Syrek na Veľkú noc zo Šariša fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 19. marca 2024
Syrek na Veľkú noc zo Šariša (fotorecept)
Foto: tejaja

Syrek je jedlo, ktoré nesmie na Šariši na stole pri veľkonočných raňajkách chýbať. Je súčasťou veľkonočnej misy spolu so šunkou, klobásou a vajíčkami. Zobraziť celý popisSyrek je jedlo, ktoré nesmie na Šariši na stole pri veľkonočných raňajkách chýbať. Je súčasťou veľkonočnej misy spolu so šunkou, klobásou a vajíčkami. Táto tradícia sa dodržiava dodnes. Syrek robíme v sobotu, aby bol na veľkonočnú nedeľu čerstvý.

2 ks
porcie
60 (+ odtekanie srvá minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 l
16 ks
4 ks
1 PL




Postup

  1. 1

    Do studeného mlieka pridáme vajcia a dobre ich rozhabarkujem (nešľaháme!). Pridáme klinčeky, cukor a mierne osolíme (syrek nesmie byť slaný).

    Syrek na Veľkú noc zo Šariša (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Za stáleho miešania zohrievame na sporáku, kým sa syrek nevyzráža a neurobí sa srvátka.

    Syrek na Veľkú noc zo Šariša (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na čistý hrniec dáme sitko (aby sme zachytili srvátku), do neho rozložíme veľký kus gázy (alebo riedke plátno) a naberačkou naložíme obsah vyzrážaného syrka aj so srvátkou. Obsah vystačí na 2 hrudky, takže na jedenkrát dáme do sitka polovicu masy.

    Syrek na Veľkú noc zo Šariša (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Necháme väčšiu časť srvátky otiecť a gázu previažeme, rovnako keď robíme tvaroh.

    Syrek na Veľkú noc zo Šariša (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom zviazaný "batôžtek" zavesíme, pod neho dáme hrnček, aby mala kde srvátka odtekať, a necháme do druhého dňa odtiecť všetku srvátku.

    Syrek na Veľkú noc zo Šariša (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom syrek vyberieme z gázy a môžeme ho krájať. Nakrájaný syrek servírujeme na misu spolu s nakrájanou šunkou, klobásou a vajíčkami.

  7. 7

    Poznámka: Srvátku použijeme na pečenie alebo ju jednoducho vypijeme. Syrek, ktorý sa nezje na raňajky, sa uloží na tanier a dá do chladničky. V pohode vydrží na obe veľkonočné raňajky, ale aj niekoľko dní, ak sa nezje.

Diskusia k receptu

mares
Keďže pochádzam zo Sabinova bez tejto pochutiny si neviem predstaviť Veľkú noc.Robievam to takisto,ale trocha slabšie.
farbuska
Syrek som ešte nikdy nerobila (som z Bratislavy a tu som sa s ním nestretla), ale tu na Vareche - sú tu viaceré recepty na syrek - som po ňom už veľakrát pokukovala a jedlo vzbudzovalo moju zvedavosť. Možno by som mala skúsiť (?). V každom prípade, aj tento recept si odkladám. Ďakujem.
evanaaa
Práve dnes dávali v TV správach o tradíciách veľkej noci a ukazovali aj, ako robili syrek, len použili 16 vajec a 1,5 l mlieka, trochu osolili a dali variť a vyzrážať do peknej hrudky.
tejaja
@evanaaa (22.3.2024 20:37) 16 vajec na 1.5 l mlieka je veľa. Syrek je potom príliš tvrdý, keď srvátka otečie. Syrek nemá byť tvrdý ako klasický tvrdý syr, ale jemný, dobre držiaci tvar, ale príjemný pri krájaní a jedení.

zinnajdha
To sa volá " hrudka " a je to pôvodom zo Zemplína. Zmienku o veľkonočnej hrudke najdeme v starých kuchárskych knihách, ale aj v iných historických prameňoch.
tejaja
@zinnajdha (25.3.2024 10:36) To, čo vyzerá rovnako, nemusí byť rovnaké. :) Šarišský syrek nepochádza zo Zemplína, je medzi nimi rozdiel. Syrek je jemne nasladlý, kým zemplínska hrudka je slaná, do zemplínskej hrudky idú bylinky, do syrka nie. A je oveľa pevnejší, vzhľadom k pomeru vajec a mlieka. Ten pomer by zodpovedal tomu, čo vyššie písala evanaaa.
Pre porovnanie zemplínska hrudka:  www.receptyzozemplina.sk/velkonocna-hrudka/...






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia