Syrek na Veľkú noc zo Šariša fotorecept
Foto: tejaja
Syrek je jedlo, ktoré nesmie na Šariši na stole pri veľkonočných raňajkách chýbať. Je súčasťou veľkonočnej misy spolu so šunkou, klobásou a vajíčkami. Zobraziť celý popisSyrek je jedlo, ktoré nesmie na Šariši na stole pri veľkonočných raňajkách chýbať. Je súčasťou veľkonočnej misy spolu so šunkou, klobásou a vajíčkami. Táto tradícia sa dodržiava dodnes. Syrek robíme v sobotu, aby bol na veľkonočnú nedeľu čerstvý.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do studeného mlieka pridáme vajcia a dobre ich rozhabarkujem (nešľaháme!). Pridáme klinčeky, cukor a mierne osolíme (syrek nesmie byť slaný).
-
2
Za stáleho miešania zohrievame na sporáku, kým sa syrek nevyzráža a neurobí sa srvátka.
-
3
Na čistý hrniec dáme sitko (aby sme zachytili srvátku), do neho rozložíme veľký kus gázy (alebo riedke plátno) a naberačkou naložíme obsah vyzrážaného syrka aj so srvátkou. Obsah vystačí na 2 hrudky, takže na jedenkrát dáme do sitka polovicu masy.
-
4
Necháme väčšiu časť srvátky otiecť a gázu previažeme, rovnako keď robíme tvaroh.
-
5
Potom zviazaný "batôžtek" zavesíme, pod neho dáme hrnček, aby mala kde srvátka odtekať, a necháme do druhého dňa odtiecť všetku srvátku.
-
6
Potom syrek vyberieme z gázy a môžeme ho krájať. Nakrájaný syrek servírujeme na misu spolu s nakrájanou šunkou, klobásou a vajíčkami.
- 7
Poznámka: Srvátku použijeme na pečenie alebo ju jednoducho vypijeme. Syrek, ktorý sa nezje na raňajky, sa uloží na tanier a dá do chladničky. V pohode vydrží na obe veľkonočné raňajky, ale aj niekoľko dní, ak sa nezje.
Tiež syrek:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 7
Pre porovnanie zemplínska hrudka: www.receptyzozemplina.sk/velkonocna-hrudka/...