Fedor Malík:
In honorem vini

Fedor Malík, 11. júna 2013     2 minúty čítania

Po Modre, Pezinku, Prešove a azda aj po Zelenči máme v našej krajine ďalšie hlavné mesto vína. Je ním žitnoostrovská Dunajská Streda.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Od čias kráľa Bela III. sa v tomto meste vždy v stredu konajú trhy. Ponuka plodov zeme tu bola vždy bohatá. Aj vína tu bolo dosť.

Dnes to nie je inak. Každé dva roky sa v Dunajskej Strede usporadúva MUN–DUS, medzinárodný konkurz vín. Nebolo to inak ani v tomto roku. Jar bola v rozpuku, keď do mesta prišlo 90 degustátorov z 8 krajín s cieľom ohodnotiť 754 vín z 15 dŕžav. Víťazov bolo tak akurát. Ocenené boli moky slovenské, maďarské, rakúske i moravské...

Dva týždne po degustácii sa vyhlasovali výsledky. Záštitu prevzal Európsky vinársky rytiersky stav. Toľko „rytierov“ pri víne som v živote nevidel. Všetci sa bratali, usmievali a tľapkali po pleciach. Predovšetkým si však nakladali plné taniere dobrôt, rozvoniavajúcich v kongresovej sále hotela Therma.

Skvelá maďarská kuchyňa sa nezaprela. Také dobré halászlé som tuším v živote nejedol. Plnená morka na spôsob „Varga“ sa rozplývala na jazyku. Hovädzí perkelt na červenom víne s haluškami nemal chybičku. Všetko bravčové bolo z mangalice. Ryby mali tiež svojich gastrovyznávačov.

Ani sladkostiam som neodolal. Halušky „somloi“ s jahodami a domáca marhuľová štrúdľa z Trhovej Hradskej ma nenormálne zasýtili. Bolo to treba spláchnuť čímsi dobrým. Zenit 2011 od Kis–Benedek Györgya z Gyöngyösu bolo to správne riešenie...



Diskusia k článku

arasidka
Ja viem, pán Malík, že neodpovedáte na tieto príspevky, ale ja by som sa vás predsa len chcela spýtať na dosť zaujímavú vec, a to je: Napíšte nám, čím sa vyznamenali trebárs pezinsko-modranskí rytieri pri budovaní a starosti o to, aby sa vinohradníctvu u nás viacej darilo? Bo akosi my "poddaní ľud" o tom veľa nevieme :(((
Že ich vidno v alegorickom sprievode na každé vinobranie, to je istá vec, a čo iné ešte robia?
gubics
Pán docent, keď ste pospomínali niektoré vinárske oblasti, prečo ste nespomenuli aj Tokajskú oblasť, podľa mňa majú najlepšie vína na Slovensku. (Milí vinári z iných oblastí, neurazte sa, to je moja súkromná mienka, okrem toho som nechutnala vína zo všetkých oblastí Slovenska)






 



TOPlist