Fedor Malík:
Diétny boršč

Fedor Malík, 30. apríla 2013     2 minúty čítania

Nikto z nás nie je stopercentne zdravý. Aspoň v mojom veku určite nie. Trápi nás kadečo.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Okrem chorôb napríklad i to, ako kráľovsky z nás prosperujú farmaceutické firmy a poisťovne. Nuž čo, neurobíme s tým nič. Tých pár rokov musíme sa ešte nejako doklátiť...

Niekto má problémy so srdiečkom, iný so žalúdkom, ďalší so žlčníkom. Herterova-Heubnerova choroba (celiakia) je pomerne vzácna. Vrodená trvalá intolerancia sliznice tenkého čreva na lepok je mimoriadne nepríjemné ochorenie. Lepok na nás číha na každom kroku. Treba sa mu vyhnúť.

I náš recept na prípravu diétneho boršču ho ignoruje. Už v minulosti som vám varil ukrajinský i modranský boršč. Tento bude predsa len trochu iný. Červenú repu, koreňovú zeleninu a cibuľu nakrájajte na malé kocky. Všetko dobre osmažte na repkovom oleji a ochuťte soľou, čiernym korením a cesnakom. Do štvrť litra zeleninového bujónu nasypte za hrsť sójovej drviny a nechajte ju naboptnať.

V dusení zmesi pokračujte po polhodine. Potom do hrnca pridajte sójový bujón a za hrsť premytej kvasenej kapusty. Voňajúci boršč varte ešte dobrú polhodinu. Napokon pridajte doň 2 – 3 polievkové lyžice macedónskeho ajvaru. Na tanieri si túto dobrotu ozdobte a dochuťte kyslou smotanou. Diétny boršč môžu jesť chorí aj zdraví. Tí druhí i s kúskom rozvoniavajúceho šenkvického ražného chleba...



Diskusia k článku







 



TOPlist