Fedor Malík:
Feniklová polievka

Fedor Malík, 5. februára 2013     2 minúty čítania

V nedeľu ráno som dostal ukrutnú chuť na dobrú zeleninovú polievku. Nie obyčajnú, nie všednú.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Nasypať vrecúško mrazenej zeleniny do osolenej vody, obsah povariť a porciovať na tanier... to predsa nie je ono. To dokáže každý. Musí to byť čosi extra, čosi nezvyčajné, príťažlivé, chutné...

Vybral som sa do nášho supermarketu. Našťastie nestojí pri kostole, takže i v nedeľu je otvorený. Motal som sa v oddelení zeleniny a očami vyberal. Práve vykladali čerstvý taliansky fenikel. Bol ešte zarosený a lascívne voňavý. Neváhal som. Do košíka som vložil dva kusy a ponáhľal som sa domov...

Foeniculum vulgare subsp. dulce má dužinaté „srdce“ s vejárovite zloženými listami a patrí k najstarším kultúrnym rastlinám na svete. Pochádza zo Stredomoria. Vďaka obsahu silíc sladkastohorkastej chuti zlepšuje trávenie, lieči plynatosť i koliku. Má navyše i protizápalový účinok...

Fenikel som očistil a nakrájal na kocky. Spolu s plátkami veľkej cibule som ho podusil na masle. Potom som prilial deci suchého tokajského a dve deci zeleninového vývaru. Celý obsah som varil až do zmäknutia. Následne som všetko rozmixoval, pridal pol litra plnotučného mlieka a za stáleho varu desať minút vareškou miešal.

Feniklovú polievku som v závere okorenil a podával s pohárom talianskeho „Asti spumante“. Bol to skvelý ľahký taliansky obed...



Diskusia k článku

kuchticka
Pan Malik, obdivujem vasu fantaziu. Takuto polievku - skutocne nezvycajnu - by ma nikdy nenapadlo uvarit, ale iste by mi tiez chutila.
kukacka
Ach Fedor,Fedor.Nebol by si dobry luteran,ak by sisi do katolikov nestuchol.Mlada generacia to nezaregistruje.My vsak vieme o com je rec.Pritom raz/za bolsevika/ vas rechtor prehlasil-ja v nedelu nerobim,ja som dobry luteran.:-)
alexdidi
Určite by mi chutila takáto polievka.V poslednej dobe som si veľmi obľúbila fenikel a často si ho aj pripravujem na rôzne spôsoby,surový ako šalát,plnený,zapekaný....urobím si aj polievku...
mijaita
Ja fe nklový krém vařím a do krému pak přidám pár orestovaných (na másle) houb. Houby s feniklem se maji hodně rády :-) A když mám chuť na hutnějsí, přidám kostičky brambor. Jedna polévka a tři varinaty :-)
hubata
Na fenikel ma naučila jedna ukrajinka, ktorá ho pridávala takmer do každého jedla, vysmážala ho ako my karfiol, hostila ma feniklovým čajom....... Mala ho na záhrade krásny, košatý, voňal už od brány.

Odišla aj s rodinou do Anglicka a odvtedy som nevidela ani taký krásny fenikel, ani nepila taký dobrý čaj. O fenikel aj ona prišla: písala mi že v Anglicku nemá kde pestovať fenikel, a v obchode ho majú malý, nie je taký voňavý ako si ho pamätá ona zo svojej domoviny - z Ukrajiny.
chorvatka
Ja robim fenikel v kuchte. Najskôr ho osupem, nakrajam na 1cm hrubé platky. Do kuchty dam troska masla a troska oleja, ked sa vsetko rozpusti, pridam platky feniklu, posypem drvenym koriandrom a ciernym korenim, osolim a zalejem stavou z pol citrona. Na to navrstvim zelen z fenikla. Pridam 1 dl vody a len co zacne kuchta "piskat", zmiernim ohen a varim 6 az 8 minut. Je to vinikajuca priloha ku grilovanym rybam.
lubito
Ta poznamka o supermarketoch vedla kostola bola mimoriadne trapna, ale recept vyzera lakavo. Moja polovicka je zavislacka od fenyklu, bude rada, ked jej toto uvarim :)
elena
Teraz som si spomenula na stopkatý celer ( chce sa mi napísať CEREL - dnes je tu uvedený recept), to je pochúťka, milujem to. Ale už som to tu v Kauflande dávno nevidela.
lubito
Elena: co takeho sa da uvarit zo stopkateho celeru?
lubito
K tomuto receptu: moje chutove pohariky ho hodnotia na 5/5, chutovo je podobny sparglovej kremovej polievke, ale chuti viac. Akurat som narazil na problem: bolo to prilis huste, nechal som to tak, ale pre buducnost: mam pridat viac mlieka alebo to pred mixovanim dlhsie varit alebo po uvareni prepasirovat? Nabuduce by som tiez skusil pridat domace chlebove krutony, co myslite, dobry napad?
ethanel
Peceny fenikel sa vyborne hodi aj k rybam ktore s mazelkou milujeme.
babulicka
skvely napad na polievku ! ja ho tiez zvyknem podusit z maskom - je to neopakovatelna chut . Veru skoda ze ho aj v BA tazko zohnat v peknom stave
martamm
feniklová, to je ono, milujem fenikel, ďakujem za inšpiráciu :))))))))))))))))






 



TOPlist