Fedor Malík:
Dalausi vdovy Ruženky

Fedor Malík, 26. marca 2013     2 minúty čítania

Ruženka a Karol tvorili takmer ideálny pár. Až na tie deti, Boh im ich nikdy nedožičil. Ruženka bola pekná a Karol celý život podnikal. Postavili si utešený domček, obhospodarovali vinicu, dovolenkovali pri mori.


Foto: Pravda - Ivan Majerský
Dlhé roky svietilo slnko, až prišlo nešťastie. Karola skolil infarkt a Ruženka zostala sama. Ako veverička na čerešni. Mesiace sa trápila, hľadala zmysel života. Nehľadala ho však v mužoch, ktorí sa začali okolo nej točiť.

Ruženka sa zahľadela do kulinárie. Kupovala si a študovala kuchárske knižky, zháňala staré recepty. Experimentovala, varila a piekla v kuchyni. Tá sa stala jej svetom, ktorý jej dovolil zabúdať.

Hostila priateľov a udivovala „majsterštikmi“, aké ste v živote nemali na jazyku. Pred mesiacom sa nám pochválila, že na blšáku kúpila prvé vydanie kuchárskej knihy Terézie Vansovej ešte z roku 1914! Vraj nejaký dobrý recept „opráši“ a potom nás pozve. O pár dní, v nedeľu poobede, sme už sedeli u Ruženky.

Podával sa skvelý cejlónsky čaj a na mise svietili čudné kolieska s menom „dalausi“. Ide o starú rumunskú lahôdku, ktorej základom sú vlašské orechy. Tých treba vyše litra. Presypú sa do pol litra horúceho medu a do masy sa pridá ešte pohár mletého maku a dve deká mletej škorice. Chladnúca zmes sa potom vyleje na plech a neskôr zošúľa do rolády. Tá sa umiestni cez noc do chladničky a na druhý deň sa z nej nakrájajú kolieska. Nuž a čaj sa môže vymeniť za presladké slamové či ľadové víno...



Diskusia k článku

puntodadino
Remake tejto krasnej knizky/v kozi,rucna vazba/ je k dostaniu u Nestor.sk .Krasny darcek,knizka je uz indexovana.
malroxa
Zaujímalo by ma ako sa to správne píše. V Googli som to nenašla.






 



TOPlist