Dôležitá bodka:
4 domáce omáčky, ktoré dotiahnu do dokonalosti steaky aj pečené zemiaky

Kulinární studio MAFRA, 1. júna 2023     4 minúty čítania

Tieto pikantné dipy a lahodné omáčky chuťovo pozdvihnú nielen grilované mäsové a zeleninové pochúťky, ale aj obyčajné pečené zemiaky.



Foto: Kulinární studio MAFRA

Cesnaková omáčka s mandľami

Potrebujeme:

  • 1 hlavička cesnaku
  • 1 chemicky neošetrený citrón
  • 1 plátok bieleho chleba bez kôrky
  • 60 g mletých mandlí
  • 5 PL olivového oleja
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo zomleté čierne korenie

  • 1. Cesnak rozdelíme na strúčiky, ošúpeme a v mažiari alebo v mi­xéri rozdrvíme so soľou.

    2. Z citróna nastrúhame kôru a vyžmýkame šťavu. Šťavu pri­dáme k cesnaku a premiešame.

    3. Pridáme najemno rozdrobený chlieb, mleté mandle, štipku cit­rónovej kôry a mleté čierne kore­nie. Všetko spracujeme na pastu.

    4. Postupne zašľaháme olej, vznikne hustá omáčka.



    Omáčka romanesco



    Foto: Shutterstock

    Potrebujeme:
  • 1 čili paprička
  • 30 g vlašských orechov
  • 1 veľká paradajka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 200 ml olivového oleja
  • 4 PL octu

  • 1. Očistenú čili papričku a orechy opra­žíme nasucho na panvici asi 3 minúty. Vložíme do mixéra a nasekáme najemno.

    2. Šupku na paradajke do kríža narežeme, sparíme vriacou vodou a ošúpeme. Para­dajku zbavíme semienok a dužinu nakrá­jame nadrobno.

    3. Nakrájanú paradajku zmiešame s roz­drveným cesnakom a rozmixovanými orechmi s čili papričkou. Postupne vmiešame olej. Keď sa všetky prísady spoja, pridáme ocot.



    Chantilly

    Potrebujeme:
  • 2 PL majonézy
  • 1 ČL paradajkového pretlaku
  • 1 PL suchého sherry
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL dijonskej horčice
  • 3 PL vyšľahanej smotany
  • soľ
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • štipka mletého cukru

  • 1. Majonézu zmiešame s paradajkovým pretlakom, so sherry, s citrónovou šťa­vou a horčicou.

    2. Ochutíme soľou, čerstvo zomletým čiernym korením a cukrom. Nakoniec vmiešame šľahačku.



    Jogurtová omáčka s bylinkami



    Foto: Shutterstock

    Potrebujeme:
  • 3 PL nasekaných čerstvých byliniek (petržlen, estragón, pažítka)
  • 1 šalotka
  • 300 g bieleho gréckeho jogurtu
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL bieleho balzamikového octu
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo zomleté čierne korenie

  • 1. Nasekané bylinky zmiešame s nadrobno nasekanou šalotkou, jogur­tom, olejom a octom.

    2. Ochutíme soľou a čerstvo zomletým čiernym korením.





    ANKETA: Robíte si ku grilovaným špecialitám aj rôzne domáce dipy?

    60,7%



    39,3%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist