Dajte im šancu:
Hoci prezreté banány nevyzerajú lákavo, určite ich nevyhadzujte. Povieme vám prečo

Jarmila Horváthová, 6. februára 2023     3 minúty čítania

Ani u vás mäkké banány s hnedými škvrnami už nikto nechce jesť? To nie je dôvod hodiť ich do koša.



Foto: Shutterstock

Málokto vie, že prezreté hnedé banány sú zdravšie, ako nedozreté, alebo tie s normálnym stupňom zrelosti. Prečo je to tak? Podľa istej japonskej štúdie obsahujú látku, ktorá má protirakovinové účinky a posilňujú imunitný systém osemkrát viac ako nezrelé ovocie.

Preto namiesto toho, aby ste ich vyhodili, pripravte z nich niečo chutné. Najjednoduchšie je roztlačiť ich a zmiešať s tvarohom alebo jogurtom, urobiť z nich smoothie alebo koktail. Možností je však omnoho viac, tu sú najlepšie tipy,

Lievance bez vajec

Vyskúšajte banánové lievance, ktoré sú obľúbené aj u vegánov, keďže neobsahujú vajcia a mlieko do nich môže byť aj rastlinné. Potrebujeme na ne 1 veľmi zrelý banán, 150 g múky, 1 ČL prášku do pečiva, štipku soli a 250 ml mlieka. Banány rozmixujeme s mliekom, potom zmiešame s múkou, kypriacim práškom a zo zmesi upečieme lievance.



Foto: Shutterstock

Výborná omeleta

Ďalšou možnosťou je rýchla banánová omeleta, na ktorú stačia 2 vajcia a jeden alebo dva roztlačené banány. Prezreté banány sa však používajú aj ako vegánska alternatíva vajec. Jeden mäkký roztlačený banán nahradí dve stredne veľké vajcia. Ak sa banány používajú do koláčov, nahrádzajú čiastočne cukor, jeho množstvo vtedy možno znížiť o 50 g.

Sladký chlieb aj keksíky

Klasickým koláčom z prezretých banánov je banánový chlebík, ale vyskúšať môžete aj banánové keksíky. Na tie sú potrebné len tri prísady: zrelé banány, ovsené vločky a škorica. Zrelé banány roztlačíme v miske vidličkou a zmiešame s ovsenými vločkami, kým nevznikne lepkavé cesto. Podľa chuti pridáme škoricu, ale môžeme pridať aj nasekané orechy, hrozienka či strúhanú čokoládu.



Foto: Shutterstock

Z 1 PL cesta vytvarujeme guľôčky a sploštíme ich. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 minút, kým nie sú zlatohnedé.



Foto: Shutterstock

Zmrzlina bez cukru

Z prezretých banánov sa dá pripraviť aj bezvaječná zmrzlina, ktorá je navyše bez pridaného cukru. Banány nakrájame a dáme zmraziť. Potom rozmixujeme a pridáme prísady podľa chuti. Ak chceme čokoládovú zmrzlinu, tak kakao, ak ovocnú tak jahody, alebo iné bobuľové ovocie. Rovnako možno pridať strúhaný kokos či nasekané orechy.



Foto: Shutterstock





ANKETA: Kupujete banány aj keď sú veľmi prezreté?

32,6%



67,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist