Fedor Malík:
Guláše vojenské a iné

Fedor Malík, 17. novembra 2015     2 minúty čítania

V pražskom vydavateľstve Naše vojsko vyšla pred rokmi zaujímavá knižka. Vojenská kuchárka je podnetné čítanie.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Ak sa neviete zorientovať v tej halde kníh s receptami z celého sveta, siahnite k jednoduchým vojenským receptom. Také množstvo gulášov, aké vymyslí vojenský kuchár, to nevymyslí nik na tejto planéte. Narátal som ich vyše šesťdesiat!

Guláš konský, hovädzí, baraní, bravčový, teľací, maďarský, prešporský, debrecínsky, rumunský, mexický, záhradnícky, fazuľový, divinový, husí, zabíjačkový, špekáčikový – a ďalej cigánsky, konšelský, poľovnícky, kapucínsky, chalupársky, trampský, kotlíkový, legionársky...

Dva armádne guláše boli inšpirované pred sto rokmi i pôsobením čs. légií v cudzine. Ruský guláš bol bez mäsa, bolo tam však hodne konskej salámy a ryže. V talianskom guláši tiež plávali lacné klobásy a kusiská červenej repy. Také guláše nevarte! Pripravte si ten váš osvedčený. Alebo ten náš modranský.

Šťavnaté kocky bravčového mäsa, hodne cibule, zo dve hrste červenej fazule a široké domáce rezance. Nie veľa soli, nie veľa čierneho korenia, ale hodne papriky, takej i takej. A tri-štyri červené baranie rohy. Guláš musí byť horúci, musí byť k nemu chrumkavý chlieb a dve deci sviežeho veltlínu. Najlepšie mladého a malokarpatského...



Diskusia k článku






 



TOPlist