Fedor Malík:
Drkotina

Fedor Malík, 27. novembra 2012     2 minúty čítania

Čo strom života, to iné osudy našich predkov. Moji prapredkovia z otcovej strany pochádzajú z Uherského Brodu.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Fedor Malík



Po bitke na Bielej hore ich odtiaľ vyhnali Habsburgovci. Prešli Biele Karpaty a usadili sa pri Trenčíne. Do tých „rodných“ moravských končín nechodím často. Občas sa tam zastavím u môjho priateľa Gaba Slanicaya, Slováka žijúceho už desiatky rokov v tom čarovnom kraji. Pospomíname, poklebetíme a sem–tam sa venujeme i gastronómii.


Gabo je potravinársky inžinier a v hlave má kopu dobrých receptov. Ani tento na prípravu „drkotiny“ nie je na zahodenie. Nie je to hlavné jedlo, môže to byť však výdatná desiata. Je podobná našej huspenine a pripravuje sa v zimnom období. Drkotina vraj i lieči. Kĺby budete mať pevné do deväťdesiatky.


Poďme variť. Do veľkého hrnca vložíme štyri bravčové nožičky, rozseknuté koleno, koreňovú zeleninu a veľkú neošúpanú cibuľu. To všetko zalejeme mierne osolenou vodou a varíme až do zmäknutia mäsa. To potom oberieme a spolu i s kožou nakrájame na malé kúsky. Tie potom premiestnime do hlbokého plechu, pridáme malú konzervu sterilizovanej kukuričky a baby mrkvičiek. Všetko dochutíme celým i mletým korením, sušeným petržlenom a bobkovým listom.


Do plechu nalejeme vlažný vývar, ktorý o pár minút zhustne. Drkotinu nakrájame na kocky, ochutíme jablčným octom, posypeme cibuľou a podávame s chrumkavým chlebíkom. Víno vám neprikazujem. Ak máte chuť na dobre vychladenú plzenskú dvanástku, prosím...






Diskusia k článku

jozka2
Pan Malik,nerozumiem na co je na plech dat bobkovy listok ked sa to uz nevari,ten predsa ostane na jednom mieste,jeho vona sa predsa rozvinie prave teplom.
kuchticka
Nie iba vavrinovy list, ale i to cele korenie by malo ist do hrnca kde sa tie nozicky a koleno varia. Moj otecko, prave z tychto koncin ako pan Malik, robieval takuto istu huspeninu, nalieval priamo do misticiek kde stuhla a bola pripravena k jedlu. Velmi som to mala rada.
turistka
Huspeninu- či drkotinu mám veľmi rada, kdekoľvek by ma s ňou ponúkli- neodmietnem. Vraví sa, že je dobrá na kĺby, ktohovie?
medulienka122
Huspeninu nepoznám pod takýmto názvom, ale keďže vývar z kožiek a kostí obsahuje kolagén, ten je dobrý na na naše kĺby ( ale aj pokožku) bohužiaľ ja to veľmi nemôžem kvôli dne, aj keď to veľmi ľúbim






 



TOPlist