
Foto: Shutterstock
Od čoho závisí trvanlivosť
Dôležitým faktorom z pohľadu trvanlivosti je to, či ide o majonézu kúpenú v obchode alebo pripravenú doma. Najrýchlejšie je treba spotrebovať domácu majonézu. Aj keď je najlepšia a z čerstvých vajíčok, treba ju skonzumovať do 24 hodín od prípravy.
Neotvorené kupované majonézy vydržia pri správnom skladovaní, čo je v chladničke pri 2-6 stupňoch, aj pol roka po dátume minimálnej trvanlivosti.
Keď už takúto majonézu otvoríte, jej nezávadnosť závisí od toho, či obsahuje alebo neobsahuje konzervačné látky. Ak ich obsahuje, tak môže byť v chladničke otvorená až tri mesiace.
Ak kúpite majonézu bez konzervantov, tá môže byť v chladničke otvorená maximálne 3 týždne. Pri použití otvorenej majonézy sa samozrejme treba riadiť pokynmi na etikete, ale dobré je orientovať sa aj podľa svojich zmyslov – ak vyzerá alebo vonia inak, ako má, treba ju vyhodiť.

Foto: Shutterstock
Lepšie v tube ako v skle
Rozdielne sa chová majonéza aj v závislosti od toho, v akom balení ste ju kúpili. Fakt, ktorý väčšina ľudí asi nevie je, že majonéza v tube vydrží otvorená dlhšie než majonéza v sklenenom pohári.Je to preto, lebo cez malý otvor tuby sa do potraviny dostane menej nečistôt, ktoré môžu spôsobiť jej pokazenie a z rovnakého dôvodu sa do nej dostane aj menej vzduchu, ktorý má tiež negatívny vplyv na trvanlivosť.
Sklenenému poháru okrem nežiadúceho väčšieho prístupu vzduchu nenahráva ani to, že do nej namáčame lyžičky a nože, ktoré väčšinou nie sú chirurgicky čisté.
Diskusia k článku