Čistý sporák:
5 malých trikov, aby pri vyprážaní olej z panvice neprskal

Jarmila Horváthová, 1. novembra 2024     3 minúty čítania

Mastnota na sporáku, obkladačkách aj linke, tak to v kuchyni zvyčajne vyzerá po vyprážaní. Ale nemusí. Ako prskaniu oleja zabrániť?



Foto: Shutterstock

1. Používajte správnu panvicu

Začnime panvicou. Na vyprážanie a pečenie je najlepšia panvica s nepriľnavou povrchovou úpravou. Jej hlavnou výhodou je, že na vyprážanie spravidla potrebujete menej oleja, takže dochádza k oveľa menšiemu rozstrekovaniu.

Ešte lepšie je používať takéto panvice s vysokým okrajom a s veľkým priemerom. Čím väčšia panvica, tým menej tuku strieka okolo. Samozrejme, ak ju nenaplníte mäsom alebo zeleninou až po okraje.

2. Vyberte správny olej

Na prípravu je najlepšie zvoliť olej s vysokým bodom zadymenia od 180 °C do 250 °C, výborné je aj prepražené maslo (ghee, ghí). Pomôže aj vyprážanie pri strednej teplote.


3. Potraviny osušte

Za nepríjemné striekanie tuku je zodpovedná voda, ktoré je v alebo na potravinách. Preto je dôležité suroviny pred vyprážaním dôkladne osušiť papierovou kuchynskou utierkou. Ak idete vyprážať mäso, vyberte ho z chladničky 30 minút vopred a pred vyprážaním ho osušte.

4. Pridajte do panvice soľ

Striekanie tuku je spôsobené miešaním horúceho tuku s vodou, ktorá uniká z jedla. Ak do panvice pridáte trochu soli, voda sa na ňu naviaže a striekanie sa zníži. Rovnakú úlohu splní aj múka, jej nevýhodou však je, že sa pri vyprážaní spáli.

5. Panvicu prikryte

Čo 100-percentne proti striekaniu pomôže, je vhodná ochrana panvice – najlepšie je sitko, ktoré sa umiestňuje na panvicu ako pokrievka. Para cezeň môže uniknúť, ale prskajúci tuk nie.



ANKETA: Používate na vyprážanie prepustené maslo?

7,9%



92,1%







Diskusia k článku

janger
Strasne nemam rada to prskanie. Hoci casto nevyprazam, ale aj pri obycajnom opekani masa, kuraciny (kridla, stehna) sa dost prska.
Casto pouzivam sitka na prekrytie, aspon trosku to tomu zabrani. A ak niekto planuje menit sporak, tak odporucam indukciu. To je v momente vycistene, ziadne zahyby, horaky....
A za sporakom som nechcela z tohto dovodu obkladacky, mastne skary sa tazko cistia. Dali sme za sporak sklo. To sa lahko pretrie handrou, zotrie sterakom a ziadny flak, nic nezostane....
S tou solou do oleja som este neskusala. Som zvedava, ci to pomoze.






 



TOPlist