Foto: Pravda - Ivan Majerský
Časť som porozdával a časť „schosňoval“ v kuchyni. Hrozienkovo-tvarohových koláčov sme sa po pár týždňoch už objedli. Bolo treba zmeniť repertoár. Listoval som v kuchárskych knihách, konzultoval som hrozienkové špeciality s malokarpatskými gazdinkami. Ďaleko som sa však nedostal.
Až som si spomenul na Alvareza Momiho a jeho knihu „Talianske rizoto“. Zaujal ma recept „Risotto con uva malaga“. Prečo „malaga“, španielska Malaga (?), to vám neviem zodpovedať... Potrebujete 400 g ryže, dve polievkové lyžice hrozienok, 50 g parmezánu, strúčik cesnaku, hodne petržlenovej vňate, tri lyžice olivového oleja a liter hydinového vývaru.
Napred nasekaný cesnak s petržlenom osmažíme na oleji, potom pridáme ryžu a premyté hrozienka. Všetko dobre premiešame, postupne prilievame vývar a varíme dobrú polhodinku. Rizoto na záver posypeme parmezánom a do čaše si nalejeme tokajské samorodné alebo biele suché barikové víno. Rozhodne nie sladké slamové alebo ľadové víno...
Diskusia k článku