Efektné aj chutné:
Zafarbite si olúpané varené vajíčka, každý bude žasnúť nad tou krásou...

Veronika Lucáková, včera 06:00     4 minúty čítania

Plnené vajíčka sú obľúbeným studeným pohostením. Ak im chcete dodať extra očarujúci vzhľad, zafarbite ich pomocou prírodných ingrediencií. Zaručene zožnú obdiv každého pri veľkonočnom stole.



Foto: Shutterstock

Farbenie vajíčok v škrupinke, je obľúbený veľkonočný šport. Ale farbené plnené vajíčka, to je už celkom iná káva. Očaria nielen svojimi živými odtieňmi, ale aj potešia chuťové poháriky každého gurmána. Neobsahujú žiadne umelé farbivá, takže sú úplne bezpečné a vyzerajú veľmi efektne.

Prírodné farbivá: Kúzlo zeleniny a korenín

Na farbenie varených vajíčok môžete použiť tieto bežne dostupné suroviny:
Cvikla – dodá intenzívny ružový a purpurový odtieň.
Červená kapusta – prekvapivo vytvorí modrú alebo fialovú farbu.
Kurkuma – zabezpečí žiarivú žltú farbu.
Špenát alebo petržlenová vňať – prírodný zelený odtieň.
Mrkva – pre jemné oranžové tóny.



Foto: Shutterstock

Ako zafarbiť olúpané vajíčka

Vybrané suroviny (napríklad nakrájanú červenú kapustu, nastrúhanú cviklu alebo mletú kurkumu) vložte do hrnca s vodou a priveďte do varu. Varte približne 30 minút a nechajte lúhovať ešte aspoň 15 minút, aby sa uvoľnili prírodné farbivá. Potom tekutinu sceďte a pridajte do nej 2 lyžice octu na fixáciu farby.

Uvarené olúpané vajíčka ponorte do prichystaného farbiaceho kúpeľa na 1 až 4 hodiny, podľa požadovanej intenzity farby. Po zafarbení vajíčka opatrne osušte papierovým obrúskom.

Vyskúšajte si aj farbenie olúpaných vajíčok v cviklovej šťave:

...alebo v rozmixovanej cvikle:

Nezabudnite ani na lahodné plnky

Farbené vajíčka potom prekrojte na polovice a opatrne z nich povyberajte uvarené žĺtky. Tie použijete ako základ na prípravu rôznych plniek. Tu je niekoľko chutných variácií plniek:

Klasická horčicovo-majonézová – varené žĺtky rozmiešajte s majonézou, horčicou, so soľou a s mletým čiernym korením.
Bylinková s jogurtom – namiesto majonézy použite k žĺtkom biely jogurt a primiešajte čerstvé bylinky (nakrájanú petržlenovú vňať, najemno nasekaný kôpor či pažítku).
Avokádová s limetkou – roztlačené avokádo zmiešajte so žĺtkami, s limetkovou šťavou, nasekanou čerstvou koriandrovou vňaťou a ochuťte soľou.
Lososová krémová – rozmixujte uvarené žĺtky s krémovým syrom a zmiešajte s nadrobno nasekaným údeným lososom.
Cviklová s chrenom – najemno nastrúhanú varenú cviklu pridajte k žĺtkom, primiešajte trocha strúhaného chrenu a kyslej smotany.
Syrová s pestom – spojte niekoľko lyžíc syra žervé s varenými žĺtkami a tiež s lyžičkou zeleného alebo červeného pesta.




ANKETA: Farbíte doma uvarené neolúpané vajíčka prírodnými surovinami?

18,8%



81,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist