Fedor Malík:
Husacia pečienka s karfiolom

Fedor Malík, 19. novembra 2013     2 minúty čítania

Moja kochanovská babka Katarína bola statočná a silná žena. Už počiatkom prvej svetovej vojny ovdovela a na krku jej zostali traja malí šarvanci.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Desiatky rokov potom sama viedla svoje päťhektárové gazdovstvo. Drela od svitu do mrku. Oslobodila ju až staroba. Chorľavela a posledné roky života sa už motala len okolo domu.

Jej modlitebňou sa stala kuchyňa. Rozľahlý dvor bol plný sliepok a husí. Keď sme sa na jeseň u nej ukázali, jedna biela krásavica sa vždy ocitla na pekáči. Keď to po polstoročí porovnávam, tie húsky neboli pripravované na dnešný „gróbsky“ spôsob. K husi i jej pečienke sa podával chrumkavý domáci chlieb a kyslá považská zelenina. Dominoval v nej karfiol. Karfiol, táto pôvodne stredomorská dobrota, sa však podával i k husacej pečienke. Že vás to prekvapuje? Je to nezvyklé, je to však chutné...

Je sezóna karfiolu, takže ideme na to. Karfiol narezaný na „hlavičky“ napred uvaríme v slanej vode. Môžeme do nej pridať i trochu mlieka. Husaciu pečienku pokrájame na plátky ako prst hrubé, posolíme ju a necháme slabú polhodinku odležať. Potom plátky povaľkáme v múke, rozšľahanom vajíčku a v strúhanke. Pečienku vyprážame v rozpálenej masti. Výpek, múku, smotanu a vodu potom rozšľaháme a pripravíme omáčku. Precedíme ju a podlejeme ňou kúsky husacej pečienky. Uvarený karfiol do „venca“ poukladáme na kraj vyhriateho taniera. A je to. Nalejeme si mladé víno ročníka 2013. Napriek tej nešťastnej trinástke nebudú to zlé moky...



Diskusia k článku

venusa
Pecienku posolime ? Pecienka sa soli az po tepelnej uprave, aby nestrvdla, zeby to pri husacej neplatilo ? No zaujimavy rcp.
standu
venusa, ani ja som neverila, ale napr bravcova pecen nasolena pred upravou, odstata a umyta ostane nadherne makkucka...fakt.
welwet
neviem, nikdy som tuto kombinaciu neskusal, ale k hucacej pecienke sa dostavam tak velmi zriedka, ze by som ju asi s karfiolom nekazil






 



TOPlist