Gurmánske cesty:
Ako chutí Banská Štiavnica

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 29. mája 2022     9 minút čítania

Jedno z najkrajších slovenských miest vás nadchne svojou atmosférou, prírodou a veľmi chutnou kuchyňou. Prevedieme vás Banskou Štiavnicou netradične, nie podľa bedekra, ale najkrajšie zákutia vám odhalia priamo Štiavničania.



Láme srdcia romantikom aj milovníkom stredovekých pamiatok. Banská Štiavnica je právom zapísaná do svetového dedičstva UNESCO.
Foto: Shutterstock


Romantická a dobrodružná je už cesta do Banskej Štiavnice kľukatiaca sa smerom od rýchlostnej cesty R1 prechádzajúcej čarovným lesom Štiavnických vrchov. Ako prvý sa odkryje výhľad na unikátnu barokovú kalváriu, ktorú dali postaviť na vrchu Scharffenberg miestni jezuiti vďaka milodarom bohatých ťažiarov i obyčajných baníckych rodín. Ponúka prekrásny výhľad na celú kalderu sopky, ktorá z útrob zeme vyniesla obrovské nerastné bohatstvo.

Banská Štiavnica zažila svoj najväčší rozkvet v osemnástom storočí, keď zisky z vyťaženého zlata a striebra lámali rekordy. Keď sa vyberiete priamo do centra mesta, môžete si byť istí, že každý starý dom vo svojej pivnici ukrýva vchod do stokilometrových banských šácht. Do banských chodieb vykopaných pred stáročiami sfárate v Banskom múzeu v prírode, ktoré objavíte v malebnom údolí pod tajchom Klingel. Tajchy, pýcha regiónu, boli jedným z najdokonalejších vodoenergetických systémov na svete, z vyše 60 sa dodnes zachovalo 24 nádrží. Dnes slúžia na rybačku, ako zásobáreň vody, na vodné športy a romantické prechádzky.

V centre mesta objavíte pôsobivé pamiatky, odporúčame navštíviť Starý zámok, ktorého expozícia je ako kronika histórie Banskej Štiavnice. Nový zámok je zas architektonickou ikonou a za jeho múrmi objavíte históriu protitureckých bojov aj čarovné výhľady na celé okolie. Keď sa budete túlať uličkami, ktoré raz prudko stúpajú, inokedy zas klesajú, dobre padne doplniť energiu v miestnych kaviarňach či reštauráciách. Z kaviarní s výbornými koláčikmi odporúčame Gavalier a Divná pani. A z reštaurácií pivovar Erb či reštauráciu 4 sochy sídliacu v krásnom historickom dome so zelenou fasádou, ktorú sme aj navštívili.



Zážitková reštaurácia 4 sochy patrí medzi kulinárne skvosty Banskej Štiavnice.
Foto: Shutterstock


Reštaurácia 4 sochy


Zážitkovú reštauráciu 4 sochy nájdete v záhrade krásneho historického domu priamo v centre mesta. „Niektorí návštevníci našu kuchyňu prirovnávajú k stredomorskej, radi sa inšpirujeme talianskymi špecialitami. Máme v ponuke maximálne šesť jedál, ktoré varíme vždy z čerstvých surovín a menu obmieňame každý týždeň. Pri príprave našich špecialít sa teda nenudíme ani my kuchári a pri ich ochutnávaní ani naši návštevníci. Tí sa o ponuke reštaurácie dozvedia začiatkom týždňa z našich sociálnych sietí. Mimo hlavnej sezóny máme otvorené od piatka do nedele a hostia si svoj stôl vopred rezervujú. Našou špecializáciou je gril na drevné uhlie, na ktorom pripravujeme najmä steaky a v lete aj celé ryby,“ hovorí majiteľ reštaurácie a zároveň jeden z jej kuchárov Rasťo Anguš.

Tipy na výhľady od Rasťa Anguša, majiteľa reštaurácie 4 sochy

Romantické uličky

Mám veľmi rád teplejšie jarné večery, keď na mesto pomaly padá šero, vtedy sa prechádzam malebnými uličkami Horná, Dolná v okolí našej reštaurácie. Moje obľúbené miesto je múrik na Ružovej ulici, kde sedávam a vychutnávam si výhľad na mesto, na Starý aj Nový zámok. Chodím tam relaxovať, vypnúť a veľakrát tam prídem aj na zaujímavé myšlienky.



Foto: Shutterstock

Červená studňa

Ak sa chcem vybrať do blízkej prírody, kráčam priamo z centra Banskej Štiavnice po zelenej turistickej značke do prírody na Červenú studňu a k tajchu Ottergrund. Aj odtiaľ sú krásne výhľady na okolie Banskej Štiavnice. Keď mám čas, pokračujem ďalej vrstevnicou až k jazeru Klinger, ktoré je najvyššie položeným tajchom. Touto trasou vás prevedie aj náučných chodník Milana Kapustu.

Tajch Počúvadlo

Odporúčam aj tajch Počúvadlo, ktorý je neďaleko Banskej Štiavnice. Na jar mimo hlavnej turistickej sezóny tam býva menej ľudí, užijete si tak pokojné prechádzky okolo jazera. Vydať sa môžete aj na krásny náučný chodník po hrebeni. Začína sa za hotelom a je to veľmi príjemná 3,5–kilometrová prechádzka, ktorá vás odmení výhľadom až na Levice. Z Počúvadla rád vybehnem aj na vrch Sitno, kde je rozprávkový výhľad na okolité Štiavnické vrchy.

Starý hostinec vo Svätom Antone


Len na skok od Banskej Štiavnice nájdete dedinku Svätý Anton, ktorej dominantou je krásny kaštieľ. Ochutnať tradičné jedlá uvarené zo surovín od regionálnych dodávateľov z Hontu môžete v obľúbenom penzióne Starý hostinec. Produkty regionálnej značky Hont ponúka penzión aj vo svojom obchodíku.



V obľúbenom penzióne Starý hostinec môžete ochutnať jedlá zo surovín od dodávateľov z Hontu.
Foto: archív Starý hostinec


„Náš Starý hostinec sa nachádza v dome postavenom okolo roku 1760 a ako jeho názov napovedá, bol odjakživa hostincom. V časti pri terajšom bare bola veľká ľadovňa, do ktorej v zime nanosili ľad z jazierok neďalekého kaštieľa a počas zimy v nej skladovali mäso. V prednej časti hostinca bol obchodík, ktorý vlastnila majetná židovská rodina Fesslerovcov a predávala v ňom skutočne všetko. Vonku bola pre zábavu hostí postavená kolkáreň. Pretože máme blízko k tradíciám, zrekonštruovali sme budovu tak, aby sme návštevníkom priblížili tradičný štýl bývania našich predkov. Izby v penzióne sme zariadili podľa jednotlivých regiónov Slovenska, pokojne si ich príďte pozrieť, keď budete mať cestu okolo,“ pozýva majiteľka penziónu Starý hostinec Ditta Baranyiová.

Tipy na výlety od Ditty Baranyiovej, majiteľky penziónu Starý Hostinec

Banka lásky

Veľmi sa mi páči projekt Banka lásky v Banskej Štiavnici, kde v dome, v ktorom žila Sládkovičova Marína, nájdete jediný trezor lásky na svete. Môžete si v ňom uložiť svoj symbol lásky. Miesto, ktoré pripomína ľúbostnú báseň Andreja Sládkoviča, sa stalo jednou z najvyhľadávanejších atrakcií mesta.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Kaštieľ vo Svätom Antone

Kaštieľ v našej obci, kde bývali slávne rody Koháryovcov a Coburgovcov, ponúka krásne expozície historických interiérov aj poľovníctva. Nedávno múzeum sprístupnilo aj historické pivnice, v ktorých môžete zorganizovať rodinnú oslavu či svadbu.

Turistika krásnou prírodou

V okolí Banskej Štiavnice je nádherná príroda s množstvom turistických chodníkov. Radi chodievame na túry aj s personálom nášho penziónu, trasy zvyčajne vyberá naša servírka Janka Babjaková. „Najobľúbenejšia, a pritom nenáročná je prechádzka na banskoštiavnickú Kalváriu, z ktorej je krásny panoramatický výhľad. Dovidíte k nám do Svätého Antona aj do okolitých dediniek. “ odporúča Janka.

Pripravte si špeciality podľa receptov miestnych šéfkuchárov:





ANKETA: Navštívili ste niekedy Banskú Štiavnicu?

93,2%



6,8%







Diskusia k článku

zahra
Rada navstevujem BS. Minule leto sme v nej mali tyzdennu dovolenku v case Dni mesta a pri veceri vedla nas sedel banicky spevacky zbor, ktory nam sprijemnil pohodovy vecer. Poznam uz vsetko aj okolie, ale rada si po case opat vsetko zopakujem. BS je pre mna mesto, ktore ma stavu.






 



TOPlist