Foto: Pravda - Ivan Majerský
Vybral som sa do nášho supermarketu. Našťastie nestojí pri kostole, takže i v nedeľu je otvorený. Motal som sa v oddelení zeleniny a očami vyberal. Práve vykladali čerstvý taliansky fenikel. Bol ešte zarosený a lascívne voňavý. Neváhal som. Do košíka som vložil dva kusy a ponáhľal som sa domov...
Foeniculum vulgare subsp. dulce má dužinaté „srdce“ s vejárovite zloženými listami a patrí k najstarším kultúrnym rastlinám na svete. Pochádza zo Stredomoria. Vďaka obsahu silíc sladkastohorkastej chuti zlepšuje trávenie, lieči plynatosť i koliku. Má navyše i protizápalový účinok...
Fenikel som očistil a nakrájal na kocky. Spolu s plátkami veľkej cibule som ho podusil na masle. Potom som prilial deci suchého tokajského a dve deci zeleninového vývaru. Celý obsah som varil až do zmäknutia. Následne som všetko rozmixoval, pridal pol litra plnotučného mlieka a za stáleho varu desať minút vareškou miešal.
Feniklovú polievku som v závere okorenil a podával s pohárom talianskeho „Asti spumante“. Bol to skvelý ľahký taliansky obed...
Odišla aj s rodinou do Anglicka a odvtedy som nevidela ani taký krásny fenikel, ani nepila taký dobrý čaj. O fenikel aj ona prišla: písala mi že v Anglicku nemá kde pestovať fenikel, a v obchode ho majú malý, nie je taký voňavý ako si ho pamätá ona zo svojej domoviny - z Ukrajiny.