Hlavne nevyhadzovať:
7 divov vylúhovaných čajových vrecúšok. Čo všetko ešte dokážu?

Jana Klimanová, 12. apríla 2024     3 minúty čítania

Ak holdujete čaju vo vrecúškach, nevyhadzujte ich po použití do odpadkov. V domácnosti, kúpeľni aj v záhrade z nich ešte môžete mať úžitok.



Foto: Shutterstock

1. Na opuchnuté oči

Vylúhované vrecúška čierneho čaju si poradia s opuchom unavených očí. Navlhčené ich vložte na niekoľko minút do mrazničky a priložte na viečka.

2. Proti svrbeniu a bolesti

Uštipol vás nepríjemný hmyz a vám sa nedarí prestať škriabať? Uvarte si čierny čaj a použité vrecúško pritlačte na štípanec. Nechajte pôsobiť 15 až 20 minút. Môžu sa tiež použiť ako obklad na zmiernenie bolestí bradaviek pri dojčení.

Rovnako vám pomôže aj pri pokožke spálenej od slnka. Taníny, ktoré čaj obsahuje, majú antibakteriálny a protizápalový účinok. Ak vás trápia zuby alebo ďasná, priložte si na boľavé miesto vrecko z mätového čaju.



Foto: Shutterstock

3. Prísada do kúpeľa

Pozitívne účinky byliniek na naše zdravie sú každému známe, ale čo tak pridať do kúpeľa vrecúška s bylinkovým čajom? Stačia vám tri až štyri.

Šalvia vám pomôže pri nadmernom potení, tymian pri bolestivej menštruácii, medovka proti nespavosti. Vlažným čajovým odvarom si môžete tiež opláchnuť vlasy - na svetlé použite kamilkový, na tmavé čierny čaj.

4. Na preleštenie predmetov z kože

Nový lesk dodáte koženým topánkam či nábytku pomocou vylúhovaných vrecúšok čierneho čaju. Potrite ich navlhčenými vrecúškami a na záver vyleštite mäkkou handričkou. Rovnako blahodarne pôsobí čajový odvar na drevený nábytok a podlahy.

5. Na zápach z topánok

Ak v lete nosíte radi tenisky bez ponožiek alebo máte sklon k poteniu nôh, pravdepodobne vaše tenisky či topánky po čase nie sú najvoňavejšie. Pomôže vám použité vrecúško čierneho čaju, ktoré ste nechali vysušiť. Vložte ho cez noc do topánok a bude po zápachu.



Foto: Shutterstock

Rovnako si vrecúško čaju poradí aj so zápachom v chladničke. Niekoľko vreciek vložte do misky a vložte ich do chladničky.

6. Na otravný hmyz

Hmyz nemá rád výrazné vône citrónovej trávy, medovky či levandule. Umiestnite vrecúška s týmito bylinkami na miesta, kde sa vyskytuje. Vôni čaju sa vyhýbajú aj hlodavce.

7. Na hnojenie rastlín

Každá rastlinka sa poteší, ak ju posypete vylúhovaným čajom alebo z neho urobíte vývar. Ešte stále sú v ňom cenné látky, ktoré rastlinám pomôžu k tomu, aby rástli rýchlejšie. Najviac sa rastliny potešia vývaru zo zeleného čaju. Použité čajové vrecká, ktoré neobsahujú plasty, môžete dať aj do kompostu.



Foto: Shutterstock



ANKETA: Varíte si doma radšej sypaný čaj?

41,3%



58,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist