Foto: Shutterstock
1. Do cukru aj do koláčov
Tak, ako ste zvyknutí pri pečení používať nastrúhanú citrónovú kôru, môžete použiť aj tú z pomarančov. Samozrejme, na použitie v kuchyni je najvhodnejšia kôra z chemicky neošetrovaných plodov.Ak máte k dispozícii len klasické pomaranče, existujú spôsoby, ako ich zbaviť aspoň väčšiny chemikálií – treba ich dobre vydrhnúť v octovom roztoku (na 3 diely vody 1 diel octu) a potom vo vode. Následne ich môžete pre istotu ešte vložiť na minútu do vriacej vody.
V prípade, že máte kôry viac, môžete si ju usušiť na budúce použitie. Kôru nastrúhajte, rozotrite ju na papier na pečenie a nechajte niekoľko dní schnúť pri izbovej teplote. Potom ju uložte do vzduchotesnej nádoby.
Z usušených pomarančových šupiek si môžete podomácky vyrobiť výborný aromatický cukor. Šupky usušte na papieri na pečenie pri izbovej teplote. To, či sú šupky dostatočne suché, zistíte podľa toho, že sú veľmi ľahké a krehké. Suché šupky vložte do nádoby s cukrom, uzatvorte a nechajte pár dní postáť.
Diskusia k článku