Do zásoby:
4 spôsoby, ako zamraziť citrusy aj s tipmi, ako ich neskôr využiť

Jana Klimanová, 7. marca 2025     4 minúty čítania

Nahromadilo sa vám viac citrónov, limetiek či pomarančov než dokážete spotrebovať? Pobyt v mrazničke im neuškodí.



Foto: Shutterstock

Nestíhate ich jesť, ani použiť pri varení či pečení, alebo sa chystáte odcestovať a potrebujete vyprázdniť chladničku? Aj citrusy sa dajú mraziť. Či už celé, nakrájané na plátky alebo ako šťava. Vo všetkých prípadoch platí, že by ste si vrecká alebo nádoby so zamrazeným ovocím mali označiť dátumom mrazenia.

Celé plody

Je to najjednoduchší a najrýchlejší spôsob mrazenia. Citrusy poriadne umyte vodou alebo vodou s octom, osušte a do mrazničky odložte v uzatvárateľnom plastovom vrecku na mrazenie. Treba rátať s tým, že po rozmrazení bude dužina plodov mäkšia, sú preto veľmi vhodné na odšťavenie.

Nakrájané na plátky

Ak citróny, limetky alebo pomaranče nakrájate na plátky a dáte zamraziť, máte dva v jednom - originálnu ozdobu nápoja, ktorá ho zároveň ochladí.



Foto: Shutterstock

Umyté citrusy nakrájajte na plátky, rozložte ich na plech vyložený papierom na pečenie a plech dajte do mrazničky. Keď plátky zamrznú, preložte ich do plastového uzatvárateľného vrecka alebo nádoby vhodnej do mrazničky. Mrazené citrusové plátky sa hodia do limonád, koktailov, ale príjemne ochutia aj obyčajnú vodu.

Vytlačená šťava

Vytlačenú šťavu z citrusov nalejte do formičiek na ľad, nie úplne po okraj, pretože po zmrazení zväčší svoj objem. Zamrznuté kocky potom preložte do plastového vrecka alebo nádoby, aby nenatiahli pachy ostatných potravín. Šťava vydrží v mrazničke približne tri mesiace.



Foto: Shutterstock

Mrazená citrusová šťava je skvelým základom na marinovanie mäsa alebo rýb, použiť ju môžete na prípravu osviežujúceho citrusového dezertu či sorbetu. Kocky mrazenej citrónovej šťavy sa budú perfektne vynímať v limonáde alebo pomôžu ochladiť horúci čaj.

Kôra do zásoby

Nie vždy narazíte na citróny, limetky či pomaranče v biokvalite, ktorých kôra je vhodná na pečenie a varenie, preto je dobre urobiť si zásobu. Kôru z umytých a osušených citrusov nastrúhajte a natlačte do nádobiek na ľad.



Foto: Shutterstock

Z jedného plodu urobte dve kocky, čo vám uľahčí dávkovanie, keďže v receptoch sa väčšinou uvádza dávka kôry z ½ alebo 1 plodu. Tak ako pri citrusovej šťave, aj zmrznuté kocky preložte do uzatvárateľného plastového vrecka.

Mrazenú citrusovú kôru môžete využiť do cesta na koláče, ale aj pri príprave polievok, omáčok či zmrzliny.





ANKETA: Robíte si mrazené zásoby aj z citrusov?

17,6%



82,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist