Foto: Pravda - Robert Hüttner
Fedor Malík
Ildikó je životaschopná a usilovná žena. Na katedre robí teraz diplomovku a v laboratóriu je od rána do večera. V piatok popoludní však už balí náčinie a s veľkou kabelou trieli na hlavnú stanicu. Domov volá. Pozri Recepty na tému Maďarská kuchyňa Dobrá mama, starostlivý otec a navyše i krstná mama Kornélia. Kornélia je skvelá kuchárka a práve minulú nedeľu oslavovala okrúhle narodeniny. Zišla sa u nej celá rodina a hostina bola v objatí maďarskej klasiky.
Na úvod bola misa voňajúcej a horúcej kuracej polievky. Musela byť „csípös“. Tak prikázal strýko Gábor... „Csirkeleves“ vystriedala potom „székelykáposzta“. Bola originálna, presne podľa receptu „vynálezcu“ Jozsefa Székelyho (1825 – 1875), priateľa Sándora Petöfiho.
Bravčové kocky, cibuľa, trochu cesnaku, rímska rasca, dvadsaťpercentná smotana, trochu soli, korenia... a navrch opäť smotana a sladká paprika. Jednoducho maďarská gastroparáda!
Len tá príloha nebola akosi „kóšer“. Podávali sa varené knedle. Tie nebohý Székely určite nepoznal... Strýko si dal dupľu, ostatní už nevládali. Museli sa nadýchať.
Až potom prišiel dezert. Pýcha krstnej mamy. Sýte medové rezy. S vlastným agátovým medom. Neboli priveľmi sladké a tak polosuchý Cserszegi fűszeres, k nim náramne pasoval...
Taká je maďarská kuchyňa: smotanová, papriková, paradajková - jedným slovom výborná!!!!