Dobrota z paláca:
Britský kráľ Karol III. má rád sladké a toto je jeho obľúbený dezert

Jarmila Horváthová, 6. mája 2023     4 minúty čítania

Nečakajte nič opulenté, ani pri maškrtení sa nezaprie panovníkova láska k zdravému životnému štýlu.



Foto: Shutterstock

O britskom kráľovi Karolovi III., ktorého dnes v Londýne oficiálne korunujú, sa vie, že má rád sladké. Rovnako, ako jeho matka kráľovná Alžbeta II. (†96), aj panovník, ktorého skôr poznáme ako princa Charlesa, má rád ovocie a ovocné dezerty.

Krémové, šťavnaté aj chrumkavé

Recept na jeden z jeho najobľúbenejších dezertov dokonca kráľovská kuchyňa aj zverejnila. Volá sa Cranachan a ide o tradičný škótsky dezert. Asi budete prekvapení, že nejde o nič opulentné, skôr naopak. Cranachan, ktorý sa tradične podáva pri príležitosti narodenia škótskeho básnika Roberta Burnsa, je vlastne ovocný pohár s krémom.

Krém sa pripravuje z krémového syra, medu, whisky a šľahačky, ovocnú zložku tvoria maliny s cukrom a citrónovou šťavou. Aby bolo v pohároch ako kontrast k vláčnemu krému a k šťavnatým malinám aj niečo chrumkavé, súčasťou dezertu je aj mrvenička, ktorej hlavnou surovinou sú ovsené vločky, maslo a zlatý (cukrový) sirup. Cranachan sa môže servírovať v malých pohároch, ale možno ho dať aj do veľkej misy, z ktorej sa potom naberá.

Teraz si môžete podľa originálneho receptu z kráľovskej kuchyne Karola III. pripraviť tento lahodný dezert aj vy doma.

Cranachan Karola III.



Zdroj: https://www.royal.uk/royal-recipe-cranachan

Príprava: 30 minút + chladenie
Porcií: 10


Whisky krém:
  • 375 g krémového syra (Philadelphia)
  • 130 g medu
  • 75 ml whisky
  • 150 ml do polotuha vyšľahanej šľahačky (40 %)

  • Ovsená mrvenička:
  • 70 g ovsených vločiek
  • 63 g hladkej múky
  • 60 g kryštálového cukru
  • 10 g zlatého cukrového sirupu (dá sa kúpiť alebo pripraviť domáci)
  • 6 ml vody
  • 63 g masla
  • 1 g sódy bikarbóny

  • Malinová omáčka:
  • 300 g malín
  • 30 g cukru
  • 100 g malinového pyré
  • 1 citrón (šťavu pridáme podľa chuti)

  • Na ozdobu:
  • maliny

  • 1. Ovsená mrvenička: V miske zmiešame ovsené vločky s múkou a cukrom. Na panvici pomaly zohrejeme vodu, zlatý sirup a maslo, kým sa nerozpustia. Potom vmiešame sódu bikarbónu. Pridáme vločkovú zmes, premiešame a masu rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 160 stupňov Celzia (približne 12 až 15 minút). Upečenú vychladnutú zmes rozmrvíme.

    2. Kým sa pečie ovsená posýpka, pripravíme whisky krém a malinovú omáčku. Na whisky krém najprv vyšľaháme smotanový syr s medom. Keď je zmes hladká, pridáme whisky a vmiešame do polotuha vyšľahanú šľahačku. Na malinovú omáčku zmiešame všetky uvedené prísady.

    3. Do pohárov striedavo vrstvíme ovsenú mrveničku, whisky krém a malinovú omáčku. Ozdobíme malinami a mrveničkou, môžeme aj mätovými lístkami. Tím kráľovskej kuchyne odporúča dezert podávať dobre vychladený.



    Upečte si aj korunovačný quiche, ktorý sa tento víkend pečie v celej Británii:





    ANKETA: Budete sledovať korunováciu Karola III. v televízii?

    56,3%



    43,7%







    Diskusia k článku

    peter1109
    Zdravý životný štýl? Aká hodnota cukru vyskočí Jeho Výsosti po konzumácii tohoto dezertu?






     



    TOPlist