Foto: Pravda - Ivan Majerský
Dnes to nie je inak. Každé dva roky sa v Dunajskej Strede usporadúva MUN–DUS, medzinárodný konkurz vín. Nebolo to inak ani v tomto roku. Jar bola v rozpuku, keď do mesta prišlo 90 degustátorov z 8 krajín s cieľom ohodnotiť 754 vín z 15 dŕžav. Víťazov bolo tak akurát. Ocenené boli moky slovenské, maďarské, rakúske i moravské...
Dva týždne po degustácii sa vyhlasovali výsledky. Záštitu prevzal Európsky vinársky rytiersky stav. Toľko „rytierov“ pri víne som v živote nevidel. Všetci sa bratali, usmievali a tľapkali po pleciach. Predovšetkým si však nakladali plné taniere dobrôt, rozvoniavajúcich v kongresovej sále hotela Therma.
Skvelá maďarská kuchyňa sa nezaprela. Také dobré halászlé som tuším v živote nejedol. Plnená morka na spôsob „Varga“ sa rozplývala na jazyku. Hovädzí perkelt na červenom víne s haluškami nemal chybičku. Všetko bravčové bolo z mangalice. Ryby mali tiež svojich gastrovyznávačov.
Ani sladkostiam som neodolal. Halušky „somloi“ s jahodami a domáca marhuľová štrúdľa z Trhovej Hradskej ma nenormálne zasýtili. Bolo to treba spláchnuť čímsi dobrým. Zenit 2011 od Kis–Benedek Györgya z Gyöngyösu bolo to správne riešenie...
Že ich vidno v alegorickom sprievode na každé vinobranie, to je istá vec, a čo iné ešte robia?