Foto: monty469
Opäť tradičný veľkonočný pokrm ... :-) U nás to voláme hrudka, niekde to volajú syrek. Ja to robím na sladko, ale stretla som Zobraziť celý popisOpäť tradičný veľkonočný pokrm ... :-) U nás to voláme hrudka, niekde to volajú syrek. Ja to robím na sladko, ale stretla som sa už aj s verziou na slano. Touto pochúťkou uzatváram veľkonočné varenie/pečenie :-)
Postup
-
1
V studenom mlieku dôkladne rozmiešame vajíčka, pridáme cukor (kryštál, vanilkový), soľ a dáme variť.
-
2
Hneď od začiatku musíme miešať, alebo skôr "posúvať" varešku od kraja hrnca do stredu po celom obvode hrnca, akokeby sme chceli zhŕňať všetko do stredu (dúfam, že chápete (: ). Postupne sa nám začnú vajíčka zrážať a tvoriť sa hrudky.
-
3
Za stáleho "miešania" vznikne takáto hrudkovitá masa, ktorá sa pekne oddeľuje od ostatnej tekutiny.
-
4
Pripravíme si nádobu, dáme do nej sitko, prekryjeme ho gázou (utierkou) a masu pomaličky lejeme do gázy (prebytočná tekutina stečie cez sitko do nádoby).
-
5
Konce gázy chytíme a snažíme sa "zabaliť" hrudkovitú masu. Zaviažeme to tesne nad "hrudkou" :-)
-
6
Zavesíme to na vhodné miesto (v mojom prípade dvierka kuchynskej linky), pod to položíme nádobu, do ktorej stečie prebytočná tekutina. Necháme to odkvapkávať cca 3 hodinky (z hrudky už nič nekvapká, a je pevná).
-
7
Aby mala hrudka krajšiu farbu, po rozbalení ju dáme zapiecť do rúry na cca 10 minút na 200°C (nemusí byť, svokra to robila takto). Dekorácie na fotke som si priniesla z dnešnej prechádzky lesom :-)
-
8
Požehnané Veľkonočné sviatky milí varecháči! :-)
@all a ešte pridám fotku našich dnešných raňajok, v popredí je nakrájaná plnina, vedľa nej hrudka, potom šunka, klobáska, veľkonočný koláčik, a v miske je môj obľúbený chren so smotanou - bez toho to ani nejem :-)
Děkuji za vyčerpávající koment, jsi zlatá. U nás už pomalu vymizelo i to málo, co si pamatuji z dětství. V dědinách naokolo se Velikonoce drží jinak a více než ve městě. Moc děkuji za to, že si mohu rozšířit obzory, porozumět alespoň na dálku tradici u vás! Také kladně hodnotím, že jsi převzala "varechu" po svokre, původní recepty jsou náš zlatý poklad! Jsem moc ráda za Tvé sdílení, ještě jednou srdečně děkuji! Mávám!
Vďaka za milé slová, ktoré ma veľmi potešili. Niektoré jedlá neodmysliteľne patria k Veľkej noci a to je jedno z nich, ktoré máme veľmi radi. Ta bars šumne ci dzekujem a budzem še snažic take všelijaké lakocinky pridavac. Pozdravujem a prajem krásny deň :-)
Môže sa to jesť len tak samotné, ale u nás sa to robieva len na Veľkú noc a podáva sa to na mise spolu so šunkou, plninou a klobáskou. Niekde to robia na slano, pridávajú tam rôzne bylinky, ale ja to robievam len na sladko, dokonca niekto tam dáva aj hrozienka. Ak sa to rozhodneš urobiť daj vedieť ako ti chutila. My to máme veľmi radi. Prajem krásny večer :-)
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď :) a určite to vyskúšam a určite dám vedieť ;)