Foto: Pravda - Ivan Majerský
Ruženka sa zahľadela do kulinárie. Kupovala si a študovala kuchárske knižky, zháňala staré recepty. Experimentovala, varila a piekla v kuchyni. Tá sa stala jej svetom, ktorý jej dovolil zabúdať.
Hostila priateľov a udivovala „majsterštikmi“, aké ste v živote nemali na jazyku. Pred mesiacom sa nám pochválila, že na blšáku kúpila prvé vydanie kuchárskej knihy Terézie Vansovej ešte z roku 1914! Vraj nejaký dobrý recept „opráši“ a potom nás pozve. O pár dní, v nedeľu poobede, sme už sedeli u Ruženky.
Podával sa skvelý cejlónsky čaj a na mise svietili čudné kolieska s menom „dalausi“. Ide o starú rumunskú lahôdku, ktorej základom sú vlašské orechy. Tých treba vyše litra. Presypú sa do pol litra horúceho medu a do masy sa pridá ešte pohár mletého maku a dve deká mletej škorice. Chladnúca zmes sa potom vyleje na plech a neskôr zošúľa do rolády. Tá sa umiestni cez noc do chladničky a na druhý deň sa z nej nakrájajú kolieska. Nuž a čaj sa môže vymeniť za presladké slamové či ľadové víno...
Diskusia k článku