Foto: Pravda - Ivan Majerský
Niekto má problémy so srdiečkom, iný so žalúdkom, ďalší so žlčníkom. Herterova-Heubnerova choroba (celiakia) je pomerne vzácna. Vrodená trvalá intolerancia sliznice tenkého čreva na lepok je mimoriadne nepríjemné ochorenie. Lepok na nás číha na každom kroku. Treba sa mu vyhnúť.
I náš recept na prípravu diétneho boršču ho ignoruje. Už v minulosti som vám varil ukrajinský i modranský boršč. Tento bude predsa len trochu iný. Červenú repu, koreňovú zeleninu a cibuľu nakrájajte na malé kocky. Všetko dobre osmažte na repkovom oleji a ochuťte soľou, čiernym korením a cesnakom. Do štvrť litra zeleninového bujónu nasypte za hrsť sójovej drviny a nechajte ju naboptnať.
V dusení zmesi pokračujte po polhodine. Potom do hrnca pridajte sójový bujón a za hrsť premytej kvasenej kapusty. Voňajúci boršč varte ešte dobrú polhodinu. Napokon pridajte doň 2 – 3 polievkové lyžice macedónskeho ajvaru. Na tanieri si túto dobrotu ozdobte a dochuťte kyslou smotanou. Diétny boršč môžu jesť chorí aj zdraví. Tí druhí i s kúskom rozvoniavajúceho šenkvického ražného chleba...
Diskusia k článku