Chutná história:
Objavte s nami tajomstvo slávnej Eszterházy torty

Jarmila Horváthová, mesačník Varecha, 22. októbra 2023     5 minút čítania

Nájdete ju v každej maďarskej cukrárni, je pýchou miestnej kuchyne a jedným z ich najznámejších klasických zákuskov. Dnes je slávna po celom svete, vlani bola súčasťou menu na párty po odovzdávaní Oscarov. Odhaľte s nami históriu tohto ikonického dezertu.



Foto: Shutterstock

Výnimočná torta dostala pravdepodobne názov podľa uhorského šľachtického rodu Eszterházy a tu nachádzame aj štipku slovenskej, či aby sme boli presnejší, hornouhorskej stopy. Tento slávny uhorský rod sa totiž od 16. storočia označoval ako Eszterházyovci z Galanty, pretože na juhu dnešného Slovenska mali početné majetky. V Galante dodnes stojí neogotický kaštieľ nesúci ich meno.

Podľa väčšiny historických prameňov koláč vytvoril na želanie Pála Antala Eszterházyho neznámy cukrár a jeho pánovi veľmi zachutil. Eszterházyovci boli podľa všetkého veľkí gurmáni, pretože okrem torty je po nich pomenovaná aj roštenka.

Hoci Eszterházyho tortu považujú za svoj ikonický dezert Maďari, podľa niektorých rakúskych prameňov ju vytvoril Viedenčan Franz Sacher. Áno, ten, ktorý je označovaný za praotca Sacherovej torty. Boli s Pálom Antalom súčasníci, preto je celkom reálne, že Franz Sacher mohol pracovať aj preňho. Tento uhorský šľachtic bol totiž diplomat a často sa zdržiaval aj vo Viedni. Okrem toho Franz Sacher pôsobil dva roky aj na eszterházyovskom panstve na dnešnom Slovensku. Žiadny konkrétnejší dôkaz o tom, že túto tortu naozaj vytvoril slávny rakúsky cukrár, však neexistuje.

Koľko tort, toľko variácií

Faktom zostáva, že torta so špeciálnym zdobením sa rýchlo rozšírila a ešte v 19. storočí bola považovaná za jeden z ikonických dezertov celej rakúsko–uhorskej monarchie.

Asi aj preto vzniklo toľko jeho variácií. Podľa pôvodného receptu na Eszterházyho tortu korpus neobsahuje vaječné žĺtky ani múku. Pripravoval sa z piatich plátov orechovo–snehového cesta, ktoré sa plnili žĺtkovo–maslovým krémom. Povedané súčasnou rétorikou, Eszterházyho torta spĺňa kritériá bezlepkového koláča.

V niektorých receptoch sa však trochu múky pridáva do korpusu aj do krému, v iných ju nahrádza kukuričný škrob. Existuje aj tretí variant – krém sa varí s vanilkovým pudingom.

Zaujímavé je porovnanie receptov z maďarských a z rakúskych zdrojov – maďarské uvádzajú, že sa korpus pripravuje z vlašských orechov. Všetky rakúske receptúry však uvádzajú mandle, lieskovce, alebo ich kombináciu.

Recepty sa líšia aj v tom, ako sa pripravuje vrchná poleva. V maďarských sa robí z bielej čokolády, ktorá sa zdobí tmavou, v rakúskych a nemeckých receptoch sa používa namiesto čokolády cukrová glazúra.

S alkoholom aj čokoládou

V recepte, ktorý pochádza z oficiálnej stránky Eszterházyovcov (doteraz patria medzi najväčších vlastníkov pôdy v Rakúsku) sa hovorí o troch vrstvách cesta, ktoré vzniknú rozrezaním upečeného korpusu. V porovnaní s inými receptami na túto tortu pôsobí, ako by bol vymyslený pre pohodlnejších cukrárov.

Existuje aj mnoho variácií cukrárskeho krému, ktorým sa torta plní, najčastejšie ide o pôvodný, maslový. Často aj s prídavkom brandy alebo iných alkoholov, ako je rum, amaretto, orechový likér alebo nejaký krémový likér ozvláštňujúci chuť, pridáva sa aj káva.

V iných receptoch sa jednotlivé rezy postriekajú alkoholom až pri podávaní. Môžete pripraviť aj čokoládovú verziu maslového krému, alebo ju odľahčiť šľahačkovým krémom či pridať chutné mascarpone.

Špeciálne zdobenie

Najcharakteristickejšie je však na Eszterházyho torte zdobenie. Boky sa pokrývajú mletými orechmi, mandľami alebo lieskovcami a vrch zdobí kombinácia čokolády s charakteristickým vzorom. Ten pripomína látku nazývanú „Esterházyho kocka“ (v maďarčine sa nazýva Eszterházy–kockás), vzor vznikol v prvej polovici 19. storočia, preto sa mnohí domnievajú, že práve táto textília inšpirovala vynálezcu torty.

Suroviny na výrobu vzoru na vrchnej strane sa počas viac ako storočia veľmi zmenili. V súčasnosti sa bežne používajú dva druhy čokolády. Biela ako podklad a tmavá ako vzor, ale existuje dokonca aj opačný vzor, keď sa na vrchný korpus dá roztopená tmavá čokoláda a vzor je z bielej čokolády. Rovnako ako torta sa pripravujú aj rezy, takže či si dáte jedno alebo druhé, vždy ide o tú istú pochúťku.

Upečte si doma slávny dezert a vyzdobte ho ako profesionálni cukrári:





ANKETA: Ochutnali ste už niekedy túto tortu?

20,0%



80,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist