Foto: Pravda - Ivan Majerský
Pamätám si i na rumunskú salámu Sibiu, na ktorú sme za socializmu stáli dlhé rady. Nuž a keď sme ju nakrájali, boli sme rozčarovaní. Chutila ako petrolejom pokvapkané bukové piliny... Jedol som vo svete i salámy ťavie, klokanie i byvolie. Nechutilo mi. Možno aj preto, že som k nim nemal slovenskú horčicu.
Koštovať však čokoládovú salámu, to má istú výhodu. Horčicu k nej nepotrebujete. Šmakuje fajnovo a chutí čokoládovo – sladko. Ten recept je ešte z čias prvej republiky. Recept tetenky Tinky, maminej sesternice.
Do hlbšej panvice nasypte 15 deka práškového cukru, trochu škorice, päť rozdrvených klinčekov, 10 deka mletých mandlí, kôru z jedného citróna a 20 deka postrúhanej horkej čokolády. Na strednom plameni to všetko zhomogenizujte a do horúcej masy primiešajte ešte jedno vajce.
Väčšiu dosku potom poprášte cukrom a z chladnúcej hmoty uvaľkajte hrubú salámu. Obaľte ju cukrom, zakrúťte do papiera na pečenie a odložte ju na deň-dva do chladničky. Krájajte z nej tenké plátky a uvarte si k nej dobrý cejlónsky čaj...
Diskusia k článku