Kráľovský pár čaká náročný víkend
Zdroj: TASR/AP, Yui Mok
Jednou z mnohých akcií počas nadchádzajúceho korunovačného víkendu, kedy bude niekdajší princ Charles oficiálne korunovaný na kráľa Karla III. bude tzv. Veľký obed. The Big Lunch je tradičnou charitatívnou akciou, ktorá sa pravidelne koná na mnohých miestach vo Veľkej Británii ale aj v jej bývalých kolóniách.
Od roku 2013 je patrónkou tejto iniciatívy manželka Karola III., Camilla, ktorá sa zúčastňuje na Veľkých obedoch v celom Spojenom kráľovstve a vo svete. Minulý rok napríklad usporiadala špeciálny Veľký obed na kriketovom ihrisku The Oval pri príležitosti osláv platinového jubilea kráľovnej Alžbety II.
Odobril ho kráľovský kuchár
Kráľovský pár sa podelil o recept na jedlo, ktoré sa bude cez víkend podávať na Veľkom obede pri príležitosti korunovácie. Ide o slaný koláč - quiche, ktorý sa bude sa v tomto čase pripravovať a jesť v mestách celej Veľkej Británie.Zaujímavé na výbere jedla pre korunovačný Big Lunch je, že quiche má pôvod vo Francúzsku, ktoré bolo v histórii úhlavným nepriateľom Anglicka. Aj keď quiche, ktorý sa bude podávať počas korunovácie by vo Francúzsku tak nenazvali, pretože tam toto pomenovanie má len koláč z krehkého cesta s mliečno-vajcovou plnkou a so slaninou. Korunovačný quiche bude obsahovať aj špenát, bôb a estragón.
Recept bol podľa denníka The Guardian vybraný po konzultácii s kráľovským kuchárom Markom Flanaganom. Vybral ho preto, lebo quiche je ideálnym jedlom na spoločné stolovanie, môže sa podávať teplý alebo studený, vyhovuje rôznym stravovacím požiadavkám a preferenciám, dá sa prispôsobiť a jeho príprava nie je príliš zložitá ani drahá.
Ak vás zaujíma, ako bude vyzerať korunovačný quiche, alebo by ste si ho chceli pripraviť, tu je originálny recept, ako ho zverejnil kráľovský web royal.uk.
The Coronation Quiche (Korunovačný quiche)
Zdroj: https://www.royal.uk/coronation-quiche-0
Forma na qiuche s priemerom 20 cm
Porcií: 6
Cesto:
Náplň:
1. Cesto: Múku a soľ preosejeme do misky, pridáme studené maslo nakrájané na kocky a masť. Zmes spracujeme končekmi prstov, kým nevznikne štruktúra podobná strúhanke. Po troškách pridávame mlieko a všetko spojíme do cesta. Cesto prikryjeme alebo zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať v chladničke 30-45 minút.
2. Pracovnú plochu zľahka vysypeme múkou a cesto rozvaľkáme na kruh o niečo väčší ako je okrúhla forma na quiche s priemerom 20 cm a s hrúbkou približne 5 mm.
3. Formu vyložíme cestom a dávame pozor, aby v ňom neboli žiadne diery, inak by náplň mohla vytekať. Prikryjeme a necháme odpočívať ďalších 30 minút v chladničke.
4. Rúru predhrejeme na 190 °C. Cesto vo forme prikryjeme papierom na pečenie, naň nasypeme suchú fazuľu a pečieme „naslepo“ 15 minút.
5. Mlieko, smotanu, vajcia, nasekaný estragón, korenie a soľ vyšľaháme.
6. Po 15 minútach pečenia z cesta odstránime papier s fazuľou a znížime teplotu v rúre na 160 °C. Predpečené cesto posypeme polovicou nastrúhaného čedaru, pridáme najemno nasekaný uvarený špenát, uvarený bôb a zalejeme vaječnou zmesou. Posypeme zvyšným nastrúhaným čedarom.
7. Quiche vložíme späť do rúry a pečieme 20-25 minút, kým náplň stuhne a povrch mierne zozlatne.
Pozrite si video, ako sa korunovačný quiche pripravuje
Zdroj: https://www.youtube.com/@TheRoyalFamilyChannel
Diskusia k článku