rokoch. Jahodová bublanina či jahodové rizoto neboli tentoraz v pláne. Hostí som prekvapil jahodami v ružovom víne...
Jahody som riadne opláchol a odstopkoval. Zo dve hrste som naložil na panvicu, zasypal ich kryštálovým cukrom, poprášil škoricou a zalial pohárom ružového kabernetu. Zmes som priviedol opatrne do varu a nechal na panvici zo desať minút.
Zmäknuté jahody som potom vybral na tanier a sirup na plameni poriadne zahustil. Keď vychladol, polieval som ním voňavé plody a jednotlivé porcie podával so šľahačkou. Alena a Juraj boli nadšení.
Dali si „dupľu“, zdvihli sa, poďakovali a odmašírovali domov. Ráno mi volali. Také magické afrodiziakum vraj v živote ešte nikdy nemali v papuľke...
Diskusia k článku