Fedor Malík:
Diviak so šípkovou omáčkou

Fedor Malík, 25. septembra 2012     2 minúty čítania

Medzi malokarpatskými vinohradníkmi a vinármi je i zopár náruživých poľovníkov.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Fedor Malík


Vravia, že prírodu milujú. Jeden z nich nedávno oslavoval okrúhle narodeniny a „bombou“ hostiny bol diviak so šípkovou omáčkou. Diviakov i šípok je dnes pod Malými Karpatmi dostatok.

Šípok v opustených vinohradoch je však niekoľkonásobne viac. A tak v Pezinku i v Modre sú šípkového lekváru plné „japonky“. Nuž a stehno z diviaka má v mrazáku len zopár poľovníkov a pytliakov. Pozri recepty na tému Divina U oslávenca sa však podávalo legálne ulovené mäso! Možno i preto viac chutilo. (Alebo je to opačne?) Poďme k receptu. Napred sa mäso zbaví blán, sadla a dá sa obvariť do osolenej vody. Prvý vývar sa vyleje a do druhého sa už pridá korenie i ocot.

Keď mäso po hodine zmäkne, v hrnci sa ocitne koreňová zelenina, dve–tri cibule a pol litra dobrej frankovky. Po polhodinke sa mäso pokrája na plátky, obloží údenou slaninkou, bobkovým listom a pekne naukladané a podliate vývarom sa na štvrťhodinku vloží ešte do rozpálenej rúry.

Medzitým sa do svetlej zápražky pridá pohárik šípkového lekváru, trochu vývaru, medu a soli. Pripravená omáčka sa povarí, precedí a dochutí.

Podlejú sa ňou potom plátky voňajúcej diviny, pridajú sa dve–tri knedle a vy sa môžete nechať unášať v oblakoch gastronomického neba...




Diskusia k článku

turistka
Zdravím Fedor, šípkový lekvár mám ešte od vlani, teraz si ma riadne naštartoval, treba mi ísť trošku požmurkať na šípkové kry :-)
arasidka
len bež, turistka, u nás sa to doma už červenia , tento rok dozrievajú skôr, ako hrozno - vďaka počasiu, ktoré nás tento rok poriadne upotilo.Ale má to aj jednu chybu, niektoré šípky, hoc nie sú úplne zrelé, doteraz v tých teplách mäkli predčasne.Ale nemusíš sa báť, najlepšie sa oberajú vtedy, keď opadne lístie a padne prvý mráz, vtedy majú najvyššiu sladkosť a sú fajnovo "lekvárové".
arasidka
Kimlo, se zelím - myslíš to mäsko?A už si to skúšal so šípkovou omáčkou? Práve preberám šípky, mám ich už vyše sto kíl - ha - to bude lekváááááru!!! :)))
kimlo
Mne to len pripomenulo ten film Slavnosti sněženek, ako sa nemohli dve skupiny pooľovníkov dohodnúť na aký spôsom urobia uloveného diviaka. Jedni chceli so šípkovou omáčku a druhí "se zelím", aj sa preto pobili... a samozrejme že som robil aj so šípkovou omáčkou, pečené diviačie stehno. Ale omáčku som nerobil z lekváru ale zo šípok.
arasidka
veď to, aj ja robievam zo šípkovej drene , ak chcem lekvár, tak ho varím s cukrom. No a časť zamrazujem ako šípkovú dreň, niečo bez cukru, niečo s cukrom. A najlepšie je zamraziť si z drene mrazené ľadové kocky a keď v zime uvaríš čaj, vysypeš červené kocky na misku a šup s nimi do čaju, aj si ho ochladíš, aj dodáš vitamíny, lebo C a FE tam zostane.A keď ti prídu hostia, vyzerá to zaujímavo.
Slavnosti sněženek sa mi páčia, je to taký relax film, aj keď mi bolo toho neboráka nebohého nakoniec ľúto.






 



TOPlist