Hotel Château Béla:
Zažite atmosféru pravého šľachtického sídla

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 11. júla 2022     9 minút čítania

Hotel Château Béla je barokový kaštieľ grófskej rodiny na južnom Slovensku, ktorý navštívil princ Harry aj európska smotánka.



Château Béla, jeden z prvých päťhviezdičkových slovenských hotelov.
Foto: Archív hotela Château Béla


Hotel Château Béla si vás získa hneď, ako si sadnete na jeho terasu s výhľadom na staré stromy, udržiavané trávniky a prekrásne záhrady plné ruží aj levandule. V salónoch honosne zariadených historickým nábytkom sa budete cítiť tak, akoby ste boli u šľachtickej rodiny, ktorej kaštieľ patrí, na priateľskej návšteve.



Grófka Ilona von Krockow zháňala historický nábytok na aukciách po celom svete.
Foto: Archív hotela Château Béla


Cesta do najromantickejšieho hotela v Európe (prestížne ocenenie získal v rokoch 2013 a 2018) vedie čarovnými scenériami s výhľadmi na lužné lesy vinúcimi sa popri Dunaji a nekonečné polia. Ku krásnemu kaštieľu v dedinke Belá vás dovedie pomedzi stúpajúce vinice. Historická stavba jedného z prvých päťhviezdičkových slovenských hotelov sa v plnej kráse ukáže, až keď prekročíte jeho brány a prejdete do nádherného anglického parku, ktorý ho obklopuje.

S veľkou láskou museli rozprávať o dávnej rodinnej rezidencii otec aj teta grófky Ilony von Krockow, ktorí chodievali na toto čarovné miesto k starému otcovi Jurajovi Ullmanovi na prázdniny. Grófka, dáma s veľkým srdcom a výborným vkusom, sa aj pre tieto spomienky svojich blízkych spolu s manželom Matthiasom rozhodla, že letné sídlo, ktoré kedysi patrilo jej predkom, vstane z ruín.

Štýlový historický interiér


„V roku 2000, keď grófka kúpila od štátu kaštieľ aj s pozemkom, na ktorom stál, bol v žalostnom stave. Podpísali sa na ňom roky pustošenia. Už počas druhej svetovej vojny tu prechádzal front, devastovali ho nemecké aj sovietske vojská. Vzácny historický nábytok zmizol, unikátne fresky skončili zatreté vápnom, bol skladom aj „domovom” pre politických väzňov. V roku 1990 ho síce vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku, no ďalej chátral. Z pôvodnej stavby zostali len obvodové a oporné múry. Nebyť grófky, určite by už nestál. Kaštieľ sa jej podarilo počas osemročnej kvalitnej rekonštrukcie kompletne obnoviť,“ hovorí Miroslav Petrech, srdce vinárstva Château Belá, ktorý v ňom pracuje od jeho otvorenia v roku 2008.



Miroslav Petrech, enológ vinárstva Château Belá
Foto: Archív hotela Château Béla


Vďaka tomu, že kaštieľ obnovovali podľa historických fotografií, získal svoju originálnu podobu v štýle francúzskeho vidieckeho baroka, na denné svetlo sa opäť dostali vzácne fresky a interiér zariadili v duchu dávnych čias. „Grófka zháňala historický nábytok na aukciách po celom svete, mala výnimočný vkus. Každú miestnosť zariadila úplne inak, všetko mala dokonale premyslené do posledného detailu,“ spomína Miroslav Petrech.

Súčasťou stavby je aj farský kostol, za ktorého múrmi sa zachoval aj jediný pôvodný kus nábytku – nádherný čierny stôl. „Hotel otvorili v roku 2008, bol prvým château na Slovensku a zároveň bol druhým hotelom, ktorý získal v našej krajine päť hviezd,“ hovorí generálny riaditeľ hotela Jürgen Gruber. „Podľa francúzskej tradície sa stavba, nemusí to byť hneď kaštieľ, môže nazývať château, ak sa v nej dorába víno z vinohradov v jej okolí,“ dopĺňa výnimočnosť hotela Miroslav Petrech. Ku kaštieľu grófka prikúpila anglický park s rozlohou 16 hektárov a 35 hektárov lúk, pretože chcela vybudovať aj rozsiahle golfové ihrisko. Veľkolepé plány prekazila kríza, ktorá negatívne zasiahla aj majetok jej rodiny.

Rodinné stretnutia


Želanie grófky sa naplnilo a kaštieľ sa stal rodinným majetkom, miestom, na ktorom sa konajú výnimočné oslavy. Najslávnejšou bola veľkolepá svadba jej najmladšej dcéry Alexandry, ktorú navštívil aj priateľ jej budúceho manžela, člen anglickej kráľovskej rodiny princ Harry. „Grófka, žiaľ, pred štyrmi rokmi zomrela, no jej deti spolu s rodinami tu počas letných dní veľmi rady oddychujú. Naposledy kaštieľ navštívili počas Veľkej noci. Vždy sme radi, keď ich tu vidíme. Rodine patrí súkromné krídlo, do ktorého môže kedykoľvek zavítať,“ hovorí riaditeľ hotela.

Veľká časť hotela s prekrásnymi salónmi je však otvorená pre hostí, ktorí môžu relaxovať obklopení krásnym historickým nábytkom a užívať si atmosféru pravého šľachtického sídla.



Generálny riaditeľ hotela Jürgen Gruber
Foto: Archív hotela Château Béla


„Naši hostia oceňujú nielen krásu kaštieľa a kvalitu našich služieb, ale aj súkromie, pohodlie a slobodu, ktorú im prináša rozľahlý anglický park. Je to dokonalá pokojná atmosféra. Preto sme vyhľadávaným miestom nielen na organizovanie romantických svadieb, ale aj medzinárodných stretnutí na najvyššej úrovni,“ hovorí riaditeľ hotela Jürgen Gruber.

Okrem nádherného areálu hotela sa môžete vybrať autom aj na výlet do neďalekého maďarského Ostrihomu či slovenského Komárna, v ktorých objavíte množstvo historických aj kultúrnych pamiatok.

Pivnice ukrývajú unikátne vína


Svetoznámy nemecký vinár Egon Müller a uznávaný slovenský enológ Miroslav Petrech stoja za kvalitou vína, ktoré vyrábajú priamo v areáli hotela vo vinárstve Château Belá. Najslávnejší je ich rizling rýnsky, ktorý vyhral mnoho prestížnych ocenení a poznajú ho znalci vína na celom svete. Skvostom sú aj ľadové vína, na ich produkciu sa strapce hrozna zbierajú pri teplote –10 °C. Unikátne prírodné podmienky umožňujú, že ľadové vína z produkcie vinárstva Château Belá pochádzajú priamo z vinohradov v okolí, hoci je to jedna z najteplejších oblastí Slovenska.



Foto: Archív hotela Château Béla

„Egon Müller je príbuzným majiteľov kaštieľa, hostil u nás aj prestížne vinárske rodiny z celého sveta. Medzi nimi bratov zo známeho rodu Rotschildovcov. Práve oni neverili, že môžeme v miestnych viniciach vypestovať vlastné ľadové víno. Priviedol som ich do našej pivnice a počas degustácie boli veľmi prekvapení jeho vysokou kvalitou,“ hovorí šarmantný Miroslav Petrech, ktorého degustácie vína sú veľmi obľúbené. „Dolu po schodoch do pivnice schádzajú návštevníci ako neznámi ľudia, no po degustácii pod vedením Mira Petrecha vychádzajú v srdečných rozhovoroch ako priatelia,“ hovorí o jedinečnom vinárovi generálny riaditeľ hotela Jürgen Gruber.

Ružová záhrada



Foto: Archív hotela Château Béla

„Vysadili sme prekrásnu ružovú záhradu, ktorú sme venovali našej prvej prezidentke Zuzane Čaputovej. Osobne som jej bol odovzdať kyticu nádherných ruží, ktoré v nej vyrástli,“ hovorí generálny riaditeľ hotela Jürgen Gruber.

Romantická prechádzka i piknik



Foto: Archív hotela Château Béla

Počas pobytu v hoteli môžete celý deň prežiť prechádzkami po rozsiahlom anglickom parku s tromi jazierkami, fontánkou, bylinkovou, zeleninovou aj kvetinovou záhradou. Na recepcii máte k dispozícii službu piknik, zabalia vám štýlový piknikový košík s chutnými sendvičmi, tanierom so slovenským syrom, šunkou, s pečivom, koláčiky, ovocie, minerálku a pre gurmánov aj fľašu vlastného špičkového vína.

Dokonalý relax



Foto: Archív hotela Château Béla

Kaštieľske kúpele ponúkajú masáže, oddych v parnej aj fínskej saune a masáže. Zacvičíte si vo fitku a obľúbený film si pozriete v súkromnom kine. Súčasťou areálu anglického parku je aj vonkajší bazén s unikátnym výhľadom na zeleň, záhrady, lúky a pasienky.

Pripravte si špeciality Hotela Château Béla





Diskusia k článku







 



TOPlist