Foto: Shutterstock
Aj keď je údené mäso presolené, nemusíte ho úplne odpísať. Ako si teda v takejto situácii pomôcť?
Namočte ho do mlieka
Pomoc je celkom jednoduchá - soli sa zbavíte tak, že mäso necháte cez noc ponorené v mlieku, do ktorého sa soľ vyplaví. Ak nemáte mlieko, dobrú službu urobí aj obyčajná voda. Nezabudnite potom mäso pred prípravou opláchnuť pod tečúcou vodou.Prvú vodu zlejte
Dobre opláchnuté údené mäso vložte do hrnca so studenou vodou, povarte 10 minút a vodu zlejte. Z údeného mäsa opláchnite vyzrážanú soľ, v hrnci ho zalejte čistou vodou a varte alebo pripravujte ako zvyčajne.Povarte ho so zemiakmi
Údené môžete tiež povariť s niekoľkými surovými očistenými zemiakmi, ktoré stiahnu jeho slanú chuť. Do hrnca dajte mlieko a vodu v pomere 1:1, vložte údené, zemiaky a varte spolu pol hodinu.Foto: Shutterstock
Tip z Varechy: Náš používateľ @bahadur odporúča údené zabaliť do pergamenového papiera a povariť: "Údené zabalíme do pergamenového papiera a na noc ponoríme do studenej vody. Potom povaríme ako zvyčajne, podľa toho, ako veľmi je mäso údené. Miesto pergamenového papiera sa dá použiť aj papier na pečenie. Funguje to," píše v diskusii o presolenej šunke na Varecha.sk.
Ak sa vám vianočné sviatky bez údeného mäsa nerátajú, prečítajte si, ako ho správne uvariť, aby bolo šťavnaté a lahodné:
Diskusia k článku