Fedor Malík:
Hrozienkové rizoto

Fedor Malík, 9. apríla 2013     2 minúty čítania

Za desiatky rokov svojho učiteľského povolania som neprijal jeden, jediný úplatok. Až teraz na dôchodku sa to akosi „láme“. Moji bývalí študenti mi občas prinesú fľašu svojho vína či firemnej slivovice.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Posúvam to ďalej, veľmi si toho neužijem. Ten posledný darček od Juraja ma však potešil. Juraj vlastní firmu, ktorá sa zaoberá dovozom sušeného ovocia. Prišiel som nedávno domov a na schodoch som mal položenú riadnu škatuľu kalifornských sušených hrozienok.

Časť som porozdával a časť „schosňoval“ v kuchyni. Hrozienkovo-tvarohových koláčov sme sa po pár týždňoch už objedli. Bolo treba zmeniť repertoár. Listoval som v kuchárskych knihách, konzultoval som hrozienkové špeciality s malokarpatskými gazdinkami. Ďaleko som sa však nedostal.

Až som si spomenul na Alvareza Momiho a jeho knihu „Talianske rizoto“. Zaujal ma recept „Risotto con uva malaga“. Prečo „malaga“, španielska Malaga (?), to vám neviem zodpovedať... Potrebujete 400 g ryže, dve polievkové lyžice hrozienok, 50 g parmezánu, strúčik cesnaku, hodne petržlenovej vňate, tri lyžice olivového oleja a liter hydinového vývaru.

Napred nasekaný cesnak s petržlenom osmažíme na oleji, potom pridáme ryžu a premyté hrozienka. Všetko dobre premiešame, postupne prilievame vývar a varíme dobrú polhodinku. Rizoto na záver posypeme parmezánom a do čaše si nalejeme tokajské samorodné alebo biele suché barikové víno. Rozhodne nie sladké slamové alebo ľadové víno...



Diskusia k článku

mracik9
Veď to bolo lepšie ako super zákusok,nie pán Malík :))
jozka2
pan Malik pise,ze nevie co s hrozienkami su vyborne ,premyte osusene a zaliate Ginom,nechat 7 dni stat,denne premiesavat a potom denne brat po 9 hrozienka denne,posobi to velmi dobre na artritis.
hanita888
Presne tak,aj my sme nedavno dostali hrozienka a spravili sme s Ginom,su vyborne ked ma niekto bolesti v klboch,ale aj na zubky,mali by sme konzumovat,lebo dobre posobia proti bakteriam .Okrem toho obsahuju velke mnozstvo draslika,vittaminC,a vitaminE. jeto doslova energeticka bomba,mali by konzumovat aj sportovci a taktiez momaha pri redukcnej diete.My to mame uz vyskusane.Mozem hrozienka len odporucat kazdemu,pekny den prajem kazdemu.






 



TOPlist