Foto: Pravda
Fedor Malík
Nám starším to už akosi neprekáža. Medzi ľudí už nechodíme a cibuľou sa liečime. Tá má výrazne baktericídne i fungicídne účinky, potláča reumu, koliku. Pozri recepty na tému Cibuľová kuchárka Pili ste už niekedy lipovo– cibuľový čaj? Nevoňajte ho, pite ho! Nikdy nedostanete chrípku! Obzvlášť účinná je sibírska cibuľa zimná (Allium fi stulosum). Tú „našu“, cibuľu kuchynskú (A. cepa) poznajú na celom svete.
Väčšinou je sfarbená do žlta, do pieskova, do „žemľova“. Žltej cibule sme sa však akosi objedli. Vyhľadávame cibuľu bielu, karmínovo–červenú i ružovú. Na cibuľu mám slabosť. Nosím ju v kufri i v osobnej batožine z mojich zahraničných ciest.
Najlepšiu bielu cibuľu som koštoval v Bosne a červenú vo Francúzsku. S ružovou som sa stretol iba nedávno. Objavil som ju na trhu v Indiji, nie v Indii! Indija je malé mestečko v srbskom Srieme.
Kúpil som jej päť kíl. A teraz si užívam. Čerstvý ražný chlebík, chrumkavý a ešte teplý, oškvarková masť a navrch pár krúžkov ružovej cibule. Nie je to celkom diéta, nechudne sa z toho, je to však paráda. Cibuľová paráda! A je mi dobre. Napriek tomu, že ten skvelý Menzelov film v našom kine dnes večer opäť neuvidím...
Diskusia k článku