Fedor Malík:
Cibuľa z Indije

Fedor Malík, 2. októbra 2012     2 minúty čítania

Cibuľa. Démonický bulbus pestovaný už v stredoveku.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Potravina, pochutina, zelenina. Tisícky rokov starými obdivovaná a mladými zatracovaná plodina. Nečudo. Dáte si chlieb s cibuľou a nemôžete ísť do kina. Odkladá sa rande...

Nám starším to už akosi neprekáža. Medzi ľudí už nechodíme a cibuľou sa liečime. Tá má výrazne baktericídne i fungicídne účinky, potláča reumu, koliku. Pozri recepty na tému Cibuľová kuchárka Pili ste už niekedy lipovo– cibuľový čaj? Nevoňajte ho, pite ho! Nikdy nedostanete chrípku! Obzvlášť účinná je sibírska cibuľa zimná (Allium fi stulosum). Tú „našu“, cibuľu kuchynskú (A. cepa) poznajú na celom svete.

Väčšinou je sfarbená do žlta, do pieskova, do „žemľova“. Žltej cibule sme sa však akosi objedli. Vyhľadávame cibuľu bielu, karmínovo–červenú i ružovú. Na cibuľu mám slabosť. Nosím ju v kufri i v osobnej batožine z mojich zahraničných ciest.

Najlepšiu bielu cibuľu som koštoval v Bosne a červenú vo Francúzsku. S ružovou som sa stretol iba nedávno. Objavil som ju na trhu v Indiji, nie v Indii! Indija je malé mestečko v srbskom Srieme.

Kúpil som jej päť kíl. A teraz si užívam. Čerstvý ražný chlebík, chrumkavý a ešte teplý, oškvarková masť a navrch pár krúžkov ružovej cibule. Nie je to celkom diéta, nechudne sa z toho, je to však paráda. Cibuľová paráda! A je mi dobre. Napriek tomu, že ten skvelý Menzelov film v našom kine dnes večer opäť neuvidím...




Diskusia k článku

turistka
@Fedor , veľmi rada čítam Tvoje blogy k vareniu a samozrejme, že ma upútal i o cibuli. V záhrade mám najviačší priestor vyhradený práve na ňu, a prečo? Nuž, lebo cibuľu máme radi surovú, varenú, pečenú, nakladanú v zmesiach. Bez nej si neviem predstaviť kus chleba so slaninou.
jozka2
neviem preco ste niesol allium fi stulosum az z Indie ked je to vlastne nasa prastara dobra cibula aj zo Slovenska.Snad na okraj napisem moj zazitok s cibulou.Ked prichadzalo chripkove obdobie tak som porezala cibulu s octom a k tomu slovenska klasika cierny chlieb z humenskej pekarne/kto jedaval humensky cierny chlieb vie o com hovorim/aspon 2 dni stary pripeceny s domacou matou,ked ma deti videli s akou chutou to jem musela som potom robit aj im a tak to bol denny ritual okolo 4 hod. sme jedli cibulu,moja susedka obcas prisla na posiedku kedze ona mala babku ta vyvarala,, cibulu nemuseli',raz som sla k nim s nejakym odkazom bolo okolo 3 hod. a ja hovorim o je vy mate sisky a sused na to ,no obcas treba aj take nieco nie len chleba s cibulou a od toho casu ak k nam zasla suseda cibula sa poskryvala alebo lepsie povedane aj deti s nou.
jozka2
Fedor,ten vas cajik z cibulesom zacalapraktizovat so sipkai,lebo nemam lipvy.






 



TOPlist