Fedor Malík:
Čokoládová saláma

Fedor Malík, 23. apríla 2013     2 minúty čítania

Prečítali ste si názov tohto príspevku a zapochybovali ste. Také čosi predsa nie je možné!


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Ak saláma, tak mäsová. Bravčová, hovädzia, divinová, konská, saláma z osla. Toho štvornohého. Bez oslieho mäsa vraj skvelú trvanlivú salámu nikdy nevyrobíš. Vravel to pred rokmi jediný Maďar žijúci na našej ulici, už nebohý modranský pytliak Szálasi István...

Pamätám si i na rumunskú salámu Sibiu, na ktorú sme za socializmu stáli dlhé rady. Nuž a keď sme ju nakrájali, boli sme rozčarovaní. Chutila ako petrolejom pokvapkané bukové piliny... Jedol som vo svete i salámy ťavie, klokanie i byvolie. Nechutilo mi. Možno aj preto, že som k nim nemal slovenskú horčicu.

Koštovať však čokoládovú salámu, to má istú výhodu. Horčicu k nej nepotrebujete. Šmakuje fajnovo a chutí čokoládovo – sladko. Ten recept je ešte z čias prvej republiky. Recept tetenky Tinky, maminej sesternice.

Do hlbšej panvice nasypte 15 deka práškového cukru, trochu škorice, päť rozdrvených klinčekov, 10 deka mletých mandlí, kôru z jedného citróna a 20 deka postrúhanej horkej čokolády. Na strednom plameni to všetko zhomogenizujte a do horúcej masy primiešajte ešte jedno vajce.

Väčšiu dosku potom poprášte cukrom a z chladnúcej hmoty uvaľkajte hrubú salámu. Obaľte ju cukrom, zakrúťte do papiera na pečenie a odložte ju na deň-dva do chladničky. Krájajte z nej tenké plátky a uvarte si k nej dobrý cejlónsky čaj...



Diskusia k článku

kuchticka
Cokoladou salanu som robievala kazdy rok k Vianociam. Bola robena troche inak, ale hotova vzhladovo pripominala skutocnu salamu.
astheart
Já to dělám od oka. Piškoty rozmělním válečkem, přidám kandované ovoce, ořechy, rozinky, odkrojky a polámané cukroví. Pořádně zakapu rumem, přidám kakao, někdy i džem nebo marmeládu, a rozpuštěný ztužený tuk. Na fólii si nasypu kokos, na ní uválím váleček asi 3 cm v průměru (tím se to vlastně obalí v kokosu). Do té stejné folie zabalím a nechám v ledničce nebo v zimě na balkóně odležet. Je to mňamka!
kuchticka
@astheart , ja robim uplne rovnako, iba namiesto ztuzeneho tuku (tuna nie je k dostaniu-nepoznam) pouzijem prave kvalitne maslo.






 



TOPlist