Foto: Pravda - Ivan Majerský
Fedor Malík
Po bitke na Bielej hore ich odtiaľ vyhnali Habsburgovci. Prešli Biele Karpaty a usadili sa pri Trenčíne. Do tých „rodných“ moravských končín nechodím často. Občas sa tam zastavím u môjho priateľa Gaba Slanicaya, Slováka žijúceho už desiatky rokov v tom čarovnom kraji. Pospomíname, poklebetíme a sem–tam sa venujeme i gastronómii.
Gabo je potravinársky inžinier a v hlave má kopu dobrých receptov. Ani tento na prípravu „drkotiny“ nie je na zahodenie. Nie je to hlavné jedlo, môže to byť však výdatná desiata. Je podobná našej huspenine a pripravuje sa v zimnom období. Drkotina vraj i lieči. Kĺby budete mať pevné do deväťdesiatky.
Poďme variť. Do veľkého hrnca vložíme štyri bravčové nožičky, rozseknuté koleno, koreňovú zeleninu a veľkú neošúpanú cibuľu. To všetko zalejeme mierne osolenou vodou a varíme až do zmäknutia mäsa. To potom oberieme a spolu i s kožou nakrájame na malé kúsky. Tie potom premiestnime do hlbokého plechu, pridáme malú konzervu sterilizovanej kukuričky a baby mrkvičiek. Všetko dochutíme celým i mletým korením, sušeným petržlenom a bobkovým listom.
Do plechu nalejeme vlažný vývar, ktorý o pár minút zhustne. Drkotinu nakrájame na kocky, ochutíme jablčným octom, posypeme cibuľou a podávame s chrumkavým chlebíkom. Víno vám neprikazujem. Ak máte chuť na dobre vychladenú plzenskú dvanástku, prosím...
Diskusia k článku