Foto: Pravda - Robert Hüttner
Fedor Malík
Les dýchal ešte neskorou jeseňou a voňal hubami. Pri Sebreckej studničke som sa rozhliadol. Neveril som vlastným očiam. Svah bol plný plávok. Jedna vedľa druhej. Fialové, modrasté, červené i biele. Pozri Recepty na tému Gulášový špeciál Nikdy ich nezbieram, tentoraz som však neodolal. Doma som plávky očistil, povaril v slanej vode, osušil a uložil do mrazáka. Spomenul som si na ne až o dva mesiace. Hodili sa mi do diétneho guláša.
Nechal som ich rozmraziť, pokrájal som ich a orestoval s cibuľkou na slnečnicovom oleji. Potom som do hrnca pridal povarené sójové kocky, rastlinný tuk, dolnozemskú sladkú i štipľavú papriku, trochu kečupu, dva strúčiky cesnaku, drvenú rascu, čierne korenie a soľ.
Masu som poprášil hladkou múkou, zvýšil plameň a poriadne orestoval. Hutnú zmes som zalial horúcim zeleninovým vývarom a zopár minút nechal bublať. Celkom na záver som do guláša pridal dve hrste baby mrkvičiek...
Diétneho guláša sa u nás nikto ani nedotkne. Nuž a ja, trpiaci nepríjemnou dnou, som mal o stravu na celý týždeň postarané. Nebolo to ľahké. Intenzita pravogulášovej nostalgie zo dňa na deň silnela. Bol som však statočný, odolal som...
Diskusia k článku