Fedor Malík:
Diétny guláš

Fedor Malík, 28. februára 2012     2 minúty čítania

Zima na prelome rokov bola príjemná a teplá.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


Na počiatku decembra som sa vybral na prechádzku do lesa. Hore našou ulicou, ďalej na Holombeky a pod Malú Homoľu.

Les dýchal ešte neskorou jeseňou a voňal hubami. Pri Sebreckej studničke som sa rozhliadol. Neveril som vlastným očiam. Svah bol plný plávok. Jedna vedľa druhej. Fialové, modrasté, červené i biele. Pozri Recepty na tému Gulášový špeciál Nikdy ich nezbieram, tentoraz som však neodolal. Doma som plávky očistil, povaril v slanej vode, osušil a uložil do mrazáka. Spomenul som si na ne až o dva mesiace. Hodili sa mi do diétneho guláša.

Nechal som ich rozmraziť, pokrájal som ich a orestoval s cibuľkou na slnečnicovom oleji. Potom som do hrnca pridal povarené sójové kocky, rastlinný tuk, dolnozemskú sladkú i štipľavú papriku, trochu kečupu, dva strúčiky cesnaku, drvenú rascu, čierne korenie a soľ.

Masu som poprášil hladkou múkou, zvýšil plameň a poriadne orestoval. Hutnú zmes som zalial horúcim zeleninovým vývarom a zopár minút nechal bublať. Celkom na záver som do guláša pridal dve hrste baby mrkvičiek...

Diétneho guláša sa u nás nikto ani nedotkne. Nuž a ja, trpiaci nepríjemnou dnou, som mal o stravu na celý týždeň postarané. Nebolo to ľahké. Intenzita pravogulášovej nostalgie zo dňa na deň silnela. Bol som však statočný, odolal som...




Diskusia k článku

kuchticka
Takyto dietny gulas by nezaskodil nikomu a ja bych si s radostou nalozila, najma k voli tym plavkam. Velmi napadity recept.
modrykamen
Dal by som sa veľmi rýchlo nahovoriť na takýto guľáš. Ale čím to zapiť? Čajom?
hubata
Nuž veru to je dilema: čím taký dobrý gulášik zapiť........
arasidka
Modrýkameň - aj ty si prišiel na to, že ujo Fedor tentokrát zabudol svoj príbeh ukončiť svojou povestnou "koncovkou" , a to je vinár jak vyšívaný!






 



TOPlist