Foto: Pravda - Ivan Majerský
Fedor Malík
Šípok v opustených vinohradoch je však niekoľkonásobne viac. A tak v Pezinku i v Modre sú šípkového lekváru plné „japonky“. Nuž a stehno z diviaka má v mrazáku len zopár poľovníkov a pytliakov. Pozri recepty na tému Divina U oslávenca sa však podávalo legálne ulovené mäso! Možno i preto viac chutilo. (Alebo je to opačne?) Poďme k receptu. Napred sa mäso zbaví blán, sadla a dá sa obvariť do osolenej vody. Prvý vývar sa vyleje a do druhého sa už pridá korenie i ocot.
Keď mäso po hodine zmäkne, v hrnci sa ocitne koreňová zelenina, dve–tri cibule a pol litra dobrej frankovky. Po polhodinke sa mäso pokrája na plátky, obloží údenou slaninkou, bobkovým listom a pekne naukladané a podliate vývarom sa na štvrťhodinku vloží ešte do rozpálenej rúry.
Medzitým sa do svetlej zápražky pridá pohárik šípkového lekváru, trochu vývaru, medu a soli. Pripravená omáčka sa povarí, precedí a dochutí.
Podlejú sa ňou potom plátky voňajúcej diviny, pridajú sa dve–tri knedle a vy sa môžete nechať unášať v oblakoch gastronomického neba...
Slavnosti sněženek sa mi páčia, je to taký relax film, aj keď mi bolo toho neboráka nebohého nakoniec ľúto.